HomeVijfde klasseLSVV'70Ene Jansen doet de andere Jansen pijn

Ene Jansen doet de andere Jansen pijn

-

Vierde klasse A (zaterdag)- In het onlangs midweeks gespeeld duel om de Koetshuis Cup tegen de VV Leiden liet de ploeg van LSVV trainer/speler Freek Jansen bij een 1-5 ruststand de teugels wat vieren, waardoor de Morsclub een afgang werd bespaard. Zaterdagmiddag ging de trotse koploper op herhaling voor het belangrijke competitieduel tegen de ploeg van Leiden-trainer Maurice Jansen . De thuisclub moest winnen om de kopgroep nog enigszins in het vizier te houden. De studenten wilden winnen om lijstaanvoerder te blijven. ,,We gaan voor de ultieme zege”, verkondigde Freek Jansen voorafgaand aan de Leidse derby. De deze middag in oranje shirts gestoken Kikkerpolderbewoners voegde de daad bij het woord en vernederde opnieuw de gastheren. De 1-5 eindstand verscheen al na zestig minuten op het scorebord.

,,Je gelooft je ogen bijna niet als je naar het scorebord kijkt, en het had nog veel erger kunnen zijn. We wisten na het verlies in de Koetshuis Cup hoe LSVV speelde. Kennelijk hebben we daar niets van geleerd en dat is pijnlijk. Dat we voor een laatste kans speelden was niet te zien. Het is dus afhaken geblazen voor de VV leiden “, aldus Sietse Fokkema. De aanvoerder was vol lof over het spel van de gasten. ,,LSVV zit in een flow en dat was duidelijk te zien, aanvallend speelde de ploeg ijzersterk.”

De elf van Jansen kwamen al vroeg in de wedstrijd op voorsprong. In de openingsfase verscheen Michiel Ebbing voor doelman Sven Vinkeles maar mikte naast en vervolgens miste Guus van Kessel  kort daarna een dot van een kans om de score te openen. Driemaal is scheepsrecht moet Jansen hebben gedacht. De uitblinker schoot in de tiende minuut, na een uitstekende aanval, de 0-1 fraai achter Vinkeles. De ene nog fraaiere aanval na de andere rolde richting de veste van de Leiden goalie. De titelkandidaat speelde vooral in het eerste half uur ijzersterk en de tegenstander werd overklast. Het keurkorps van de bezoekende Jansen kende deze middag geen zwakke plekken maar louter uitblinkers. De gastheren stonden erbij en keken ernaar. Veelzeggend was dat LSVV doelman Dammes Waasdorp pas in de 26e minuut het eerste schot moest pareren van Roman Donders. Kort daarvoor hadden de studenten de voorsprong verdubbeld.  Alweer Jansen schoot na een goed lopende aanval laag binnen: 0-2.

De sterk spelende defensie met aan het hoofd de druk coachende Neal Petersen stond na een half uur even uit positie. Donders maakte daar dankbaar gebruik van en kogelde fraai de aansluitingstreffer achter de kansloze Waasdorp, 1-2. Het bleef bij die ene opleving  van de thuisclub. De gedreven en de sterk spelende gasten waren op alle fronten de betere ploeg. Inmiddels was Rick Baarda de ploeg komen versterken voor de geblesseerde Ebbink. De hardwerkende spits  van Kessel was nog niet gelukkig in de afwerking. Petersen liet vlak voor rust zien hoe het wel moest. De  opkomende centrumverdediger kogelde, na een uitstekende actie van Nils de Groot, de 1-3 binnen. Met de ‘magere’ 1-3 ruststand deden de bezoekers zichzelf tekort.

Mocht de ploeg van de scheidende trainer Maurice Jansen nog enige hoop hebben gekoesterd om er na rust nog een wedstrijd van te maken dan werd dat door puntspeler van Kessel aan flarden geschoten. Van Kessel faalde nu niet voor de doelman en schoot in de eerste minuut na rust  beheerst de 1-4 binnen. Dezelfde speler had de wedstrijd definitief op slot kunnen gooien maar Vinkeles hield van Kessel van zijn tweede treffer af. De fris en fruitig spelende Baarda smaakte het genoegen de 1-5 binnen te schieten, na een assist van Van Kessel, en besliste definitief de wedstrijd. Freek Jansen had zijn sterke optreden met een derde treffer kunnen en moeten bekronen.  De opvallend fitte Jansen zette de sluitpost van de thuisploeg op het verkeerde been, maar zag zijn inzet nog net van de doellijn worden gehaald. De thuisploeg bracht twee wissels binnen de lijnen en kreeg in de slotfase nog een aantal kansen om de stand wat dragelijker te maken. LSVV sluitpost Waasdorp hield met een aantal uitstekende reddingen het bij die ene treffer  vóór rust van de gastheren. De studentenclub won zelden bij vv Leiden, maar maakte nu korte metten met de zwak spelende Morsploeg .

VV Leiden trainer Jansen had weinig goeds gezien bij zijn manschappen. ,,We kwamen gewoon niet aan voetballen toe. Dit soort wedstrijden zitten er tussen. Het draait al een paar weken stroef bij mijn ploeg en de doelpunten worden veel te makkelijk weggegeven. We gaan vaak wat doen als de bal al gespeeld is. Ik had dit absoluut niet verwacht. Dit is pijnlijk.” De teleurstelling droop eraf bij Maurice Jansen.

Uit de mond van LSVV- er Jansen alleen maar positieve geluiden na de knappe overwinning. ,,Dit is tot nu toe onze beste wedstrijd van dit seizoen. De drive was groot, een topprestatie van de selectie. Op alle vlakken waren we heer en meester. Conditioneel was het top vandaag, we gaan volle bak voor de titel.”

Wie kan de sterk spelende studenten ploeg nog af houden van de titel? De grootste tegenstander zou de ploeg zelf nog wel eens kunnen zijn. De sloep voor de traditionele rondvaart, na het behalen van een titel, is inmiddels uit de winterstalling gehaald, en word vaarklaar gemaakt. Realiteit of te prematuur?

VV Leiden: Sven Vinkeles, Michael Heppener, Melvin Dieke,  Sietse Fokkema, Danny Sjaardema,  Yannick van de Meel,  Roman Donders, Jeroen van Egmond,  Ricky Boot, Ivo Nolet, Erik Bakker.

LSVVˈ70:Dammes Waasdorp, Hubert Meulman, Wouter Huisman, Neal Petersen, Damian Flippo, Michiel Ebbing, Jochem van der Graaf, Gerben Groenendijk, Nils de Groot,  Freek Jansen, Guus van Kessel.