Vierde klasse A (zaterdag)- Komende zaterdag staat er weer een onvervalste Leidse derby op het programma. Andermaal eentje in de vierde klasse. Terwijl LSVV’70 afgelopen zaterdag alweer goede zaken deed en rechtstreeks lijkt af te stevenen op de titel en terugkeer naar de derde klasse, ploetert Roodenburg zich door het seizoen. De nacompetitie kan nog wel worden bereikt, maar dan zullen de blauwzwarten eigenlijk niet meer mogen morsen. Maar of LSVV’70 daar een boodschap aan heeft. Deze week in de Krakerrrr van de week: Roodenburg-LSVV’70.

LSVV-Roodenburg_6004_151115

Nee, het is niet het leukste of meest succesvolle voetbaljaar van Robby van der Blom van Roodenburg zaterdag. ,,We begonnen met een redelijk grote groep en we waren optimistisch. Het begon ook allemaal goed.” Hier heeft Van der Blom een punt: na zeven wedstrijden stond de ploeg derde. ,,Op een gegeven moment kregen we te maken met afvallers en er werden afspraken niet nagekomen. We moesten noodgedwongen spelen met (te) veel invallers en het onderlinge vertrouwen raakte zoek. Liever wil ik daar niet bij blijven hangen, maar meer kijken naar de laatste weken en de rest van het seizoen. We pakken het weer aardig op en onze laatste verlieswedstrijd dateert al weer van 23 januari. Te vaak hebben we jammer genoeg de punten gedeeld met de mindere ploegen in de afdeling waar we van hadden moeten winnen. Het lukte maar niet die wedstrijden met een overwinning af te sluiten. Die middenmootpositie van nu is te laag denk ik. Zaterdag komt de nummer een van de ranglijst langs en ze krijgen een heel zware dobber aan ons. Als we er vanaf de eerste minuut op knallen krijgen die jongens het heel moeilijk. We weten dat we van ze kunnen winnen.”

LSVV-Roodenburg_6803_151115

Dat dit geen grootspraak is van Van der Blom blijkt uit de onderlinge resultaten van de confrontaties van dit seizoen: in competitieverband won de ploeg met 1-2 en voor de Koetshuis Cup zegevierden de mannen uit Leiden-Noord met 4-2. ,,Oké, volgens mij is LSVV het best voetballende team van de afdeling, maar dat wij er twee keer van gewonnen hebben is geen toeval. We gaan er drie keer van maken.”

LSVV-Roodenburg_6017_151115

De Roodenburger kan nog een paar redenen aangeven waarom de studentenclub het moeilijk zal krijgen. ,,We verwachten de terugkeer van een paar geblesseerde spelers, het onderlinge vertrouwen is terug en we willen er alles aan doen om onze trainer een mooi afscheid te geven.” Henk Buijn stopt zoals bekend eind van het seizoen. Hij geniet echter het grootste respect van Van der Blom: ,,Henk is een absolute toptrainer. Hij heeft dit seizoen er echt alles voor gedaan om van ons een goed voetballend team te maken. Hij stond soms met de rug tegen de muur, maar hij was er altijd voor ons. Onze ploeg zal er alles aan doen om hem met een goed gevoel te laten vertrekken, te beginnen zaterdag.”

Neal Petersen van opponent LSVV ziet de komende confrontatie ook met vertrouwen tegemoet en ook hij heeft steekhoudende redenen daarvoor. ,,Klopt, we hebben twee keer verloren van onze stadgenoot, alle respect voor de voetbalkwaliteiten voor Roodenburg, maar sta me toe wel een paar kanttekeningen hierover te maken. Tijdens de wedstrijd om de Koetshuis Cup speelden we maar met drie of vier basisspelers. Zelf kwam ik ook vanuit Amsterdam geracet en sprong zo ongeveer vanuit de auto zo het veld op. Uiteindelijk stonden we nog eens met tien man ook. De excuses liggen voor het oprapen dus voor deze nederlaag. De thuismatch tegen Roodenburg was een van onze eerste wedstrijden. We waren toen zeker niet de ploeg van nu; er staat momenteel een ander LSVV in het veld.”

LSVV-Roodenburg_6240_151115

Een waar woord van de man die ooit nog voor de Northeastern University in Boston voetbalde. Na vijf wedstrijden had de studentenclub slechts acht puntjes verzameld. Iemand die destijds had beweerd dat LSVV in april kampioenskandidaat zou zijn, zou hoofdschuddend en met een meewarige glimlach bekeken zijn. Nu liggen de kaarten geheel anders. ,,Het succes komt niet zomaar uit de lucht vallen. We kennen elkaars sterke en zwakke punten en kennen die van onszelf. De trainingsopkomst is immer hoog; in voor- of tegenspoed, we staan op dat veld. Tot slot wil ik wijzen op de rol van onze trainer/coach Freek Jansen. Het is een voetbaldier in hart en nieren en heeft een ongeëvenaarde kennis van het spelletje. Hij motiveert en stimuleert en is een belangrijke reden van ons succes.”

LSVV-Roodenburg_6007_151115

Net als bij collega Robby van der Blom is de waardering voor de oefenmeester groot.  Petersen stipt nog een niet onbelangrijk detail aan als reden voor het succes van de studentenclub. ,,Veel van ons team voetballen al wat jaren bij LSVV. Verhuizing naar elders is geen reden om te stoppen. Zo rijden er zeven jongens vanuit Amsterdam naar Leiden om de trainingen en wedstrijden te bezoeken. Dat tekent de kameraadschap en de band met deze studentenvereniging.”

Het kampioenschap is een wel zeer reële mogelijkheid en de centrale verdediger (Petersen is overigens op tal van andere plaatsen te posteren, red.) schuwt de favorietenrol niet. ,,De grachtentocht is een zekerheidje zo langzamerhand. Jammer voor Roodenburg, maar we winnen daar. De plicht van de ware kampioen zullen we maar zeggen.”

LSVV-Roodenburg_6334_151115