dinsdag, april 23, 2024
HomeZaterdag3e Divisie, hoofdklasse en eerste klasseFC Rijnvogels doet wat het moet doen

FC Rijnvogels doet wat het moet doen

-

Derde divisie- FC Rijnvogels ging de winterstop in met een katerig gevoel. Vijf keer op rij werd verloren terwijl er in die serie lang niet altijd slecht werd gespeeld. Sterker nog, de ploeg vergat zichzelf dikwijls te belonen. Enkel tegen Harkemase Boys had het geen schijn van kans. Na genoten te hebben van een zeer succesvol trainingskamp was het zaak om weer kleur op te wangen te krijgen bij de hervatting van de competitie en dat lukte. Op eigen veld werd Odin’59 met 2-0 verslagen. Op basis van vooral het eerste kwartier en de fase na de openingstreffer kwam de overwinning de ploeg van Hein van Heek ook toe. Er kwam wel wat voorspoed bij kijken, maar daar maalde geen Katwijker om na afloop.

FC Rijnvogels snakte naar een driepunter. Niet in de laatste plaats omdat de positie op de ranglijst ondertussen wel enigszins zorgwekkend was geworden. Op degradatievoetbal zit men allerminst te wachten op de Kooltuin en lijkt ook voortijdig afgewend te moeten kunnen worden. De ploeg bleek immers onder meer in staat om van onder meer ASWH en Quick Boys te winnen en dat past niet bij een ploeg die onderin bungelt. Cijfers liegen echter zelden of nooit en dus moest Odin’59 aan de kant worden geschoven.

Hoewel het verval in resultaten bij de thuisploeg groot was in de maanden november en december kon niet anders dan worden gesteld dat de problematiek bij de Heemskerkers op dat gebied nog groter genoemd mag worden. Odin’59 was aanvankelijk een van de verrassingen van de derde divisie, maar vanaf 1 oktober 2016 werd geen enkele wedstrijd meer gewonnen. Acht keer werd verloren en drie keer mocht er nog een puntje aan het totaal worden toegevoegd. Dat maakte dat de geelhemden elke week een plekje inleverden in de rangschikking en voorafgaand aan FC Rijnvogels uit nog maar twee punten resteerden onderling in het voordeel van de ploeg van Richard Plug.

FC Rijnvogels startte met routinier Sander van der Horst op het middenveld, die de geschorste Ricardo de Vlugt verving. De technische staf koos er verder voor om Jaap van Duijn in de dug-out te laten plaatsnemen. Assistent-trainer Huig Hoek had een pasklaar antwoord na afloop over deze keuze. ,,Jaap is een van de groep en ook hij kan een mindere fase hebben. Wij hebben een rotsvast vertrouwen in zijn kunnen en hij komt zo’n fase echt wel weer te boven. Dat weet hij zelf en wij ook. Nu lieten we hem eens invallen en dat deed hij meteen prima. Geen enkele speler kan een basisplaats worden gegarandeerd. We hebben niet voor niets zo’n brede selectie en dat is met zoveel wedstrijden te spelen zeker ook gen overbodige luxe.”

Van Duijn kwam dus pas later in het stuk voor en uiteraard was er al het nodige gebeurd in de eerste vijf kwartier. Zo begon de thuisploeg onbevangen en overtuigend en werd Odin’59 vanaf het eerste fluitsignaal teruggedrongen. FC Rijnvogels was twee keer dreigend en de 1-0 werd vervolgens bijna ingeknikt door de meegekomen Mart Spierdijk. Zijn kopbal ging maar net naast. Even later ging Erik Lensen onder de bal door en kreeg Arno Dijkstra de vrije loop richting doelman Barry van Dijk. De spits mikte voorlangs en ook in dit geval had de openingsgoal maar zo kunnen vallen. Romano van der Stoep vuurde een keer uit de tweede lijn en zijn inzet belandde op het dak van het doel.

Het gaf maar aan wie de lakens uitdeelde en dat werd nog eens onderstreept met een volgende kans voor Dijkstra, die dit keer teveel tijd nodig had om zijn vizier op scherp te zetten. Na de sterke opening vond Odin’59 het welletjes en geleidelijk aan moest FC Rijnvogels ook defensief meer aan de bak. Thom de Vries kreeg de eerste kans, maar Peter Messemaker dekte de korte hoek prima af. Een vrije trap van Jeffrey Klijbroek kon vervolgens door de doelman uit zijn doel worden gebokst.

Tot aan de rust gebeurde er niet veel meer en de brilstand was dan ook het gevolg. Toch was er nog wel een bepalend moment voor de wedstrijd. Even voor rust glipte Jop Verhagen weg uit de rug van Mart Willemse en de verdediger kon niets anders dan Verhagen de halt toeroepen. Bijna iedereen schreeuwde om een rode kaart, inderdaad ook de enige juiste beslissing in dit soort gevallen. Voor iedereen was overduidelijk dat de nummer vijftien in de fout was gegaan, maar zowel de scheidsrechter als de grensrechter konden niet een, twee, drie meer achterhalen wie nu op de bon geslingerd moest worden. Eerst leek de linksback er mee weg te komen, maar dat leidde uiteraard tot verzet. Daarna werd Denzel Alonzo Meijer aangewezen als de man van de noodrem en dat was dus ook al onjuist. Minuten later kon eindelijk de vrije trap worden genomen, omdat Willemse zichzelf maar had aangegeven. De vrije trap leidde tot niets, maar FC Rijnvogels had dus wel de zekerheid dat het een helft mocht opnemen tegen tien man.

In de eerste fase na de rust veranderde er op zich niet veel. De thuisploeg overtuigde niet meer zo als in de openingsfase van de eerste helft en Odin’59 bleef eenvoudig overeind. Sterker nog; Milo Cremers kreeg nog de beste kans op 0-1. Zijn inzet zeilde niet ver over het doel van Messemaker. De doelman kreeg kort daarop onbedoeld een hoofdrol. De net ingevallen Nigel Hardenberg, ex-FC Lisse, ontsnapte aan de aandacht van de verdediging waarop Messemaker een overtreding beging op de aanvaller. ,,Ik raakte de speler echt niet en dat werd ook aan meerdere kansen bevestigd. Het was gerechtigheid dat ik de pingel daarna kon stoppen van Jim Hulleman.”

Feit was wel dat Messemaker niet in de situatie had hoeven komen want Hardenberg was uitgekomen in een kansloze hoek van het veld. Hoe dan ook; het spel ging verder en in de aansluitende Katwijkse aanval was het prompt 1-0. Dijkstra haalde uit en doordat zijn schot gekraakt werd veranderde het speeltuig van richting. Van Dijk kon het vervolgens wel vergeten.

Nog eenmaal moest Messemaker daarna nog handelend optreden bij een inzet van Hardenberg, maar voor het overige controleerde de thuisploeg de wedstrijd. Dit al helemaal na de 2-0 van de net pas ingevallen Van Duijn die mocht inkoppen voor een leeg doel na een uitstekende voorzet van Dijkstra. De zege was binnen en zo klom FC Rijnvogels voor het moment naar een veilige plaats en werd Odin’59 gepasseerd op de ranglijst.

Nog meer goed nieuws van Katwijkse bodem kwam er met de invalbeurt van Mitchell Theuns, die overigens ook nog bijna scoorde bij zijn eerste balcontact. Het maakt de keuze van Van Heek er niet geringer op en zo kan FC Rijnvogels met wat meer vertrouwen naar de toekomst kijken. Voor de langere termijn werden er ook nog zaken gedaan overigens. Eerder in de week werd bekend dat Rob Zandbergen de club verlaat en de TC is al druk doende om een verdediger binnen te loodsen. Op zaterdag werd in elk geval bekend dat Messemaker er nog een jaartje aan vast plakt aan de Eerste Mientlaan. De doelman: ,,Ik ben nog fit en heb het nog steeds enorm naar mijn zin. Ik weet zeker dat ik er spijt van krijg als ik nu zou stoppen. Het wordt wel mijn laatste jaar, maar daar kijk ik nu al naar uit.”

Van der Horst, die nog niet al teveel speelde dit seizoen, mocht dus weer eens starten in de basis en deed dat met verve. ,,Dank voor het compliment. het ging wel lekker, ja. Even schrok ik toen ik na een botsing me moest laten verzorgen. Mijn hoofd bloedde hevig, maar gelukkig kon ik weer verder nadat ik was opgelapt. Of ik blijf staan? Wat mij betreft wel uiteraard, maar daar ga ik niet over. Het lijkt me duidelijk dat ik wil spelen. Het is in elk geval lekker om zo te starten, maar we zijn er nog lang niet.”

FC Rijnvogels-Odin’59 2-0 (0-0). 58.Dijkstra 1-0, 79. Van Duijn 2-0. Scheidsrechter: De Cock. Toeschouwers: 300.

FC Rijnvogels: Messemaker, Ampong, Wijmer, Spierdijk, Zandbergen, Van der Horst (82.Theuns), Van der Breggen, Van der Stoep, Verhagen (78.Van Duijn), Dijkstra, Havenaar.

Foto’s: met dank aan Piet van Kampen

Hennie Kanbier
Hennie Kanbier
Alle activiteiten, hoofdredacteur en eigenaar van Leidenamateurvoetbal.nl sinds 2011. Voetbalgek, dol op voetbalstatistieken. Tevens journalist bij Leidsch Dagblad, Hennie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read