Wordt DoCoS kampioen? Zet RCL een nieuwe stap richting succes? Komt het water tot aan het kruin bij Oegstgeest en Hazerswoudse Boys? Degradeert GHC? Ontloopt Voorschoten’97 de nacompetitie? Duurt het seizoen van SJZ langer? Wanneer wordt Meerburg kampioen en…zo zijn er nog veel meer vragen. Tijd voor een wekelijks rondje langs de (kunstgras)velden.

Zaterdag

2C

Acht keer op rij won RCL nu al in de competitie en dus is het vertrouwen groot op de Bloemerd richting de allesbeslissende eindfase. Toch weigert trainer Stefan Luykx verder te kijken dan het aankomende duel met SEV. ,,Die wedstrijd is het enige wat voor ons telt nu”, verklaarde de 39-jarige Leidenaar na afloop van de kwartfinale in de Koetshuis Cup afgelopen zaterdag tegen FC Rijnvogels. Hoewel de confrontatie met de hoofdklasser verloren ging, verliet RCL met opgeheven hoofd het speelveld; 1-2. Met SEV treft RCL komende zaterdag een tegenstander die vecht tegen degradatie. Het voorgaande treffen in Leidschendam bleek de opmaat voor een serie van tien wedstrijden zonder nederlaag in de competitie. De ontmoeting met de kampioen van de derde klasse A van vorig seizoen eindigde toen in een 1-1 gelijkspel.

Tweede, achter SEV, eindigde UVS in 3A van vorig jaar. Afgelopen zaterdag traden de Leidenaren aan tegen de –mits er geen hele gekke dingen gebeuren- aanstaande kampioen van het huidige 3A, DoCoS. Dit eveneens in het kader van de Koetshuis Cup. In de fraaie stadsderby kwam DoCoS via Danny Maaskant nog wel op voorsprong, maar moest het uiteindelijk haar meerdere erkennen in UVS, dat de score omboog via twee maal Bart van der Weijden en ex-DoCoS’er Cenny Scheffer. Volgend seizoen krijgt DoCoS naar alle waarschijnlijkheid minstens twee keer opnieuw de kans UVS te verslaan. Dan staan de beide Leidse clubs als het meezit tegenover elkaar in de tweede klasse. Of Westlandia, UVS’ aanstaande tegenstander zaterdag op de Kikkerpolder dan ook van de partij is, valt te bezien. De Naaldwijkers pakten al de eerste periodetitel en strijden met SVC’08 om het kampioenschap. UVS zal dan ook een zware kluif hebben aan Westlandia, dat eerder met 3-1 te sterk was voor de ploeg van Arnold Overdijk en Hans van Leeuwen.

Cenny Scheffer scoorde de 1-2 voor UVS tegen DoCoS in de kwartfinale van de Koetshuis Cup
Cenny Scheffer (links) scoorde de 1-2 voor UVS tegen DoCoS in de kwartfinale van de Koetshuis Cup

Een andere Leidse ploeg die volgend seizoen helaas niet meer kan wedijveren met in ieder geval UVS, is GHC. De Leidenaren staan voor een afdaling naar de derde klasse, een lot dat mogelijk komende zaterdag al definitief bezegeld kan worden. Om dat te voorkomen hoopt GHC zaterdag op Sportpark de Vliet opponent TAVV pootje te lichten. De Ter Aarders, die het op vreemde bodem lastig hebben dit seizoen, waren eerder voor eigen publiek met 2-0 de baas over de tricolores, die de nodige mutaties zullen ondergaan komende zomer. Het meest recent konden de namen van Sem Schilthuizen (Leidsche Boys), Mohammed Kassi (REMO), Jeffrey Loozen (Voorschoten’97,za) als nieuwe aanwinsten vermeld worden. Daartegenover keren Dencho Narcisio (Lyra), Sami Mouchih (Sparta Rotterdam) en Koos de Haas (nnb) GHC de rug toe.

3A

Met nog vier speelrondes voor de boeg ligt de titel voor het oprapen voor DoCoS. De Leidenaren kunnen komende zaterdag mogelijk al de schaal de lucht in tillen. Dan zal het in ieder geval zelf moeten afrekenen met de verrassende achtervolger CVC, in Reeuwijk. Daarnaast zal Koudekerk averij op moeten lopen tegen BSC ’68. Waarschijnlijk liever zal DoCoS een week later, als het zelf tegen BSC aantreedt, voor eigen publiek, de titel naar zich toe willen trekken. Hoe dan ook treft DoCoS, dat na Wim de Bolster ook Rob van Noort naar FC Rijnland ziet vertrekken, komende zaterdag een taaie tegenstander, die de laatste vijf wedstrijden op rij winnend afsloot. In de Mors hielden beide ploegen het eerder op een 1-1 remise.

Door twee teleurstellende nederlagen op rij haakte Kagia vroegtijdig af in de titelstrijd. Zowel DWO als CVC Reeuwijk drukten de laatst overgebleven titelaspiraties van de Kagianen de kop in door met 2-1 aan het langste eind te trekken. Vervolgens verloor Kagia ook met 3-1 van hoofdklasser FC Boshuizen in de kwartfinale van de Koetshuis Cup, maar dat mag gezien de krachtsverhoudingen allerminst een schande genoemd worden. Sterker nog; de oranjehemden verweerden zich meer dan dapper. De ploeg van Anton Wijsman hoopt zaterdag de draad weer op te pakken als het de degens kruist met laagvlieger NSV ’46. Op het eigen sportpark versloeg Kagia de promovendus eerder met 4-2.

Lugdunum mikte op de derde periode, maar lijkt die kans op promotie verkeken te hebben door nederlagen bij Hazerswoudse Boys en CVC Reeuwijk. Wel is de ploeg van Jan Wansink en Henk de Cler in ieder geval nog vol in de race voor een andere prijs; de Koetshuis Cup. De kikkers sleepten na een lange penaltyserie een halve finaleplaats uit het vuur ten koste van zondag tweedeklasser Voorschoten ’97. Komende zaterdag hervat Lugdunum de competitie met een uitwedstrijd bij Oegstgeest. Op de Voscuyl hoopt de thuisploeg weg te komen van de directe degradatieplaatsen. Daarvoor zal het moeten hopen op misstappen van Hazerswoudse Boys en NSV, maar bovenal zelf uit een ander vaatje moeten tappen dan eerder op de Kikkerpolder. Toen was Lugdunum met 3-0 een maatje te groot voor Oegstgeest.

In de heenwedstrijd won 'Damme' van Floreant. Een nieuwe zege betekent zo goed als zeker nog een jaar derde klasse
In de heenwedstrijd won ‘Damme’ van Floreant. Een nieuwe zege betekent zo goed als zeker nog een jaar derde klasse

Komende zaterdag kan Zwammerdam goede zaken doen als het afrekent met Floreant. Definitieve handhaving ligt dan steeds meer in het verschiet voor de ploeg van Rob de Lange. Floreant zal zich echter allesbehalve zomaar gewonnen geven, want de equipe van scheidend trainer Leen van Steensel vecht volop tegen degradatie. Dat terwijl de Boskopers vorig seizoen nog dicht bij promotie naar de tweede klasse waren. In Boskoop won Damme eerder nipt; 1-2.

Zondag

2C

Voorschoten ’97 strandde afgelopen zondag in de Koetshuis Cup. Op de Kikkerpolder hield Lugdunum het hoofd het meest koel in een langlopende penaltyreeks. Huib van Oostrom Soede en de zijnen kunnen daardoor hun volle aandacht leggen op de strijd tegen degradatie uit de tweede klasse. Komende zondag wacht de eerste van de vier laatste cruciale potten. Dan is op Adegeest  Wilhelmus uit Voorburg de tegenstander. Twee seizoenen geleden was het nota bene datzelfde Wilhelmus, met toentertijd Stefan Luykx aan het roer, dat het pleit aan de hand van huidig Voorschotenaar Radenko Nikic beslechtte. Wilhelmus speelt feitelijk nergens meer om. Voorschoten lijkt dus favoriet, gezien ook het eerdere resultaat in de uitwedstrijd, toen een nipte 1-0 zege uit het vuur werd gesleept.

3A

Meerburg vervolgt haar jacht op de titel komende zondag met een uitwedstrijd bij laagvlieger Altior. De gastheren uit Langeraar keren na één seizoen alweer terug naar de vierde klasse. Dat terwijl Meerburg juist na drie seizoenen terug lijkt te keren in de tweede klasse. Normaliter is Altior geen partij voor de ploeg van Ron de Roode, die bij een zege het kampioenschap volgende week zondag veilig kan stellen voor eigen publiek tegen Nicolaas Boys. Daar waar Altior eerder met 4-1 ten onder ging.

Dorpsgenoot SJZ hoopt ondertussen met Meerburg mee te verhuizen naar een niveautje hoger via de nacompetitie. Aanstaande zondag staat de altijd speciale derby tegen Stompwijk op het programma voor de ploeg van Rob van den Wijngaard. De vijandige streekgenoten strijden volop voor het ontlopen van nacompetitie en voelen de hete adem van ASC en MMO. SJZ was eerder met 4-3 te sterk voor Stompwijk en knikkerde op de Meerhorst in de derde ronde van de districtsbeker Stompwijk ook al uit de beker,  destijds werd het 1-3.

Ook FC Rijnland bleek niet opgewassen tegen de catenacciorevolutie bij MMO. In Hoogmade kreeg de Leidse middenmoter zelfs een flink pak op de broek; 5-1. Dat gegeven mocht de pret echter allerminst drukken, want de Morsbewoners keerden feestelijk met een heuse schuit terug naar Leiden. Op de boot was de nieuwste aanwinst van de succesvolle ploeg van Paul Pikaar reeds te bewonderen. Rob van Noort komt namelijk over van DoCoS, waar hij geen vaste basisplaats kon afdwingen. De 28-jarige Van Noort zag ploeggenoot Wim de Bolster al voorgaan naar het groengele gedeelte van het Morskwartier. Komende zondag wacht de cultuurclash met ASC. De Oegstgeestenaren, die bekend staan als elitaire dorpsclub en graag verzorgd voetbal willen spelen, hopen nacompetitie te ontlopen en zijn gebaat bij een zege op Rijnland. Enigszins gelukkig was Rijnland ASC vorige keer ruimschoots de baas: 4-1. Overigens halen ASC en MMO nog tegen elkaar in op donderdag 21 april, een wedstrijd dus die er toe doet.

UDO is klaar met de zondag en gaat zich richten op de zaterdag. Toch wachten er nog wat potjes..
UDO is klaar met de zondag en gaat zich richten op de zaterdag. Toch wachten er nog wat potjes..

UDO tenslotte speelt nergens meer voor. De Oegstgeester ploeg degradeerde al en zou sowieso op zondag ophouden te bestaan. Na de meest recente nederlaag, uit bij Rijnland (4-1) volgde niet veel later het ontslag van Erik van Manen. De selectie van de geelzwarten spraken uit geen vertrouwen meer te hebben in een verdere samenwerking met de oefenmeester uit Noordwijkerhout, die daardoor vroegtijdig het schip verliet. Ook keeperstrainer Ed Zuydhoek besloot daarop UDO de rug toe te keren. Komende zondag moet blijken of de vertrekken UDO op welke manier dan ook raken, als het de degens kruist met Graaf Willem Vac II. De Wassenaarders hopen nog op nacompetitie voor promotie en versloegen UDO eerder met 3-2.