Tweede klasse C (zaterdag)- De eerste echte stadsderby van het jaar in de tweede klasse. In het seizoen 2015-2016 stonden de twee ploegen voor het laatst in de Kikkerpolder tegenover elkaar, toen in de derde klasse. De wedstrijd eindigde in de Kikkerpolder in 1-1. Opnieuw kruisen de degens elkaar en opnieuw behoort een gelijkspel tot de mogelijkheden. Een favoriet is eigenlijk niet aan te wijzen. De thuisploeg acteert na promotie voor het eerst op dit niveau en doet het opvallend goed: nog geen punt liet men liggen.

De formatie rond aanvoerder Tim de Cler heeft zich wat versterkt deze zomer en heeft een aantal capabele routiniers in hun midden. Ook aan rood-witte zijde was men content over de transferperiode. De selectie is breder geworden. Dat dit zich niet gelijk vertaalt in spetterende resultaten is logisch. Daar waarschuwde trainer Nico van der Salm ook voor. Stel de verwachtingen niet te hoog en wacht eerst maar eens de resultaten af. De winst bij HVC’10 was verrassend goed en een gelijkspel tegen RCL kan de DoCoS aanhang ook tevreden stellen.

Twee ploegen in vorm zo lijkt het, waarbij de slimst spelende ploeg of een truc uit de hoge hoed van een van de trainers wel eens de doorslag kan geven. Een groot deel van de selectie is Leids, maar  het spreekt vanzelf dat de spelers, met de belangrijke wedstrijd van zaterdag in het achterhoofd, zich totaal onthouden van bier drinken of andere slechte zaken die van invloed kunnen zijn op hun spel. Het is een geruststellende gedachte voor de oefenmeesters. Of is dit een inschattingsfout?

Lugdunum-trainer Jan Wansink over de tweestrijd: ,,Ik kijk uit naar deze leuke ontmoeting. Dit is zeker een grote graadmeter, want DoCoS heeft simpelweg een goede ploeg. Het staat daar achterin prima en aan de voorkant hebben ze ook vermogen. Ik denk wel dat we er klaar voor zijn. Onze jongens maken tegenwoordig veel vuile meters voor elkaar en dat was vorig seizoen nog wel eens anders. Toen ging het soms te makkelijk. In deze klasse mag je niet verzaken. Ik denk dat het een ‘zakelijke pot’ zal worden. De meeste gasten kennen elkaar natuurlijk goed. Wat mij betreft hoeft het niet allemaal even mooi, dat kan later ook nog. In elk geval zijn de twee geboekte resultaten voor een trainer erg lekker. Die gasten zitten goed in het velletje en dan kan je ze op de training net wat meer afknijpen. En daar worden ze beter van.”