Tweede klasse C (zaterdag)- ,,Drie oktober, drie oktober”, luid schalde het Leidse volkslied uit de kleedkamer van UVS. Volop feest duidelijk. In de belendende kleedkamer een ijzingwekkende stilte. Buiten rookten een paar in het rood-geel gestoken spelers zwijgend een sigaretje. Valken’68 had verloren en was vrijwel kansloos geweest. Vreugd en verdriet op een luttel aantal vierkante meters. UVS haalde zo revanche voor twee zware nederlagen geleden in het vorige seizoen.

Twee keer vernederde Valken’68 de Leidenaren vorig seizoen, die met 0-6 en 1-5 ten onder gingen. Dit jaar niet alleen de revanche, maar UVS liet ook zien dat het niet de mindere is van Valken. Althans, niet in de tweestrijd zaterdagmiddag in de Kikkerpolder. Dat moet hoop geven in de Leidse harten die de eerste wedstrijd nog op een knullige manier drie doelpunten om de oren kregen op bezoek bij SVC’08. Dit niet nog een keer, moet de ploeg gedacht hebben, want vanaf minuut een stond de verdediging als een huis. De ruimtes werden klein gehouden en de bezoekers zochten meestentijds vergeefs naar vrijstaande spelers. UVS kwam er met regelmaat levensgevaarlijk uit en vond die ruimte juist wel.

Al in de vijfde minuut leidde dat tot een doelpunt: Nick Scheurwater gaf voor en de vrijstaande Berend Verdoes tikte de bal van dichtbij in. De mogelijkheden om de tweede te laten aantekenen lieten de blauwwitten vooralsnog onbenut, hoewel ze er een paar keer dichtbij waren. De verdubbeling leek er te komen toen Thom de Vries vlak voor rust scoorde. Volgens de grens- en scheidsrechter geschiedde dat vanuit buitenspelpositie. Dat de aanhang van de thuisploeg daar geheel anders over dacht was duidelijk, maar zij konden uiteraard niets aan de scheidsrechterlijke beslissing veranderen.

Slechts een keer kwam UVS doelman Niels van den Burg in de problemen. Via een sublieme actie soleerde Jaco van der Bent langs een paar Leidse verdedigers en schoot de bal in de uiterste hoek. Dacht hij. Via de binnenkant van de paal belandde de bal echter in handen van Van der Burg. De 1-0 ruststand was volkomen terecht. De vraag was of kampioenskandidaat Valken’68 in het tweede deel van de wedstrijd een gaatje kon vinden in de hechte Leidse defensie. Die gaf geen krimp en het werd zelfs 2-0 door dezelfde acteurs. Scheurwater gaf met buitenkantje recht een messcherpe pass op Verdoes die ook nu weer niet faalde. De veilige marge bleek na een minuutje al weer verdwenen.  Het doelpunt van de Valkenburgers was het gevolg van een heerlijke individuele actie: Robbert van Delft kapte zich knap vrij en joeg het leer tegen de touwen. Verder dan 2-1 kwamen de bezoekers niet mede doordat de ploeg met tien man verder moest na het tweede geel van Chris de Lange.

Van Delft was berustend na de nederlaag: ,,Ik denk dat zij heel goed stonden vandaag achterin. We kwamen er niet doorheen. Het oogde aardig tot de laatste fase, daar hield het voor ons op. Vorige week speelden we ook slecht, maar haalden de drie punten binnen. Om die punten gaat het uiteindelijk. UVS is behoorlijk versterkt als ik het vandaag zo zag en zij waren vandaag de beste ploeg. Zo simpel is het eigenlijk. Na die 2-1 hoopten we op meer, maar helaas. Toch blijft de droom van het kampioenschap bestaan. Een keer verliezen kan en dat gebeurde vandaag. De competitie is echter nog zo lang.”

Matchwinnaar Verdoes is uiteraard dolgelukkig: ,,Vorige week de ballenbak in en nu winnen. Des te mooier dat het een zege is op het sterke Valken’68. Daar lopen nog eens een paar bekenden rond wat het nog eens wat extra’s geeft. Een heerlijke zege dus.” Ook de ex-Katwijker wijst op het sterke collectief van zijn ploeg: ,,De top middenvelders Jaap van der Plas en Marc Langeveld kregen geen centimeter ruimte en zo sneden we de aanvoer naar de spitsen af. Zo haalden we de angel eruit. Vanuit die organisatie creëerden we de ruimte en waren met regelmaat gevaarlijk. Dat ik er dan twee maakte op aangeven van Nick (Scheurwater) is dan ook vooral de verdienste van de hele ploeg. Als het achterin niet goed staat krijgen we überhaupt voorin die kansen niet. Het was klasse wat UVS vandaag liet zien.”

Een vervroegd drie oktober feest voor de mannen van Steef Roodakkers derhalve. Als we afgaan op betrouwbare bron ging het zaterdagavond aardig los in de Kikkerpolder waaraan Valken’68, de nederlaag zoals het hoort relativerend, ook volop mee deed. Verbroedering na een aantrekkelijke pot voetbal. Op naar de volgende derby in 2C!

UVS-Valken ‘68  2-1 (1-0). 5. Verdoes 1-0, 66. Verdoes 2-0, 68. Van Delft 2-1.

Scheidsrechter: Turk. Aantal toeschouwers: 250.

Basisopstelling UVS: Van der Burg, Verlaan, Van Vliet, Van Rest, Pison, Van der Weijden, Nieuwenburg, Leugering, De Vries, Verdoes, Scheurwater.

Basisopstelling Valken ‘68: Van der Nagel, Boere, De Lange, De Mooy, Haasnoot, Stefan van der Plas, Van der Bent, Jaap van der Plas, Van Delft, Langeveld, Schaap.

Beluister hier de podcasts met Nick Scheurwater van UVS met Danny Boere van Valken’68.

https://soundcloud.com/hennie-kanbier/tracks-van-zaterdag-middag-2

https://soundcloud.com/hennie-kanbier/tracks-van-zaterdag-middag-3

Foto’s: met dank aan Saam de Mooij