Vanaf het begin van het seizoen is er een samenwerkingsverband tussen onze redactie en het Leidsch Dagblad. Elke woensdag wordt het Leidse voetbal in de krant extra uitgelicht met uiteenlopende berichtgevingen. Deze week stond het volgende interview met Jan Wansink op papier. Nu nog even via deze website, voor belangstellenden die het artikel (nog) niet lazen.

Sinds ruim een maand is Jan Wansink weer terug bij Lugdunum. Vorig seizoen stapte hij tussentijds al in bij de derdeklasser, omdat eerste man Henk de Cler niet beschikte over de vereiste papieren. Dat laatste is nu nog steeds zo en daarom werd Wansink opnieuw benaderd om de bank te komen versterken. Lugdunum is vooralsnog de te kloppen ploeg in 3A. Een kampioenschap lijkt in het verschiet te liggen.

Wansink heeft echter nog een ander eerste elftal onder zijn hoede. Aan de Vliet tracht de enthousiaste trainer Leidsche Boys naar een hoger plan te tillen. Het verschil met zijn trainerschap bij de kikkers en de roodwitten is evenwel levensgroot. Na tien wedstrijden heeft Leidsche Boys nog geen punt. Althans; er werd wel twee keer gelijk gespeeld. Die punten raakte de vierdeklasser echter kwijt vanwege  de gestaakte wedstrijd tegen Moordrecht. Afgelopen zondag werd dat duel uitgespeeld en opnieuw bleef een resultaat uit (3-1) in het resterende kwartier.

De in de bouw werkzame Wansink is er de man niet naar om te sikkeneuren, maar heeft wel genoeg reden om te klagen over de gang van zaken bij de slechtst presterende club van Leiden. De rasechte Leidenaar heeft het wel zo ongeveer gehad. ,,Er moet echt wat veranderen bij de club. Ik heb dan ook een ultimatum gesteld, want zo glijden we enkel maar verder af. Een eerste elftal moet een paradepaardje zijn van de club, maar het is dit seizoen elke week weer de vraag of ik genoeg spelers ter beschikking heb. Tegen Moordrecht waren zes zieke spelers afwezig en hebben we het moeten doen met onze vlagger van 54 (Percy Klavert, red.), een speler die lange tijd niet heeft kunnen spelen vanwege een hernia en een jongen uit het vijfde elftal. Ze hebben het stuk voor stuk verdienstelijk gedaan, maar deze gang van zaken is wel schrijnend te noemen.”

roodenburg_leidsche_boys125_171016

Wansink, zelf ooit speler bij het toenmalige VNA en LDWS en onder meer trainer van GWS, Kickers’69, Warmunda, FC Boshuizen zaterdag en diverse jeugdelftallen, sprak al meerdere keren met het bestuur en de spelersgroep. ,,Omdat ik het beste voor heb met de club. Het voelt echter als trekken aan een dood paard op dit moment en vaak kom ik thuis met een pestbui op zondag. Verliezen vind ik helemaal niet erg, maar er moet wel altijd strijd worden geleverd en je moet als trainer wat te kiezen hebben. Op een training sta ik met vijf of zes man en dan kom je niet ver met de trainersstof. In lagere elftallen bij Leidsche Boys lopen zat spelers rond die in het eerste kunnen spelen en/of daar al speelden. Als ik daar een mix van zou kunnen maken met spelers van het huidige eerste ben ik ervan overtuigd dat we aardig zouden kunnen meedraaien. Toen Ronald Mink noodgedwongen moest vertrekken halverwege het vorige seizoen stond Leidse Boys bij de beste drie. Helaas is daarna de klad erin gekomen en ik vind het nu echt zorgwekkend.”

Dat spelers een keuze hebben gemaakt om in een vriendenteam te gaan spelen, respecteert Wansink schoorvoetend. ,,Iedereen maakt keuzes en dat mag. Het is enkel niet goed voor de vereniging, ook al omdat het de onderhandelingspositie met de gemeente verzwakt in het kader van Voetbal Vitaal. Voor de doorgewinterde aanhanger van Leidsche Boys vind ik dit triest. Zeker voor de mensen die de mouwen uit de handen steken. Dat laatste zou door iedereen moeten worden gedaan. Enkel met bereidwilligheid en keihard werken komen we er. Ik wil niet weglopen. Dat zit niet in de aard van het beestje. Ik kijk ook eerst naar mezelf. Als ik niet doordring bij de club met mijn visie doe ik het niet goed. Ik stop liever niet, maar ik moet wel kunnen werken met een representatieve selectie. De hoogste tijd voor veranderding bij Leidsche Boys.”

 

24/11, nagekomen bericht: Ondertussen heeft Jan Wansink laten weten dat hij geen trainer meer is van Leidsche Boys.