Komend weekend de twee volledige speelronde na de winterstop. Per week zal de spanning nu gaan toenemen. We kunnen niet wachten op alle beslissingen. Maar nu eerst een overzicht van de wedstrijden die gepland staan op zaterdag 30 en zondag 31 januari. Ofwel, een rondje langs de velden.

Zaterdag

2C

In de tweede klasse C is UVS in een strijd verwikkeld met SVC ´08 om de tweede periodetitel. Met nog drie wedstrijden in de periode te gaan, staan beide teams op dertien punten. Omdat SVC een beter doelsaldo (+11 t.o.v. +6) heeft, is UVS in de achtervolging en mag het zeker geen steek laten vallen als het zaterdag laagvlieger SC Monster ontvangt. In de voorgaande ontmoeting in het Westland zwijnde UVS. ,,We speelden slecht, in de eerste helft was er geen strijd of beleving en de winst was volkomen onverdiend”, liet Koen Hoogenboom in duidelijke taal weten destijds. Na de knappe 5-2 zege op ‘angstgegner’ SEV, overigens na een lange aanloop om in echt in de wedstrijd te komen, van afgelopen weekend hoopt UVS dit keer minder moeite te hebben met Monster, de voormalige club van verdediger Thomas van Rest en aanvaller Evert van Rest, die dit seizoen voornamelijk in het tweede elftal opdraaft. Eerstgenoemde Van Rest scoorde in de heenwedstrijd de eerste Leidse treffer en Rico Westdorp volgde zijn voorbeeld. Na deze opponent wachten UVS in de tweede periode nog VDL uit en het Leidse onderonsje met GHC, waarvan eerder rond 3 oktober ruimschoots werd gewonnen.

23012016_ghc_rcl_1_1_WPF_2848_bz4 (Small)

In de jacht op de tweede periode zou stadgenoot GHC een helpende hand kunnen bieden voor de blauwwitten. De ploeg van Roberto Escudero, die dinsdagavond nog in een doelpuntenfestijn zwaar onderuit ging in de Koetshuis Cup bij derdeklasser Kagia (8-4), gaat namelijk op bezoek bij SVC. Een resultaat halen in Scheveningen zal een hele opgave worden voor de hekkensluiter van 2C, maar de tricolores waren al eens eerder dichtbij succes tegen een ‘topper’ (thuis tegen Westlandia werd er nipt verloren; 2-3), en kunnen juist vanuit de underdogrol allicht wat aanrichten. GHC heeft de punten hard nodig om zo snel mogelijk af te zijn van de rode lantaarn. De Leidenaren zullen in ieder geval uit een ander vaatje moeten tappen dan in de vorige confrontatie, toen SVC geen strobreed in de weg werd gelegd op Sportpark de Vliet; 0-4. Afgelopen zaterdag snoepte GHC een punt mee in het duel met RCL. Vooral voor de pauze was er weinig lijn te bespeuren in het spel, maar na rust liet de Groene Hart Combinatie wel zien bereid te zijn hard te knokken voor elke meter. Martijn van Leeuwen bracht evenwicht, nadat Thom Wijnalda eerder voor zijn vijftiende seizoenstreffer had getekend.

Bij RCL was onder alle mutaties de rentree van Rénaldo Nagtegeller het meest opvallend. Liefst twee jaar en negen maanden stond de door blessures geteisterde Nagtegeller (25) aan de kant. Zijn eerste zege in het eerste elftal hoopt de Leiderdorper komende zaterdag bij te schrijven als het op Sportpark de Bloemerd subtopper VDL ontvangt. De gasten uit Maassluis wonnen evenzoveel (zeven) wedstrijden als dat het verloor, maar begeeft zich desondanks op een gedeelde vijfde plek. RCL vergaarde vier punten minder en heeft de punten hard nodig om weg te blijven van de gevarenzone. Uit het eerder treffen met VDL, dat in twee delen werd afgewerkt, sleepte RCL een van haar vijf zeges dit seizoen; 1-5. Dat was overigens niet de grootste zege van rood en wit. Wel in een uitwedstrijd op zich, maar thuis werd er ook al gewonnen van Be Fair (8-1). het toont aan dat de ploeg van Stefan Luykx heus wel kan ballen, maar het laat het tot dusverre simpelweg te weinig zien.

Kagia selectie (Small)

3A

Kagia heeft de wind in de zeilen. Na de regelmatige 1-3 overwinning bij hekkensluiter Oegstgeest, mag de ploeg van Anton Wijsman zich zelfstandig koploper noemen. De voorsprong op de op dit moment twee belangrijkste achtervolgers, DoCoS en BSC’68, bedraagt op dit moment twee punten. Die marge lijkt Kagia minimaal vast te moeten kunnen houden, gezien het zaterdag op bezoek gaat bij laagvlieger Rohda ’76. De thuisploeg hield aan de competitiewedstrijden op Sportpark Broekvelden dit seizoen pas twee punten over, door gelijke spelen tegen Hazerswoudse Boys en Oegstgeest. De rest van de wedstrijden waren het telkens de bezoekers die aan het langste eind trokken. Kagia, dat dinsdagavond nog geen spaan heel liet van tweedeklasser GHC (8-4) in de Koetshuis de Burcht Cup en in grote vorm verkeert, lijkt dan ook op te gaan voor een eenvoudige middag. Al viel de thuiswedstrijd niet écht mee tegen de opponent uit Bodegraven; 2-1. De vorige week geblesseerd geraakte doelman Melle Luinstra deed afgelopen dinsdag al weer mee overigens tijdens de kletsnatte, maar zeer vermakelijke pot tegen de nummer laatst uit 2C in de strijd om de reeds genoemde Cup.

Ook afgelopen zaterdag slaagde DoCoS er niet in af te rekenen met een ploeg uit de top zes. In de derby bij Lugdunum speelde de formatie van Nico van der Salm met 1-1 gelijk. Dat betekende alweer de zesde keer puntenverlies tegen een concurrent om de bovenste plekken. Alle zeges dit seizoen (acht), behaalde DoCoS tegen de overige acht ploegen in 3A. Oegstgeest, dat komende zaterdag afreist naar Sportpark Morskwartier lijkt dan ook een kansloze missie tegemoet te gaan. De equipe van nieuwbakken trainer Laurens van der Voort kent een moeilijk competitieprogramma na de winterstop met eerst Kagia en nu DoCoS en lijkt dan ook de pijlen alvast op het volgende weekeinde te kunnen richten. Oegstgeest speelt dan een heuse kelderkraker tegen Rohda ’76. De heenwedstrijd was er eentje met twee gezichten. Joep Zenden zette de ploeg van toen nog Jerry Ubink op een 2-0 voorsprong. Pas na de rust schoot DoCoS wakker. Sterker nog; in de gong zorgde Rob van Noort ervoor dat de zege alsnog mee ging naar de Haagse Schouwweg.

Ondertussen blijft Lugdunum onverminderd goed presteren sinds het dit seizoen terugkeerde in de derde klasse als promovendus. Ook in de Koethuis de Burcht Cup deden de Kikkers van zich spreken. Zondag vierdeklasser Leidsche Boys kreeg dinsdagavond een gigantisch pak slaag van het elftal van Henk de Cler en Jan Wansink; 13-0. Vooral Ozan Isitir en Tim de Cler hadden het op hun heupen. Lachende gezichten dus op de Kikkerpolder, waar Lugdunum ook gewoon volop in de race is om de tweede periode, waarin het nog ongeslagen is, binnen te harken. Komende zaterdag wacht Lugdunum een uitwedstrijd bij het dit seizoen matig presterende Floreant. In de derde speelronde van dit seizoen verbaasden de Leidenaren nog vriend en vijand door de Boskopers, die vorig seizoen nog op een haar na promotie misliepen, riant op zij te zetten: 7-1. Dat zag er overigens in de beginfase niet naar uit. De bezoekers misten namen aanvankelijk de beste kansen.

Lugdunum-Docos 002 (Small)

Zwammerdam kende dit seizoen lange tijd grote moeite wedstrijden naar eigen hand te zetten, maar heeft inmiddels de geest weer in de fles. Zo kon afgelopen weekend Hazerswoudse Boys niet voorkomen dat Damme verder afstand nam van de onderste regionen; 2-0. Ook aanvaller Kevin Bergshoeff lijkt weer als vanouds. Zo was de rappe buitenspeler ook in de derby belangrijk door de openingstreffer voor zijn rekening te nemen. Komende zaterdag hoopt Bergshoeff wederom van waarde te kunnen zijn tegen titelpretendent Koudekerk. Na de enorme zeperd bij CVC Reeuwijk (7-2) hopen Bergshoeff en zijn teamgenoten de streekgenoot opnieuw pijn te kunnen doen aan de Gruttolaan. Eerder dit seizoen eindigde de ontmoeting tussen de dorpsclubs in een 1-1 gelijkspel. De laatste nederlaag dateert alweer van 7 november 2015 van de groenhemden. Toen was DoCoS met 4-0 een maat te groot.

CVC, dat dus overtuigend Koudekerk van zich afschudde (7-2), is komende zaterdag de tegenstander van Hazerswoudse Boys. Op bezoek bij Zwammerdam leden de zwartwitten alweer de tiende nederlaag van het seizoen, waaraan het als kampioen van de vierde klasse nog met frisse moed begon. Om uitzicht te houden op veilige haven, zijn Manfred van den Bosch en de zijnen naarstig op zoek naar punten. Het taaie CVC Reeuwijk lijkt daarvoor niet de uitgelezen kans te bieden, maar wie weet wat de Boys vanuit de underdogpositie kunnen aanrichten. Manfred van den Bosch was niet bepaald in zijn hum na het treffen in de vorige speelronde. ,,Zonder bal ging het nog wel, maar aan de bal was het ronduit dramatisch. Dan speel je dus een kansloze wedstrijd en ik mag zo zoetjes aan wel wat meer verwachten. Natuurlijk hebben we personele problemen, maar die zijn er elders ook. Het wordt de hoogste tijd dat we zelf ook gaan ballen, want dat kunnen we best wel.”

 

Zondag

2C

Voorschoten ’97 leek afgelopen zondag een flinke sprong te kunnen nemen op de ranglijst, maar enkele minuten voor tijd kantelde de wedstrijd tegen DOSR volledig. Niels van den Berg leek lange tijd matchwinner te worden van het duel der promovendi, maar in de 88e minuut werd doelman Lamrabette, die daarvoor nog heldhaftig een penalty stopte, toch gepasseerd. Even later deed een binnengekopte hoekschop de Voorschotenaren in rouw dompelen. Voorschoten blijft daardoor op de elfde plek bungelen, maar krijgt komende zondag een nieuwe kans om van de gevarenzone weg te komen. Dan wacht namelijk de uitwedstrijd bij RKDEO, dat met een punt meer tiende staat. Eerder dit seizoen eindigde de wedstrijd op Adegeest tussen de twee in een spectaculair 3-3 gelijkspel.

3A

Koploper Meerburg maakt zich na het toch wel verrassende 1-1 gelijkspel bij Stompwijk op voor de tweede editie van de Rijndijkderby dit seizoen. ,,Een wedstrijd met een tegenvallend resultaat als tegen Stompwijk hadden we vorig jaar met de regelmaat van de klok. Nu blijft dat eenmalig denk ik”, was middenvelder Ramon Weijers na afloop van de remise bij Stompwijk onverminderd optimistisch. Tegen buurman Bernardus zal Meerburg niet snel in de fout gaan. De getergde ploeg van scheidend trainer Ronald Rosdorff pakte weliswaar een verdienstelijk punt afgelopen zondag tegen Graaf Willem Vac II (0-0), maar blijft een van de zwakste broeders in 3A. Dat bleek ook in de voorgaande derby tussen de twee, toen Meerburg met 1-5 te sterk was.

ASC - Meerburg_160_211215

SJZ hervatte de competitie afgelopen zondag met een evenzo ontluisterende als onverwacht grote nederlaag op eigen terrein tegen Avv Alphen; 1-6. De oorwassing was vooral te danken aan de messcherpe counters die de Alphenaren op de mat legden op Sportpark Haasbroek. Komende zondag hoopt het voor de winterstop uitstekend presterende SJZ de draad weer op te pakken als het afreist naar Van Nispen. De Zilkers, die een wisselvallig seizoen doormaken, gaven afgelopen zondag niet thuis op bezoek bij ASC; 4-1. SJZ, dat vijf punten meer bijeen heeft met één wedstrijd minder gespeeld, lijkt favoriet voor de zege zondag. In Zoeterwoude-Dorp bleef SJZ eerder dit seizoen Van Nispen ook al de baas; 3-1.

FC Rijnland startte 2016 met een nederlaag, maar zal daar geen seconde van wakker gelegen hebben. Bij koploper Meerburg ging de promovendus eervol ten onder, ook al zou je dat aan het resultaat niet direct afzien; 3-0. Afgelopen weekend kwamen de troepen van Paul Pikaar niet in actie, maar dinsdagavond betrad FC Rijnland wel de velden in de strijd om de Koetshuis de Burcht Cup. Het scheelde weinig of de zondagtak van Roodenburg ging verrassend aan de haal met een zege in de Mors. Maar twee late treffers voorkwamen dat en zorgden voor de uiteindelijke 5-5 die op het scorebord prijkte. Komende zondag reist Rijnland af naar Roelofarendsveen, waar fusieclub WVC de uitdager is. Bij een zege nestelt de Leidse ploeg zich dieper in het linkerrijtje. De vorige ontmoeting draaide uit op een kleine zege voor de ploeg uit de sleutelstad; 2-1.

Voor UDO was er afgelopen zondag eindelijk weer reden tot juichen. De naar de zaterdag overstappende Oegstgeestenaren boekten hun eerste thuiszege van het seizoen door mede-laagvlieger MMO te kloppen; 2-0. Spits Jeffrey den Elzen en centrale verdediger Joost den Hollander vormden het middelpunt van de feestvreugde op de Voscuyl. Komende zondag kan de jonge ploeg van Erik van Manen wellicht afstand nemen van de laatste plek als het op bezoek gaat bij Altior. Ook de gastheren uit Langeraar wisten eindelijk weer eens te winnen tijdens het afgelopen weekend door WVC ruim te passeren; 4-1. Een van de andere twee zeges kaapte de ploeg van Jan Wouters weg op de Voscuyl eerder dit seizoen; 2-3. Een fraai degradatieduel dus.