Derde klasse A (zondag) –  Als Pluvius in een weekend zorgt voor voldoende regendruppels op het voetbalcomplex van ASC (Ajax-Sportman-Combinatie) dan maakt de terreincommissaris van dienst een schietgebedje of alle geplande thuiswedstrijden doorgang kunnen vinden. Zo ook dit weekend toen, preventief, de laatste zaterdagwedstrijd van 16.00 uur door het alsmaar slechter wordende veld in de rust moest worden gestaakt. Om de kraker ASC- MMO, in de kelder van de zondag derde klasse A, zondagmiddag doorgang te laten vinden waren ook de twee andere wedstrijden op het hoofdveld deze zondagmorgen afgelast. De slechte staat van het speelveld bleek toch veelal het vertoonde spel van beide ploegen deze middag te bepalen. De thuisploeg had daar geen voordeel bij want ook MMO weet wat het is om op zo’n grasmat haar thuiswedstrijden te moeten spelen. Het was ASC dat duidelijk de meerdere was van MMO, hoewel de uitslag anders doet vermoeden, 2-1.

In de bestuurskamer waar de historie in foto’s, vaandels en attributen in alles wijst op een rijk voetbalverleden, was het vooraf een gezellig samenzijn. Die stemming werd zeker mede bepaald daar de meeste aanwezigen overduidelijk Feyenoord-supporter waren. Na de wedstrijd tegen MMO wordt er nog drie keer op het complex aan de Duivenvoordestraat gespeeld voordat het lang verwachte nieuwe Sportpark Overveer kan worden betreden. Dat wordt in meerdere opzichten een historisch moment, want dan wordt de hereniging met de afdeling cricket van ASC gerealiseerd. Dat was ook de reden dat de cricketers van Ajax 1 bij deze degradatiekraker waren uitgenodigd en… ook zichtbaar aanwezig waren. Met dit fysieke steuntje in de rug voor de voetballers van ASC wordt recht gedaan aan de oprichting 1 juni 1892 van de Leidsche Cricket- en Football-Club Ajax, een club met o.a. Jan Wolkers, Maarten Fontein en Wim Meutstege als memorabele oud-leden.

ASC nam voor de wedstrijd een twaalfde plek in met 18 uit 18 waar 12 punten op het eigen sportpark waren behaald. Met deze plek stevent men op de nacompetitie af.  Tegenstander MMO doet dat zeker niet met een veertiende en laatste plek met 7 uit 18 waarmee directe degradatie naar de vierde klasse meer dan dreigend is. Maar wat wil je ook met maar tien doelpunten tot op heden? De ongeveer 175 toeschouwers, waaronder vele trouwe volgers van de groen-witten uit Hoogmade, waren dan ook benieuwd of Pascal Verschoor, oud-trainer van ASC, een nieuw konijn uit zijn voetbalhoed zou toveren om aan de magere score wat te doen..

Van de elf spelers bij MMO vanmiddag waren er zes basisspeler en één invaller bij de thuiswedstrijd 9 oktober 2016 waar ASC met 1-2 aan het langste eind trok na een zeer spannend duel. Opvallend feitje was dat topscorer Tim Brandhorst, met drie doelpunten, op de bank startte. De bevlogen ASC-trainer Kevin van der Geest liet vandaag zes basisspelers en drie invallers van de uitwedstrijd nu in de basis starten. Het publiek ging er eens goed voor zitten op de mooie tribune en goed voor staan langs de lijn, die gezien de vele humorvolle opmerkingen over wat er zich binnen de echte krijtlijnen afspeelde, voor ruim anderhalf uur transformeerde tot een Oegstgeester spionkop.

Na de aftrap door de thuisploeg bleek rap dat bij MMO centraal achterin een belangrijke rol was toebedeeld aan de ervaren Daan Lieverse. Maar ook hij zag dat ASC het spel naar zich toetrok. Topscorer Jelle Schouten zorgde in de twaalfde minuut met een straf schot voor het eerste gevaar. Het was ASC dat de klok sloeg in die wedstrijdfase en dat uitte zich vooral in meer balbezit. Er werd zelfs een strafschop geclaimd door een gevalletje hands in de zestien meter van MMO, dat door scheidsrechter Haripersad terecht werd weggewuifd. En MMO dan? Het beperkte zich tot een incidentele counter, maar de bouw van hun voorwaartsen deed de meegereisde supporters van de groenwitten niet veel vertrouwen hebben in een succesvolle afloop.

De ASC-supporters wisten dat qua voetbalacties het vooral moest komen van ‘de drie musketiers’ en dat zijn topscorer Jelle Schouten die met ‘iets uit niets’ ineens een wedstrijd kan beslissen, de ervaren aanjager en stofzuiger Ralph van Zandwijk op het middenveld en de immer goed kaatsende lange centrumspits Jerome Rousseau. Halverwege de eerste helft was het Rousseau die op links een schitterende actie had en vanaf de achterlijn hard voorzette waar Schouten vanaf een meter kon afdrukken, 1-0. Dat was zijn dertiende alweer van dit seizoen. Het was ASC dat bleef aandringen en zo zag Ward Buijze zijn schot van twintig meter door doelman Albin van Wieringen nog net tot hoekschop worden verwerkt.

Kort voor rust was het weer Rousseau die met een flitsende actie vanaf links Buijze in staat stelde om de 2-0 binnen te tikken. Maar door het vlagsignaal van de assistent-scheidsrechter werd het doelpunt vanwege buitenspel geannuleerd. Dit zou in het betaalde voetbal vast en zeker een zaak voor de videoreferee hebben opgeleverd. Vrije trappenspecialist Jesse Tas zag tot twee keer toe zijn scherp genomen inzet vanaf links bijna het MMO-doel ingaan omdat niemand uiteindelijk iets met de voorzet deed, waar Van Wieringen uiteindelijk wel ingreep. En MMO dan? Twee minuten voor rust was het de zeer dynamische middenvelder en aanvoerder Frank Vlieger die vanaf rechts een perfecte voorzet afgaf op spits Tom Disseldorp, maar vanaf elf meter kopte hij net over.

Natuurlijk, met alle telefoontjes in de hand, waren alle supporters van beide ploegen op de hoogte van de ruststanden van alle wedstrijden in deze derde klasse A. Wat zouden de trainers Van der Geest en Verschoor gaan doen, wetende dat beide ploegen voor niet minder dan drie punten wilden en moesten gaan? Het werd snel duidelijk, want het was na de rust MMO dat na de aftrap direct de bal vol energie naar voren roste. Dat beloofde veel voor de tweede drie kwartier wat betreft de ploeg uit Hoogmade. Maar het was weer Schouten die na een schitterende actie spits Rousseau in de draai vanaf acht meter op een Gerd Müller-achtige wijze net zag missen.

Het breekpunt in de wedstrijd had het moment kunnen zijn waar spits Rousseau een kansloze omhaal in de zestien probeerde waarna de scheidsrechter floot. Te hoog spel en een aanvallende fout of een vrije trap voor ASC omdat er toch iets gebeurde? Nee, de scheidsrechter besloot tot een strafschop wat geen enkele supporter begreep. Schouten nam zijn verantwoordelijkheid, maar hij zag zijn inzet in de rechterhoek door doelman Van Wieringen en de paal gekeerd worden. ASC liet zich niet van de wijs brengen en een paar minuten later zag spits Rousseau zijn inzet weer net gekeerd worden door de doelman.

Dat MMO voor een laatste kans speelde werd zichtbaar in het veld, Werner van Leeuwen ging naast Disseldorp mee de spits in waar Lieverse meer de plek op het middenveld ging innemen. Halverwege de tweede helft bracht trainer Verschoor zijn topscorer Brandhorst als invaller in en dat werd natuurlijk direct een plek in de spits naast Tom Disseldorp en Van Leeuwen die ook immer stijf voorin te vinden waren. Kort daarna bracht Van der Geest de technisch zeer begaafde jonge Teije Rutten in het veld die ook al drie doelpunten had gemaakt dit seizoen. Hij was ruim een kwartier voor tijd ook de verwekker van de beslissende ASC-aanval. Uit zijn voorzet kapte Schouten op de rand van de zestien zijn directe tegenstander uit, zijn schot werd nog door de doelman gekeerd maar spits Roussseau tikte attent de 2-0 binnen, nummer tien van hem dit seizoen.

MMO wist wat het moest doen, er kwam sowieso meer druk naar voren. Een vrije trap vanaf links van Danny Hoogenboom werd door doelman Tim Laan schitterend uit de kruising gestompt, maar de slim meegekomen Lieverse kopte de afvallende bal prima in en invaller Brandhorst zorgde nog voor het extra duwtje verder achter de lijn, 1-2. Er werd nog zwaar geprotesteerd door ASC’ ers wegens vermeend buitenspel, de assistent-scheidsrechter bleef ook met de vlag omhoog staan, maar de scheidsrechter bleef bij zijn besluit… doelpunt.

Het was MMO dat met ‘Sturm und Drang’ en zeer opportunistisch spel de gelijkmaker probeerde te forceren. Dat gaf de thuisploeg wel alle ruimte voor messcherpe counters. Dat zou topscorer Schouten niet meer meemaken, want hij viel geblesseerd uit. Alles wat de groenwitten op de  tribune of langs de lijn een warm hart toedroeg claimde nog wel een strafschop kort voor tijd, maar de scheidsrechter was onverbiddelijk en terecht. En ook het doelpunt van MMO in de extra tijd werd terecht afgekeurd vanwege buitenspel. Zo kwam de eindstand op 2-1 uit in een wedstrijd waarvan de uitslag meer spanning doet vermoeden dan de werkelijkheid op het slecht bespeelbare veld deed voorkomen.

ASC staat met deze uitslag nog steeds twaalfde met nu 21 uit 19 (35-43) waar MMO laatste, dus veertiende, blijft met 7 uit 19. Dat ASC deze punten hard nodig heeft om niet in de nacompetitie te belanden, blijkt wel uit de uitslagen van de andere ploegen in het rechterrijtje. Warmunda nog wel verloor van Aalsmeer, won Kickers’69 uit bij koploper KDO, verloor WVC weliswaar van Stompwijk’92, maar won Nicolaas Boys ook afgetekend bij SJZ. Met nog zeven wedstrijden te gaan, is er dus nog van alles mogelijk. Komende zondag mag ASC uit naar Kickers’69 waar eerder met 4-1 van werd gewonnen, maar de oranje-witten bivakkeren na enkele zeges in een duidelijke flow. De thuissupporter zei het al toen hij voorzichtig het trappetje bij de tribune afliep: ,,Elke wedstrijd wordt voor ons een finale, maar onze jongens zorgen er wel voor dat we met opgeheven hoofd de Duivenvoordestraat zullen verlaten aan het einde van dit seizoen.”

ASC- MMO 2-1 (1-0). 22. Schouten 1-0, 71. Rousseau 2-0 en 76. Lieverse 2-1. Scheidsrechter: J. Haripersad. Toeschouwers: 175.

ASC: Laan, Tas, Van Bergen, Goebel, Schouten (84. Hoogervorst), Kuipers, Van Zandwijk, Rousseau, Buijze (68. Rutten), Wenzel en Poort (90. Sijbesma).

MMO: Van Wieringen, Van der Star, Lieverse, Van Leeuwen, Van Buuren, Vlieger (65. Brandhorst), Den Dubbelden, Dennis Disseldorp, Tom Disseldorp, Hoogenboom en Van Goozen (72. Van der Meer).