Derde klasse A (zaterdag)- Een knollentuin vol polletjes, talloze blessurebehandelingen, op zijn zachtst gezegd matig voetbal en het beloofde zonnetje dat weg bleef; nee, het lentegevoel ontbrak zowel letterlijk als figuurlijk aan de Spoorlaan in Zwammerdam. Toch was er uiteindelijk een glimlach op de gezichten van de beide ploegen: Zwammerdam had een puntje ontfutseld aan DoCoS en de laatste hoorde tot genoegen dat de directe concurrentie verloren had. Het gelijke spel bleek uiteindelijk een bescheiden winst op te leveren.

160402_26_VVZ_DoCoS_1_1 (Kopie) (Small)

Premier League tickets

Het scheelde bitter weinig of kampioenskandidaat nummer een DoCoS had na een minuutje al op een 1-0 achterstand gestand. Nonchalance leverde een enorme kans op voor de thuisploeg die de voorwaartsen echter niet wisten te verzilveren. DoCoS deed dat wel bij de eerste de beste gelegenheid. Uit een corner van Melvin van Gent kopte de mee opgekomen Danny Maaskant feilloos raak. Hij bewees daarmee eens te meer een niet te onderschatten wapen te zijn van de ploeg van Nico van der Salm.

Een vijftal minuten later kregen de roodwitten een uitgelezen kans om de wedstrijd voortijdig te beslissen. Christiaan van Empel mocht aanleggen voor een penalty. De supporters van de thuisclub waren minder zeker dat de bal tegen de touwen zou eindigen. ,,Die keeper van ons is een penaltykiller van de eerste orde, die heeft er ik weet niet hoeveel gestopt.” Doelman Wouter van Valen maakte zijn reputatie waar. Van Empel schoot hard en zuiver in, maar de reactie van Van Valen was werkelijk fenomenaal en meer dan een corner werd het niet. Nog een paar keer liet het twintigjarige talent zijn klasse zien op venijnige schoten van DoCoS en hield zo zijn club in de race.

160402_24_VVZ_DoCoS_1_1 (Kopie) (Small)

Zwammerdam liet zich aanvallend evenmin onbetuigd. Nonchalant verdedigen hielp hen daarbij in niet geringe mate. Een doelpunt van ‘Damme’ kon niet uitblijven en het was uiteindelijk Toine Kremer die een voorzet tegen het dak van doel tilde. Op dat moment was DoCoS de grip op de wedstrijd al kwijt en waren het twee gelijkwaardige teams die meer en meer overgingen tot fysiek voetbal. Zelden lukte het DoCoS of Zwammerdam de bal in  de ploeg te houden; zwoegen en zweten was het devies. Even leek de balans in het voordeel van de selectie van Rob de Lange door te slaan toen Joshua Overvliet na een niet al te slimme overtreding zijn tweede geel ontving. DoCoS moest terug en zocht noodgedwongen de counter. De overtalsituatie van de thuisploeg werd teniet gedaan toen Toine Kremer met rood kon inrukken, zo werd ook het evenwicht in het veld weer hersteld.

160402_17_VVZ_DoCoS_1_1 (Kopie) (Small)

Doelpunten bleven, ondanks wat kansjes, uit. De 1-1 uitslag gaf de verhoudingen van deze middag goed weer. Zwammerdam bleek thuis weer eens een taaie en stugge ploeg. DoCoS kon vandaag de lijn van de goede wedstrijden van de laatste weken niet doorzetten. Het puntje was echter voor zowel De Lange als Van der Salm welkom. Zwammerdam lijkt niet serieus te hoeven vrezen voor de nacompetitie en DoCoS is weer een stapje verder op weg naar het kampioenschap. Hoewel Van der Salm ook nu voorzichtig bleef. ,,Er zijn wel gekkere dingen gebeurd in het voetbal.

160402_25_VVZ_DoCoS_1_1 (Kopie) (Small)

Zwammerdam-DoCoS 1-1 (1-1) 10. Maaskant 0-1, 35. Toine Kremer 1-1.

Zwammerdam: Van Valen, De Bruin, Van Asselt, Schmand, Van Jaarsveld, Van Dorp, Spruyt (84. Van den Berg), Paters, Van Riessen ( 77. De Groot), Toine Kremer, Bergshoef.

DoCoS: Van Abswoude, Van Voorthuizen, Maaskant, Gonlag, Peet  (58. Klein), Van Empel, Van Gent, Slingerland, Ravensbergen, Schiebroek (46. Van der Pot), Overvliet.

Scheidsrechter: Luiken. Toeschouwers: 50.

Foto’s: met dank aan Jaap Peters

Via onze app zijn interviews te beluisteren met Wouter van Valen (Zwammerdam) en Erik van der Pot (DoCoS).

160402_14_VVZ_DoCoS_1_1 (Kopie) (Small)