Vanaf het begin van het seizoen is er een samenwerkingsverband tussen onze redactie en het Leidsch Dagblad. Elke woensdag wordt het Leidse voetbal in de krant extra uitgelicht met uiteenlopende berichtgevingen. Deze week stond het volgende interview met Nino Poulina op papier. Nu nog even via deze website, voor belangstellenden die het artikel (nog) niet lazen.

Op 27 mei 2017 bestaat Roodenburg negentig jaar en dat zal uiteraard ruimschoots gevierd gaan worden op het complex in Leiden-Noord. Alle voorbereidingen zijn in volle gang om er tegen die tijd een happening van te maken. Het liefst zou de club met de nodige historie ook een feest vieren vanwege een titel van de hoofdmacht op zaterdag. Nadat de aandacht binnen de club grotendeels werd overgeheveld van de zondag naar de zaterdag kwam het eerste elftal van onderaf omhoog om uiteindelijk in het seizoen 2010/2011 in de tweede klasse te kunnen spelen. Een seizoen daarna degradeerden de blauwzwarten evenwel naar de derde klasse en de terugval kreeg nog meer gestalte toen ook die klasse te hoog gegrepen bleek. Vanaf vorig seizoen speelt Roodenburg weer in de kelder en het heeft er nu al alle schijn van dat een langer verblijf in die klasse onvermijdelijk wordt. Afgelopen zaterdag verloor de ploeg van Nino Poulina thuis van VV Leiden (0-1) en door dat resultaat is de top vier volledig uit zicht. Een nog groter feest dan gepland is ver weg en ook bij Poulina al min of meer uit het hoofd gezet.

,,We geven uiteraard niet op, maar we moeten de feiten onder ogen zien. We zijn vooralsnog niet goed genoeg en hebben onze tanden niet kunnen laten zien tegen de ploegen die het voor het zeggen hebben in deze klasse. Bij winst op VV Leiden hadden we er bij kunnen komen, hoewel ook dan de weg nog lang zou zijn geweest. We misten een strafschop bij 0-0 en dat kwam ons duur te staan. We moeten echter wel zo eerlijk zijn om te stellen dat we op tactisch en mentaal gebied achterblijven. Individuele kwaliteiten zijn er genoeg, maar dat is niet voldoende. Er staat een vrij jonge groep en helaas nemen ze weinig van elkaar aan. Ik probeer ze vanzelfsprekend ook te bereiken, maar een kwartier nadat je wat hebt aangegeven zijn ze het weer vergeten. Laatst hoorde ik de trainer van NEC spreken over de ‘ja maar generatie’. Daar had hij wel een punt.”

De van Football Factory overgekomen trainer had zijn eerste seizoen bij Roodenburg wel anders voorgesteld. ,,Ik had verwacht dat de groep rond deze tijd verder zou zijn. En eigenlijk hadden de spelers die gedachte ook. Wellicht werd dat ook ingegeven door het feit dat we de eerste drie wedstrijden dik wonnen. Maar daarna lieten we steeds meer punten liggen en tussentijds heb ik ze dan ook voorgehouden dat ze niet zo goed waren zoals ze zelf wel dachten. Op deze manier gaan we er in elk geval niet komen.”

Dat het niet zo eenvoudig is om de vierde klasse te verlaten is terug te zien bij clubs als Blauw Zwart, Woubrugge en VV Leiden. ,,Dat klopt. Tactisch, mentaal en positioneel moet het dan ook beter. Ik denk dat ik de speelstijl ga aanpassen en de poppetjes anders ga neerzetten. Sommige spelers moeten taakbewuster gaan spelen en anderen moeten voetballend meer brengen. We kunnen  ook niet altijd afhankelijk zijn van onze topscorer Sipan Khalid. Maar waar ik me nog het meest aan stoor is de houding van spelers tegenwoordig. Afgelopen zaterdag zaten er spelers stuk want ze erkenden het belang van de verloren wedstrijd. Anderen waren alweer met andere zaken bezig. Dat was in mijn tijd als speler toch echt wel anders.”