Koetshuis Cup, poule D- De  0-2 zege op FC Rijnland (za) en het daarmee bereiken van de volgende ronde door ASC in de Koetshuis Cup plus de daarmee gepaard gaande uitschakeling van de thuisploeg deed er een halfuurtje na de wedstrijd niets meer toe. De onderlinge confrontatie kreeg een inktzwarte nasleep  en deed een ieder beseffen dat sport maar een bijzaak is  in het leven. Op het parkeerterrein blijken van vijf auto’s de ramen in geslagen te zijn en waardevolle spullen gestolen. In een apart kader meer hierover.

ASC had aan een gelijkspel tegen de zaterdagtak van FC Rijnland genoeg om de volgende ronde in de Koetshuis Cup te bereiken. Het deed zelfs meer, de ploeg van Kevin van der Geest won met 0-2 en zit nu dus in de koker bij de loting op 13 februari.

De eerste helft was een matte vertoning en moest het hebben van een enkel hoogtepuntje. Zo raakte Rijnlander Kai Oudenaarden de bovenkant van de lat met een ver schot vanaf de zijkant en schoot  Sean Goebel hard op de paal aan de andere kant van het veld. Verder kabbelde het spel vooral voort waarbij geen der partijen echt de overhand had.

ASC centrale verdediger Jesse Tas: ,,Zo goed als we het vorige week tegen UVS deden, zo ondermaats was het in de eerste helft. Het leek echt nergens op.” Duidelijk taal van de van een langdurige knieblessure teruggekomen speler. In de tweede helft liet zijn ploeg dan toch zien dat het een klasse hoger speelt. Zonder tot grootse daden te komen zette het de thuisploeg onder druk. Het had wel een penalty nodig om op voorsprong te komen. Johan Poort werd aangetikt waarna de arbiter naar de stip wees. De eerste inzet werd nog gekeerd door invaller doelman Mooijman, maar op de rebound van Rousseau had hij geen antwoord.

Met een 0-1 achterstand deed FC Rijnland wat het kon om het tij te keren, maar dat bleek niet genoeg. ASC maakte via opnieuw Rousseau het tweede doelpunt waarna de wedstrijd echt gespeeld was. Tas was vanzelfsprekend verheugd dat ASC de volgende ronde had bereikt: ,,Je merkte dat bij FC Rijnland de krachten wegvloeiden en na die 0-1 zijn we niet meer in gevaar gekomen. We hadden eigenlijk niet verwacht door te gaan in het toernooi. Dit is mooi hoor. Je speelt misschien weer tegen een hoger geplaatste club en dan kun je zien waar je echt staat, een uitdaging dus. In ben benieuwd naar de loting. Voor die tijd spelen we nog tegen Nicolaas Boys en ik heb zo het idee dat we in die wedstrijd ook de winst pakken.”

Kai Oudenaarden van FC Rijnland was teleurgesteld: ,,Zonde. In de eerste helft gelijkwaardig zijn aan een ploeg die een klasse hoger speelt is niet slecht natuurlijk. Toch ging er te veel fout. Het excuus is dat het onze eerste wedstrijd was in 2017. In de tweede helft lieten we het liggen. Helaas uitgeschakeld, maar de competitie is belangrijker. Daar doen we het gewoon goed toch? Zaterdag tegen het onderaan staande WVC en het moet wel gek lopen als we niet winnen. Als we compleet blijven wordt het een mooie lente.”

FC Rijnland-ASC 0-2 (0-0). Rousseau 0-1, Rousseau 0-2.

Basisopstelling FC Rijnland: Mooijman, Kaya, Escudero, Van Kins, Sap, Van Doorn, de Haas, Oudenaarden, Yagin, Demirbas, De Roode.

Basisopstelling ASC: Laan, Van Berge, Wenzel, Tas, Kuiper, Goebel, Buyse, Dutrieux, Rutten, Port, Rousseau.

Intense woede en verslagenheid op een parkeerterrein

Soms word ik overvallen door een ijskoude woede en een gevoel van machteloosheid. Deze emoties overheersten ook op het parkeerterrein van FC Rijnland na afloop van de wedstrijd tegen ASC. Ontdaan dromden de spelers samen om en tussen hun auto’s. Van vijf voertuigen waren tijdens de wedstrijd de ruiten ingegooid en waren er spullen gestolen. Zo was niet alleen een laptop gestolen, maar alle betrokkenen waren eigendommen kwijt en hadden aanzienlijke schade aan hun auto. Er was meer beschadigd dan alleen tastbare dingen,  er was ook een stuk vertrouwen kapot, vertrouwen in de medemens misschien en dat je je auto gewoon kunt neerzetten zonder dat je bang hoeft te zijn dat deze risico loopt. Natuurlijk is er online aangifte gedaan, maar hoop dat de daders worden opgepakt en men alle spullen terug krijgt is er nauwelijks. Voorzitter Wim Pikaar van FC Rijnland noemt het zuur en droevig dat dit heeft kunnen gebeuren. ,,Ook ik ben vorig jaar slachtoffer geworden van de dergelijke auto-inbraak. Net als hier nu werd mijn raam met een grote steen ingegooid. Ik heb bij de gemeente aangekaart of er meer en betere verlichting kon komen en de wijkagent gevraagd of er tijdens dit soort avonden een oogje in het zeil kon worden gehouden. Dit heeft niets concreets opgeleverd en daar baal ik echt van. Ik ga hierover opnieuw met de gemeente in gesprek. Na overleg met collega Ed Immink van VV Leiden wil ik een bord laten plaatsen om toch vooral waardevolle spullen uit de wagen te houden. Hierover willen we ook een proactief beleid richting de tegenstander gaan voeren in die zin dat we hen op het hart te drukken niets achter te laten. Of dat dit soort types ervan weerhoudt weer toe te slaan is natuurlijk de vraag. Je wordt wel eens moedeloos van dit soort zaken.”

Pikaar heeft gelijk. Toen ik wegreed en in mijn spiegel de jongens zag wist ik even niet of ik wel over voetbal moest schrijven vandaag.