Vierde klasse A (zaterdag)- Roodenburg (za) sloot afgelopen weekend het restant van de eerder dit seizoen gestaakte ontmoeting met FC Boshuizen winnend af. Daardoor houden de Leidenaren zicht op een plek in de nacompetitie. Aanstaande zaterdag gaan zij op bezoek bij concurrent Blauw Zwart. ,,We zullen nu moeten gaan pieken”, meent (gelegenheids)goalie Gloire Kalangu.

De 22-jarige middenvelder belandde door diverse oorzaken een maand geleden in het doel bij de club uit Leiden-Noord. ,,Mike Armitage, onze vaste keeper, is door een blessure langdurig uit de roulatie. Mike is bijvoorbeeld wel een keer vervangen door de doelman van de A1, Khalid Makkor, maar hij keept liever in zijn eigen elftal omdat hij daarmee nog kampioen kan worden. Ze zijn bij mij aangekomen omdat ik destijds in de A1, door eenzelfde situatie als nu bij het eerste, ook wel eens een poos heb gekeept. Ik heb toen zelfs keeperstraining gehad. Tot nu toe gaat het zeker niet verkeerd. Ik heb nog maar een enkele goal tegen gehad. Het ziet ernaar uit dat ik de rest van het seizoen wel onder de lat zal staan.”

Ook in de vorige week zaterdag afgewerkte slotfase van het in februari afgebroken duel met Boshuizen verdedigde Kalangu het doel. ,,Het was wel apart dat Boshuizen maar met zeven of acht jongens kwam. Maar goed, gelukkig maakten wij nog een doelpunt en pakten we zo twee punten meer mee (1-2, red.). Daardoor horen we er nu weer helemaal bij. Zelf had ik een makkie. Ik heb, meen ik, één balcontact gehad”, vertelt Kalangu.

Vier wedstrijden voor het einde van de competitie bezet het vorig seizoen uit de derde klasse gedegradeerde Roodenburg de vijfde plaats. De achterstand op het net boven de Leidse ploeg geklasseerde Blauw Zwart bedraagt drie punten. De vierde plek, die aan het einde van de rit een plek in de nacompetitie oplevert, is dus binnen bereik.

,,We zijn dit seizoen sterk begonnen. In de vorige wedstrijd tegen Blauw Zwart ging het om het winnen van de eerste periodetitel. Omdat het 2-2 werd ging die naar Blauw Zwart. De laatste tijd hebben we een aantal keren gelijkgespeeld, waardoor we nu vijfde staan. Maar we verdienen gewoon meer. Als groep zijn we ervan overtuigd dat de nacompetitie voor ons haalbaar is. We hebben gewoon een goed elftal met veel goede spelers. En iedereen is ook best ambitieus. Wij zijn vaak de ploeg met de bal, we maken het spel. LSVV, toch de koploper, had tegen ons bijvoorbeeld niet veel te vertellen. We benutten alleen de kansen niet, een klein probleempje.”

LSVV-Roodenburg_6240_151115

Als veldspeler leverde Kalangu, die bij Roodenburg ook actief is als jeugdtrainer en de E1 onder zijn hoede heeft, met twee treffers een bescheiden bijdrage aan de Leidse productie. ,,Ik heb vooral verdedigende kwaliteiten. Ik ben goed in het op de man spelen en het aanjagen. Ik pak veel ballen af en zorg er zo voor dat wij weer aan aanvallen toekomen.”

Van de Leidenaar, die in het dagelijks leven Media, Informatie en Communicatie studeert aan de Hogeschool van Amsterdam, wordt de komende maand bij Roodenburg niet verwacht dat hij ballen zal afpakken, maar zal tegenhouden. Wat dat betreft kan hij tegen Blauw Zwart, met 70 goals de productiefste ploeg van de vierde klasse A, wellicht flink aan de bak. Opmerkelijk is wel dat de ploeg van Jos van der Helm, op vreemde bodem nog ongeslagen, in eigen huis al driemaal onderuit ging.

,,Dat weten wij ook en er is dus zeker iets te halen voor ons, al heeft Blauw Zwart wel een prima ploeg. Ik kan me van de eerste wedstrijd ook nog herinneren dat ze een heel goede, balvaste spits hebben, die ervoor zorgde dat de rest van zijn team kon aansluiten. Maar bij ons staat het verdedigend goed, we krijgen niet veel doelpunten tegen. En met onze snelle spitsen creëren we altijd kansen. We moeten deze pot gewoon winnen, dan doen we weer helemaal mee. We krijgen na Blauw Zwart nog twee ploegen die laag staan en VVSB, dat ook net boven ons staat. We hebben het dus nog in eigen hand en moeten in de laatste vier wedstrijden gewoon gaan pieken. Eigenlijk vinden we ook dat we niet in de vierde klasse thuishoren. Als we onze selectie komend jaar in stand houden en er een enkele versterking bijkomt kunnen we zeker goed in de derde klasse meedraaien”, besluit Kalangu.