Koetshuis Cup- Het had zo mooi kunnen zijn voor Valken’68. FC Boshuizen uitschakelen in de kwartfinale, dan de klip FC Rijnvogels 2/ Voorschoten’97 (za) nemen en vervolgens in de finale staan op 17 juni aanstaande op het eigen complex. Het lukte de Valkenburgers niet. FC Boshuizen won met 2-3 op ‘t Duyfrak en mag wel de halve finale op eigen bodem gaan spelen. Zonder slag of stoot ging dat allerminst. Beide ploegen waren zichtbaar getergd om ook deze ronde te overleven. Een jaartje de Cup met de grote oren in het bezit hebben, lijkt ondertussen weldegelijk iets speciaals te hebben.

Kort na 20 uur klonk het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Sinke. Van meet af aan werd duidelijk dat beide ploegen er zin in hadden en er meer dan een potje zomeravondvoetbal van wilden maken. Nu was dat eigenlijk al niet mogelijk, want de temperatuur daalde flink nadat de zon aan kracht verloor. Die liep echter al snel weer op binnen de lijnen. Na amper vijf minuten speelde Sammy Zandbergen een bal de diepte in. Kauzi Nomen kon er vandoor, maar liet het speeltuig onberoerd. Een slimme actie, want de middenvelder stond buitenspel. Zandbergen zelf geloofde vervolgens in zijn eigen avontuur en kon op doelman Erwin van der Nagel afstevenen. De doelman werd omspeeld en daarna had Mark van der Plas het nakijken. Een listig doelpunt waarvoor de handen op elkaar mochten.

De rappe treffer van de Leidse ploeg zorgde ervoor dat er van aftasten geen sprake meer was. Valken’68 moest snel de rug rechten om niet direct al verder in de problemen te komen. Bij de Valkenburgers ontbraken onder meer Sven Boonstoppel, Jeroen Haasnoot en John van Rijn. Toch had trainer Arie van Duijn de beschikking over de toegestane achttien man. De formatie van Steef Roodakkers was minder compleet. Zo ontbraken Mike Bekooij, Ronnie de Roode, Mehmet Güngör, Lesley Kluivers en Sean Armitrage. Dat nam niet weg dat de eersteklasser nog voldoende kwaliteit in huis had en adequate vervangers. Zo scoorden middenvelder Mo Maatoug en linksback Glody Muanda ook zeker een voldoende.

Het eerste gevaar van de thuisploeg kwam op naam van Peter de Best. Zijn vrije trap werd evenwel een prooi voor Mitchell Zandbergen. Even later slingerde Bas Beijersbergen een vrije trap op het hoofd van Bart Jan Neuteboom. De poging verdween over het doel van Van der Nagel. Later mikte broer Jesper nog op de paal, maar toen was er al gefloten voor een overtreding. In die fase schuwden de spelers het duel niet en het randje werd dikwijls opgezocht. Gaandeweg kon Valken’68 meer druk zetten en daar had FC Boshuizen vooral in het slot van de eerste helft moeite mee.

Vooral Ronald Kuijt werd gevaarlijk in de eindfase van de boeiende eerste helft, waarin beide teams wel teveel mekkerden op de arbitrage. Zandbergen kreeg nog maar net een handje tegen de bal bij een uithaal en een kopbal van de spits vanuit een hoekschop werd maar nipt voor de doellijn weggehaald. Zo bleef het bij een doelpunt, maar was de tweestrijd nog allerminst beslist.

Koud uit de rust werd het tweede doelpunt van de avond gescoord. Na een prima aanval over de rechterflank kwam aanvaller Ronald van Delft aan de linkerflank in balbezit. Met een bekeken trap, waarbij de bal bij de verre paal in het dak van het doel verdween, werd Zandbergen geklopt. Andermaal een treffer die schoon genoemd mocht worden. Het bleek de aanzet tot een zeer sterke fase van de geelhemden. De ingevallen Erwin de Ridder wilde de doelman in Leidse dienst verschalken met een lob, maar de bal wilde niet genoeg omhoog om over de goalie heen te ploffen. Jaco van der Bent had ook de 2-1 op zijn schoen, maar werd de voet dwars gezeten door Dylan Hiwat. Rody Redel’s schot verdween maar net naast en zo liet de tweedeklasser zien zeker een kans te hebben om de winst te pakken.

Pal na het gevaar van de thuisploeg werd FC Boshuizen echter in het zadel geholpen. Arjan Haasnoot ging opzichtig in de fout bij de opbouw en dat gaf Nomen de kans de 1-2 binnen te schuiven. De middenvelder deed dat met overtuiging en dus moest Valken’68 andermaal in de achtervolging. Valken’68 gaf weer gas en Danny Boere testte Zandbergen met een lage schuiver, maar de ex-Rijnvogel was op zijn hoede. Aan de andere kant werd de meegekomen Jesper Neuteboom gevaarlijk, maar de marge bleef nog op een treffer staan.

Acht minuten voor tijd leek de beslissing te zijn gevallen. Brayan Mosquera had een ‘krul’ in huis waarmee Van der Nagel kansloos werd gelaten. Wederom een doelpunt die verre van als spuuglelijk de boeken in kon. Het sierde de gastheer dat de handdoek niet werd geworpen. Sterker nog, de ploeg van Van Duijn  bleef zich het snot voor de ogen werken en dat werd kort voor tijd nog beloond met een doelpunt van Tom Dijkhuizen, op aangeven van Van der Bent. De 2-3 zorgde voor nog een paar spannende minuten en het thuispubliek hoopte uiteraard op een strafschoppenserie. FC Boshuizen hield echter stand en kwalificeerde zich zo als eerste ploeg voor de halve finale.

Geen eigen optreden op de finaledag dus voor Valken’68, maar de focus kan nu volledig worden gericht op de naderende nacompetitie. Wanneer Valken’68 dan ook weer met het hart zal spelen, zou het maar zo kunnen dat de terugkeer na een seizoen afwezigheid in de eerste klasse een feit wordt. FC Boshuizen lijkt al evenzo koers te zetten richting nacompetitie. Daarbij komt nu dus ook dat er nog een prijs in zit met het winnen van de Koetshuis Cup. En gezien de inzet in deze pot van de Leidenaren mag duidelijk zijn dat dit toernooi niet zomaar wordt gezien als een bijzaak voor de geel-blauwen.

Basisopstelling Valken’68: Van der Nagel, Van Duijn, M.van der Plas, A.Haasnoot, De Best, M.de Mooij, Akhrif, S.de Mooij, Van Delft, Kuijt, Van der Bent.

Basisopstelling FC Boshuizen: M.Zandbergen, Machou, J.Neuteboom, B.J. Neuteboom, Muanda, Matoug, Nomen, Ortega Cabrera, Beijersbergen, S.Zandbergen, Mosquera.

En nog dit: