Derde klasse A (zondag)- Zondagmiddag stond de wedstrijd Stompwijk-Warmunda op het programma van de 3e klasse A. Het competitiedebuut van Warmunda in de 3e klasse en tevens de entree van Erik van Maanen als trainer van Stompwijk,overgekomen van UDO. Van Maanen is de opvolger bij Stompwijk van de helaas te vroeg en recent overleden Ted van Berkel.

Trainer Alan Campfens begint aan zijn tweede seizoen bij Warmunda en heeft in zijn debuutjaar direct de promotie gepakt naar de derde klasse. De oefenmeester is uiterst nieuwsgierig naar de kracht van deze klasse en over de status van zijn eigen ploeg. Warmunda sloot de poulefase van de beker goed af en dat is voor de gedreven trainer een indicatie dat zijn ploeg weer een stapje verder is in de ontwikkeling.

Beide formaties begonnen in een 1:4:3:3 formatie waarbij van Maanen ervoor koos om Enrico Geus van de vleugel te halen en hem op de ‘tien’ positie te posteren. Daarbij zag je een wisselwerking tussen de spits Nick Ammerlaan en Geus, die van positie wisselden.

Warmunda liet vanaf de eerste minuut zien dat ze hoog druk willen zetten op de tegenstander. Spits Jasper Kortekaas moest direct volle bak jagen op het centrale duo van Stompwijk, van der Salm en Bosch.  Hij deed dat vol overgave, opgezweept door trainer Campfens. Doordat de middenvelders van Warmunda niet altijd op tijd aan sloten, kon Stompwijk zich met enige regelmaat onder de druk uitspelen. Daarbij speelde de achterhoede van Warmunda op één lijn, hetgeen risico betekende i.v.m. de snelle voorwaartsen van Stompwijk.

In de 7e minuut zette Stompwijk een aanval door de as op, echter door een slechte eindpass leverde dit slechts een halve kans op. In dezelfde minuut plaatste Warmunda een tegenstoot waarbij de bal werd onderschept door Van den Bosch van Stompwijk. Hij speelde de bal met een sliding keihard terug op zijn keeper, Jordi Bennis. Die pareerde de bal met een redding en pakte de bal direct klemvast daar waar hij, in de ogen van de verslaggever, had kunnen pareren zonder te pakken, daarna op kunnen staan en de bal weg kunnen werken dan wel op kunnen pakken. Dit was tenslotte een redding na een schot op doel en dan mag je gewoon de bal oppakken. Maar Bennis reageerde natuurlijk in een reflex en pakte de bal klemvast met een vrije trap tot gevolg binnen het strafschopgebied. Dit cadeautje werd vakkundig uitgepakt door good old Dennis Kramer, met de 0-1 tot gevolg. Stompwijk ging niet bij de pakken neerzitten. Enrico Geus  werd door de as ingespeeld, draaide handig weg bij Jochem Kest en schoot de bal over het doel van Arthur van Dam.

Vier minugen later werd een lange bal van achteruit doorgekopt waardoor Dennis Kramer vanuit buitenspel positie vrije doortocht had richting de Stompwijkse goal. De grensrechter van dienst vlagde op dat moment niet dus Kramer koos het hazenpad. Kramer legde beheerst af op de meegelopen Sjoerd Winkelman, die onberispelijk de 0-2 tegen de touwen schoot.Op het moment dat Kramer de bal overspeelde, stak de grensrechter van Stompwijk wel de vlag omhoog, Winkelman zou voor de bal hebben gestaan. Het vlagsignaal werd overgenomen door scheidsrechter Bierman en de goal werd afgekeurd. Vanuit de positie van uw auteur gezien een onterechte beslissing. Zuur voor Warmunda, het ongenoegen werd dan ook van diverse kanten geuit.

Beide ploegen hadden voetballende intenties. Toch koos de keeper van Warmunda, van Dam, steeds meer voor de lange bal daar waar Warmunda een voetballende ploeg heeft en er genoeg ruimte lag voor de opbouw, bijvoorbeeld via aanvoerder Vincent Solleveld. Wellicht ingegeven door de wind? Routinier Kramer gaf na het laatste fluitsignaal aan dat het niet de bedoeling was geweest. ,,We werden regelmatig vastgezet door Stompwijk en dan is het ook een kwestie van de momenten herkennen wanneer kan je opbouwen en wanneer niet. Daar hebben we nog wel wat te sleutelen, maar dat komt wel goed.”

De hoge druk leverde Warmunda zo af en toe wat dreigende momenten op zonder dat ze dit uit konden buiten. Het spel golfde gedurende de eerste helft heen en weer, de bedoelingen waren goed maar het leverde vooralsnog weinig spectaculaire momenten op voor de beide doelen.

Dit had mede te maken met het feit dat middenvelder Jochem Kest strak op Enrico Geus bleef spelen waardoor de kleine spelmaker niet echt zijn stempel kon drukken. Toch zag je af en toe de klasse van Geus waarbij hij ineens een versnelling in zijn actie bracht of hij zette met een steekpass de spitsen van Stompwijk aan het werk echter zonder het gewenste resultaat. In de 35ste minuut wist Geus zich wel vrij te spelen en via een hoge bal de opgekomen back Donny van Marwijk te bereiken. Die kopte de bal door naar broer Toby die de bal gedecideerd achter doelman van Dam drukte, 1-1.

In de laatste fase voor rust werd het duel wat grimmiger met wat stevige overtredingen over en weer; Van den Bosch (Stompwijk) pakte daarbij een gele kaart. Aanvoerder Solleveld liet zich daarbij diverse keren verbaal gelden met als gevolg dat het alleen nog maar onplezieriger werd en de overtredingen pittiger. Ook Geus pakte in die fase een gele kaart door een stevige overtreding op zijn directe tegenstander. De jonge leidsman Bierman had al zijn aandacht nodig om de zaak niet te laten escaleren. Daardoor bleef het allemaal aanvaardbaar.

De tweede helft was amper begonnen of de eerste kans van Warmunda was daar. Een scherpe voorzet van Winkelman kon door Vasco Esman niet tegen de touwen worden gekopt. Binnen een kwartier waren er diverse schermutselingen geweest voor beide doelen, de toeschouwers hoefden zich niet te vervelen. Kansen onstonden ook door diverse slordigheden bij balbezit zowel bij Stompwijk als bij Warmunda al moet gezegd worden dat het spel van de Warmonders wat verzorgder oogde. De gasten wisten elkaar toch wat makkelijker te vinden.

Rondom het uur ging Mart ten Have bij een inworp voor Warmunda in de fout. De jongeling gooide een inworp terug op zijn doelman, maar zag Geus volledig over het hoofd. Die moet je zo’n buitenkans niet geven. Hij omspeelde de keeper en schoof rustig binnen, 2-1 voor Stompwijk.

Trainer Campfens greep onmiddellijk in, was waarscbijnlijk al van plan te gaan wisselen, want Steven de Taeye stond al bijna klaar om in te vallen. De ongelukkige Ten Have, die overigens niet onverdienstelijk speelde, werd naar de kant gehaald.

In de daarop volgende fase werden diverse wissels gepleegd, zo kwam bij Warmunda onder meer de jonge Reza Rajabzadah in het veld. Uiteindelijk stonden er bij de Warmonders zelfs zes ingestroomde jeugdspelers binnen de lijnen, een postieve ontwikkeling voor de club.

Warmunda kwam in de 66e minuut goed door via de rechterkant. Kramer gaf een afgemeten pass op de instormende Winkelman die de bal hard en hoog in de touwen joeg. Wellicht had doelman Bennis er voor moeten kiezen om volle bak voor de bal te gaan om de middenvelder tot een actie te dwingen en het scoren te beletten. Nu koos hij om voor de redding te gaan, maar de sluitpost was kansloos op het schot van Winkelman. Stand weer in evenwicht, 2-2.

In die fase werd Warmundag dreigender en hing een goal in de lucht. De jonge Rajabzadah werd weggestuurd en in de 16 meter onreglementair afgestopt door Van den Bosch en de bal ging op de stip. Het was tevens de tweede gele kaart van Van den Bosch dus exit, Stompwijk met 10 man. De penalty werd onberispelijk binnengeschoten door aanvoerder Solleveld, 2-3. De wedstrijd laaide daarna weer op, de nodige overtredingen en dito gele kaarten waren het gevolg.

Met de moed der wanhoop trok Stompwijk ten aanval met wat kleine kansjes daaruit voortkomend. Echter geen gelijkmaker.Warmunda maakte in de 83e minuut gebruik van de geboden ruimte, via de kluts kwam de bal voor de voeten van Esman die beheerst afrondde. 2-4 einde wedstrijd zo leek het.

Echter werd buiten Geus gerekend, vanuit het niets verscheen hij voor doelman van Dam en via een lobje werd het 3-4. Zou het dan toch nog………Helaas voor de Stompwijkers ontbrak de tijd en was de winst voor Warmunda een feit, niet onverdiend overigens.

Na afloop gaf Kramer, voormalig speler van Ter Leede 1, aan dat het lekker was om met deze overwinning te starten, hoe zwaar bevochten ook. Kramer was trots op de jonkies die vanuit de jeugd zo in de 3e klasse debuteerden en zich kranig hadden geweerd. Uiteraard zag de routinier (“begin niet over mijn leeftijd he”) nog verbeterpunten maar het seizoen is net begonnen dus hij heeft er alle vertrouwen in dat er stappen gezet gaan worden.

Zo langzamerhand weet men in Warmond in elk geval niet meer wat verliezen is. Na de imposante reeks in het seizoen 2015-2016 volgde een succesvolle bekerstrijd in augustus en nu dus weer de eerste zege op een nieuw platform. Waar gaat dit eindigen? Een dergelijke ongeslagen status zal vrijwel zeker nooit meer plaatsvinden voor de blauwwitten.

Opstelling Stompwijk’92: Bennis, Van der Arend, Van der Salm, Van den Bosch, D.van Marwijk, Van der Linden, Luchtigheid, De Winter (Van Viegen), Geus, Ammerlaan, T.van Marwijk.

Opstelling Warmunda: Van Dam, Solleveld, Ten Have (De Taeye), Van Winsen (El Kourami), Komen, Kest, Van Noort, Kortekaas (Rajabzadah), Kramer, Casco, Winkelman.