Komend weekend wederom een boeiend programma. Wat te denken van de topper tussen de nummers 1 en 2 uit 3A op zaterdag. Kagia ontvangt DoCoS. Deze wedstrijd wordt niet meegenomen in onderstaand overzicht, want was al eerder de Krakerrrr van de week! Wel uiteraard een (bijna) wekelijks rondje langs de andere velden. Want er valt op zeker meer te beleven.

Zaterdag

2C

UVS stond er tot voor afgelopen speelronde goed op in de tweede periode. Laagvlieger SC Monster gooide echter roet in het eten door op de Kikkerpolder een 0-1 zege weg te kapen. ,,We fluctueren teveel in niveau en dat breekt je op in een reeks van wedstrijden die ergens om gaan. Het kan op zich nog wel, maar ik geloof er niet zo in dat de concurrentie dit nog weggeeft”, toonde UVS’er Thomas van Rest zich na afloop van de verloren wedstrijd realistisch. De Leidenaren moeten hopen op uitglijders van niet alleen meer SVC ’08, maar ook DSO. Ondertussen gaat de nummer vier op de algehele ranglijst komende zaterdag op bezoek bij VDL. De Maassluizenaren, gepositioneerd op plek zes, presteren wisselvallig. Afgelopen zaterdag moest het in een inhaalduel met RCL haar meerdere erkennen; 2-0. De voorgaande ontmoeting met UVS draaide uit op een spectaculaire 4-3 in het voordeel van de blauwwitten.

Na de 2-0 zege op VDL van afgelopen weekend kan RCL weer even opgelucht adem halen. De Leiderdorpers rukken op naar de middenmoot en kunnen zich na zaterdag wellicht alweer subtopper noemen. De verschillen zijn nog immer klein in 2C en daarvan hoopt de ploeg van Stefan Luykx zaterdag te profiteren als het op bezoek gaat bij SC Monster, dat na de knappe zege bij UVS min of meer in het zelfde schuitje bivakkeert als RCL. De Westlanders sprokkelden één punt minder bijeen tot nog toe, maar kijken wel met vertrouwen terug op het eerdere treffen tussen de twee op de Bloemerd. Destijds ging Monster met een 2-0 zege aan de haal.

De rode lantaarn in 2C is nog altijd in het bezit van GHC. De tricolores zijn naarstig op zoek naar punten. Komende zaterdag hoopt GHC het zoet der overwinning weer eens te mogen proeven als promovendus SEV op bezoek komt. De Leidschendammers begaven zich lange tijd dit seizoen in de middenmoot, maar zakten tijdens de afgelopen speelrondes weg naar de gevarenzone. SEV, vorig jaar kampioen in een poule met onder meer UVS, heeft het vooral lastig buiten de eigen Kastelenring. Buitenshuis vergaarde het tot dusverre pas vier punten. GHC, dat het ook in de Koetshuis Cup lastig heeft (8-4 verlies bij zaterdagderdeklasser Kagia en 3-3 tegen zondagderdeklasser Rijnland), hoopt dat gegeven optimaal uit te buiten om zo, in tegenstelling tot het heenduel (3-0 voor SEV), de vijfde zege van het seizoen bij te schrijven.

3A

Terwijl de absolute topper in 3A zaterdag wordt afgewerkt in Lisserbroek (Kagia-DoCoS), vindt net daaronder ook een bijzonder interessante ontmoeting plaats. Op de eigen Kikkerpolder ontvangt Lugdunum namelijk Koudekerk. De gasten, vooraf toch wel bestempeld als de grootste titelkandidaat in 3A door velen, lijkt na de eerste periode ook naar de tweede periodetitel te kunnen fluiten. Vooral de uitglijder bij CVC Reeuwijk (7-2) zal er een zijn die Alex Redel en de zijnen zich lang zullen heugen. Om het gat met Kagia en DoCoS niet te zien oplopen is Koudekerk gebaat bij een zege op Lugdunum. De ploeg van Jan Wansink en Henk de Cler is op zijn beurt gebrand op een goed resultaat om niet uit het zicht van de bovenste plekken te geraken. Lugdunum staat momenteel samen met CVC Reeuwijk vijfde, maar kan bij een zege op Koudekerk de aanval op de bovenste plekken inzetten. In Koudekerk eindigde de confrontatie tussen de twee eerder dit seizoen in een ietwat geflatteerde 5-2 overwinning voor de gastheren.

Zwammerdam lijkt komende zaterdag definitief afstand te kunnen nemen van de degradatiestreep. Op het eigen Sportpark komt namelijk nummer elf WDS op bezoek. De Dammenaren kunnen het gat met de Driebruggers vergroten tot acht punten. Voor de winterstop begaf Zwammerdam zich nog lange tijd onder WDS op de ranglijst, maar inmiddels zijn de rollen omgedraaid. ‘Damme’ heeft bovendien een appeltje te schillen met de zwartwitten, gezien het resultaat uit de voorgaande ontmoeting; 3-2.

De absolute kraker in de kelder van de derde klasse speelt zich komende zaterdagmiddag af op de Voscuyl, waar hekkensluiter Oegstgeest de degens kruist met nummer voorlaatst Rohda ’76. De uitgelezen mogelijkheid om de rode lantaarn over te dragen doet zich voor de thuisploeg voor in een week waarin bekend werd dat volgend seizoen niet kind van de club Bob van Buul, maar de van het tweede elftal van FC Rijnvogels afkomstige Huig Jan Heeringa komende zomer de nieuwe trainer wordt van de VVO. Afgelopen weekend wisten de geelhemden eindelijk weer eens te winnen, in de Koetshuis Cup welteverstaan, uit bij vierdeklasser Leidsche Boys (1-3). In de competitie wil het ook sinds de trainerswisseling (Van der Voort voor Ubink) nog allerminst vlotten. Wederom geen overwinning tegen Rohda, waartegen het in Bodegraven met 1-1 gelijkspeelde, zou een domper van jewelste zijn voor de toekomstige fusieclub.

Dat terwijl een andere degradatiekandidaat, Hazerswoudse Boys, zaterdag juist uitstekende zaken deed. De ploeg van Manfred van den Bosch verraste in eigen huis door subtopper CVC Reeuwijk, dat een week eerder nog Koudekerk van het veld blies (7-2), met 2-1 de loef af te steken.  Het vertrouwen zwelt aan bij de zwartwitte brigade, mede ook door een paar goede oefenresultaten, waaronder een 4-1 zege op tweedeklasser Zevenhoven. ,,Gaaf om deze lijn met elkaar door te trekken en komende zaterdag BSC’68 uit aan onze zegekar te binden. Kunnen we direct de 1-2 thuisnederlaag tegen hen wegpoetsen”, klonk goalie Joren van Dijk vol bravoure na de zege op CVC. BSC, dat als de grote verrassing van de eerste seizoenshelft gold, lijkt langzaamaan toch de klad erin te krijgen. Zo werd het meest recent met 4-1 verloren bij runner-up DWO. Aan H’woudse Boys de taak om de eigen opwaartse lijn en de neerwaartse van BSC verder gestalte te geven.

Zondag

2C

Voor Voorschoten ’97 blijft het aanpoten in de tweede klasse. Ook onder Huib van Oostrom Soede, de vervanger van Laurens van der Voort, die inmiddels aan het roer staat bij VV Oegstgeest, blijft de ploeg moeite hebben punten bijeen te sprokkelen. Het meest recent werd in de competitie met 4-0 verloren bij RKDEO. De onderlinge verschillen blijven echter minimaal, dus hoopt Voorschoten op korte termijn weer weg te komen van de onderste plekken. Komende zondag wacht de fraaie derby met Foreholte, dat een minder seizoen kent dan het voorgaande. Waar Foreholte vaak heroïsche wedstrijden speelde tijdens het ongekend spannende vorige seizoen, zijn de bovenste plekken dit seizoen niet aan de ploeg van Marcel IJzendoorn besteed. Recentelijk verloor het in eigen huis nog pijnlijk met 4-0 van promovendus DOSR. Het voorgaande treffen in Voorhout eindigde in een nipte 2-1 zege voor de thuisploeg.

3A

Het zijn plezierige tijden voor alles wat wit en zwart een warm hart toedraagt. Zowel het eerste elftal van Meerburg als het tweede team gaan fier in de leiding in respectievelijk de standaard derde klasse en de reserve derde klasse. Het eerste elftal van Ron de Roode koestert een voorsprong van vijf punten op nummer twee Alphen, terwijl Teylingen en Graaf Willem Vac II op acht punten volgen. Laatstgenoemde is komende zondag in Wassenaar de uitdager van de koploper uit Zoeterwoude. Een lastige horde, lijkt het voor De Roode en zijn pupillen, gezien Graaf Willem pas één keer dit seizoen verloor in eigen huis (1-5, Teylingen). Meerburg kan echter terugvallen op het feit dat het buitenshuis nog geen nederlaag incasseerde. Dankzij treffers van Barry Verboon en Mats van der Poel eindigde de vorige ontmoeting in een 2-0 overwinning voor Meerburg.

SJZ gaat komende zondag samen met WVC uitmaken wie zich voorlopig  ‘best of the rest’ mag noemen. De Zoeterwoudenaren behaalden tot noch toe net als de Roelofarendsveenders dertig punten en begeven zich daarmee op een gedeelde vierde plek. Rob van den Wijngaard kan nu al terugkijken op een succesvoller seizoen dan het voorgaande, maar wil waken voor een oude kwaal; gemakzucht. SJZ slaagde er afgelopen weekend op een haar na niet in de laatste vier van de districtsbeker te bereiken, maar tankte desondanks vertrouwen tegen het sterke Nieuwenhoorn. Tegen WVC, waar het vorig seizoen met 2-2 tegen remiseerde, hopen de groenwitten de draad weer op te pakken.

Net onder SJZ en WVC bevindt zich FC Rijnland, dat net als de tegenstander van komende zondag, Van Nispen, 28 punten achter de naam heeft staan. Een zeer respectabel aantal voor een team dat via de nacompetitie promotie bewerkstelligde. Toch is de honger bij de ploeg van Paul PIkaar daarmee allerminst gestild. De ijverige Leidenaren tonen zich ijzersterk op eigen veld dit seizoen. Liefst zes van de acht thuiswedstrijden werden in winst omgezet, een keer speelde het gelijk en een keer werd er verloren (tegen Teylingen, 0-1). Met Van Nispen heeft de Leidse club nog een appeltje te schillen, nadat het eerder in de Zilk schlemielig en bovenal onnodig onderuit ging (2-0).

UDO heeft na twee wedstrijden zonder nederlaag de laatste plaats gelaten voor het was. De jonge selectie van Erik van Manen passeerde zowel MMO als Bernardus op de ranglijst en bivakkeert nu op een p/d-plek. Daarvan wegkomen lijkt een lastige opgave te worden, zeker komend weekend, als Teylingen bezoek brengt aan de Voscuyl. De Sassenheimers staan aangeschreven als een van de beste teams uit 3A, maar UDO kan desondanks hoop putten uit het gegeven dat het elftal van Laurens Mouter zich nog wel eens laat verrassen. Zo was het onlangs laagvlieger Nicolaas Boys dat Teylingen met 1-0 in de luren legde. UDO moet het overigens nog even doen zonder centrumverdediger Joost den Hollander. De belangrijke spil in het Oegstgeeste elftal staat aan de kant wegens een opmerkelijke schorsing. Omdat de Oegstgeestenaar niet verscheen bij een tuchtzaak waar hij toevalligerwijs getuige van was geweest, moet Den Hollander een maand brommen.