Nacompetitie (eerste/tweede klasse)- Komende zaterdag wordt het erop of eronder voor ARC en RCL. Na de eerste wedstrijd heeft de Leiderdorpse tweedeklasser een voorsprong te pakken. In Leiderdorp leek het duel kort na rust al beslist door twee doelpunten van Nick Guijt (ingevallen) en Tommy Sinteur, maar Maarten Reijneveld (eveneens via een invalbeurt) gaf de Alphense Racing Club weer hoop met eveneens twee treffers.

Voor beide clubs is de wedstrijd van het grootste belang. RCL speelt alweer drie seizoenen in de tweede klasse nadat het in het seizoen 2013/2014 degradeerde uit de eerste klasse, toen nog met regiogenoten FC Rijnvogels, Voorschoten’97 en GHC als opponenten. ARC speelde in dat seizoen ook in de eerste klasse (1A) en eindigde als derde. In de jaren daarvoor waren de roodzwarten zelfs nog terug te vinden in de top-en hoofdklasse. Het mag duidelijk zijn dat deze twee grote clubs ambities hebben om zo hoog mogelijk te acteren. Meer verval bij ARC zal als uitermate pijnlijk worden ervaren en RCL ziet het juist wel zitten om straks weer terug te zijn op een niveau dat past bij het nieuwe complex, waar de eerste arbeid al voor is verricht.

De tweestrijd wordt door beide clubs dan ook aangegrepen om clubleden aan te moedigen van de partij te zijn op sportpark Zegersloot. Preses Kees van der Burg namens de roodwitten, doet een oproep naar alle leden: ,,RCL Heren 1 kan komende zaterdag naar de eerste klasse promoveren! RCL wil van deze ‘Super Saturday’ een heuse ‘thuiswedstrijd’ maken. Alle RCL leden, maar dan ook echt alle leden, alle jeugdleden, hun ouders, leiders en alle Leiderdorpers worden uitgenodigd om er bij te zijn bij ARC in Alphen a/d Rijn en de mannen van RCL aan te moedigen! Zaterdag a.s. kan – in het spoor van de superprestatie van kampioen RCL Vrouwen 1 naar de Topklasse – ook RCL Heren 1 historie schrijven. Wat een mooi en succesvol sportief seizoen als opmaat naar de ingebruikneming in de loop van dit jaar van een nieuw multifunctioneel clubgebouw ..
Hoe meer RCL supporters, des te beter. We gaan er een onvergetelijke, fijne en gezellige RCL voetbalmiddag van maken. Komt allen en zegt het voort!”

Bij ARC blijft men niet achter. ,,Jaren geleden speelde ARC een promotie/degradatiewedstrijd tegen VVOG. Meerdere bussen vol supporters reisden de roodzwarten achterna. Gesteund door dat legioen werd er met 3-1 gewonnen! Aanstaande zaterdag speelt ARC weer zo’n belangrijke wedstrijd. Ze kunnen dan alle steun gebruiken, dus zorg dat je erbij bent en onderdeel bent van de club! “Rood en zwart zijn onze kleuren, waar wij altijd trots op zijn. En wat er ook mag gebeuren, ARC krijgt men niet klein.”

Het heeft er dus alle schijn van dat het zaterdag een meer dan boeiende wedstrijd kan worden. In Leiderdorp was dat al niet anders. In de eerste helft had RCL duidelijk het betere van het spel en als er gevaar dreigde was dat aan de kant van het doel van Niels de Vogel. Collega Andrew Bontje hoefde nauwelijks in actie te komen. Het leidde uiteindelijk tot één treffer voor de thuisploeg. Kort nadat Nick Scheurwater het veld had verlaten vanwege een blessure prikte Guijt raak. Kort na rust deed de aanvaller dat nog eens en Sinteur meende dat hij niet achter kon blijven. Bij zijn eerste doelpunt kreeg hij onbedoeld de hulp an De Vogel, maar zijn tweede doelpunt mocht schoon genoemd worden. Tot op dat moment leek er geen vuiltje aan de lucht voor RCL, maar juist toen richtte ARC zich alsnog op. Reijneveld geloofde er nog in en nam zijn ploeg aan de hand. Het kan dan ook niet anders of de jongeling zal komende zaterdag wel aan de aftrap verschijnen.

De uiteindelijke 4-2 geeft beide ploegen perspectief. RCL heeft de marge van twee treffers en het vertrouwen dat het goedkomt met deze buffer en ARC zal ongetwijfeld een voorbeeld willen nemen aan FC Utrecht dat zich ten koste van AZ alsnog plaatste voor Europees voetbal, dit na een 3-0 achterstand. Thuis of uitspelen, het maakt immers een verschil.

Voor zover onze redactie bekend is, hebben de formaties van Johan Boer en Stefan Luykx geen geschorste spelers, maar de pijntjes zijn her en der wel voelbaar na dit lange seizoen. De kans lijkt in elk geval groot dat niet enkel Reijneveld een basisplaats heeft bij ARC, maar ook dat Guijt aan de start zal verschijnen in Alphen. We gaan het zien en beleven. RCL is in elk geval al aanmerkelijk verder gekomen dan vorig seizoen in de nacompetitie. Destijds was Westlandia een maatje te groot.

Hieronder de verrichtingen in de laatste tien jaren:

ARC

16/17     1B   11e

15/16      1B    5e

14/15      1B     9e

13/14      1A      3e

12/13       HA    12e

11/12        Top    16e

10/11        Top   12e

09/10      HA     6e

08/09      HA    13e

07/08       1A      2e

RCL

16/17        2C      2e

15/16        2C      3e

14/15        2C      3e

13/14        1B      12e

12/13        1B      10e

11/12         1B      6e

10/11         2C      3e

09/10        2C      5e

08/09        2C      8e

07/08        3A      2e