Er gaan er dit seizoen weer veel van komen: Leidse voetbalderby’s. In het tweede weekend van augustus stonden de eerste Leidse clubs tegenover elkaar. UVS en FC Boshuizen planden een oefenwedstrijd en de blauwwitten trokken de eerste winst van het seizoen naar zich toe. Bart van der Weijden kroonde zich al vroeg in de wedstrijd tot matchwinnaar met een bekeken boogbal over Mitchel Zandbergen heen. In de eerste helft waren de ploegen aan elkaar gewaagd, maar kreeg het team van Steef Roodakkers, die FC Boshuizen in de zomer verruilde voor UVS, de beste kansen. Na de rust dicteerde de formatie van Roodakkers opvolger Jasper de Muijnck, maar tal van kansen werden om zeep geholpen.

Beide trainers konden tevreden zijn. Ondanks dat de ploegen maar net zijn begonnen met de voorbereiding werd er bij vlagen alleraardigst gevoetbald en de eerste contouren waren al zichtbaar. Bij UVS speelden onder meer Youssef Ait el Houssi en Thom de Vries mee als nieuwelingen, terwijl twee keepers uit de A-jeugd allebei een helft het doel verdedigden bij absentie van Niels van der Burg. Ex-RCL’ers Ruben Leugering en Nick Scheurwater werden ook getoond aan het thuispubliek. Opvallend was dat good-old Joeri Onderwater ook weer deel uit maakte van de blauw-witte gelederen.

Bij de eersteklasser waren nog veel meer nieuwe gezichten waarneembaar, waaronder onder meer Sjoerd Winkelman, Hakan Bayram, Sem Plezier, de gebroerders Safi, Jermain Fitz James en Vially Mondo Malongi. Volgens welingelichte bronnen is FC Boshuizen nog druk doende met meer versterkingen.

Zoals gezegd kregen beide teams de nodige kansen. Scheurwater en Mike Bekooij troffen over en weer de lat, maar dat is slechts een greep uit de mogelijkheden om een hogere uitslag neer te zetten. Het bleef dus bij de 1-0 van Van der Weijden, die na afloop al uitsprak veel vertrouwen in zijn ploeg te hebben en met UVS uit zal zijn op sportieve revanche na het toch wel teleurstellende afgelopen seizoen.

Voor FC Boshuizen was het al de tweede oefenwedstrijd. Vorige week speelden de Leidenaren met 4-4 gelijk tegen TAC’90, na een 2-4 voorsprong voor de geel-blauwen.