Voorbeschouwing 1: VV Leiden (derde klasse A, zaterdag)

VV Leiden nam afgelopen seizoen de kortste weg naar de uitgang van de vierde klasse. Een vierde plaats leverde nacompetitie op en daarin stonden de rood-witten op met als resultaat dat het zelfs als eerste promoveerde naar de derde klasse. Pas later schoven ook Van Nispen en Blauw Zwart door en dat zijn dit seizoen nu ook weer opponenten. Verder zal de equipe van Cees van Tongeren onder meer de degens kruisen met Kagia, dat terugkeerde naar West 2, Koudekerk en LSVV’70. Zo kwam VV Leiden terug op een niveau waar het al vaker op acteerde, maar waar het ook regelmatig mis ging met degradatie tot gevolg. Nu lijkt de club uit de Leidsche Mors geen bescheiden rol te hoeven gaan spelen in de derde klasse A. Van Tongeren kwam aan het woord tijdens de voorbeschouwing op het komende, boeiende seizoen.

,,De waarde van het duel van vandaag”, zo vertelt VV Leiden trainer Van Tongeren na afloop van de wedstrijd om de Marco Kamphues trofee tegen Roodenburg met als inzet de derde plaats, ,,is dat ik alle selectiespelers serieus aan het werk heb kunnen zien. Het was warm en het was slopend en zo kreeg ik een prima idee hoe iedereen ervoor staat conditioneel. Iedereen kreeg een eerste kans en wilde zich ook laten zien: de concurrentie is groot dit jaar en dat geeft mij een goed gevoel.”

 

VV Leiden won na een niet al te denderend duel van de ploeg uit Leiden-Noord, terwijl het afgelopen vrijdag Lugdunum aardig tegenstand had kunnen bieden, maar wel met 0-2 verloor van de kersverse tweedeklasser.

  • Cees van Tongeren op archieffoto met Randy Wolters en Alex Redel

Een van de redenen dat het vorig seizoen dreigde mis te gaan was het aantal (langdurige) blessures en schorsingen waar de trainer mee te maken kreeg. De groep liet zich echter niet kennen, gaf niet op en zo heeft VV Leiden eindelijk de vierde klasse verlaten. ,,We hebben er vijftien man bij, niet allemaal spelers voor de basis, maar in de breedte én zeker qua scorend en voetballend vermogen zijn we er behoorlijk op vooruit gegaan. Spelers als Sipan Khalid, Sem Schilthuizen en Elroy Lammers brengen iets extra’s waar ik oprecht blij mee ben. Concurrentie maakt de jongens scherper en beter. Dat hebben we ook wel nodig in de derde klasse. Je ziet dat er nog wat jongens op vakantie gaan en dat kunnen we nu opvangen. In de komende bekerwedstrijden kunnen we groeien naar meer vastigheid.”

Van Tongeren, die zijn tweede seizoen in gaat bij de club die straks zal samensmelten met FC Rijnland, kijkt uit naar alle wedstrijden op een ander niveau, maar de wedstrijden zoals tegen Van Nispen en Blauw Zwart hebben iets speciaals. ,,Tegenstanders van vorig jaar waar we nog wat tegen goed te maken hebben. Koudekerk is natuurlijk ook een leuke opponent omdat Ronald Rosdorff daar trainer is en ik ken hem goed. Ach, eigenlijk is elke wedstrijd nu een uitdaging.”

Gevraagd naar een prognose blijft Van Tongeren voorzichtig: ,,Handhaving. Zo simpel is het. Dat is de meest reële doelstelling als je gepromoveerd bent. Mijn ervaring als speler is trouwens dat het eerste jaar makkelijker is dan het tweede jaar. De tegenstander kent je ploeg niet en dan kun je vooral in het begin voor verrassingen zorgen en punten pakken. Dat moeten wij ook doen denk ik. Dan creëer je rust in de groep en zelfvertrouwen. Volgend jaar heb je na de fusie hopelijk twee stabiele derdeklassers hier die jaarlijks een rol van betekenis gaan spelen en misschien zelfs meer dan dat. Ik heb er ongelooflijk veel zin in.”

Mutaties:

Gekomen: Elroy Lammers (Katwijk), Sipan Khalid (Roodenburg), Murat Bayrak (Roodenburg), Robin Sap (FC Rijnland,za), Andy van der Meulen (SEV), Davey Boot (FC Rijnland,za), Kujtim Gashi (FC Boshuizen), Sven Vinkeles (VUC), Kay Oudenaarden (FC Rijnland,za), Raoul Frankhuizen (Leidsche Boys), Jeremy Vinkensteijn (geen club), Sem Schilthuizen (FC Rijnland,za), Michael Derksen (FC Rijnland,za), Peter du Prie (Lugdunum)

Vertrokken: Ivo Nolet (gestopt)

 

Archieffoto van Stan van der Meel. Een dolgelukkige Cees van Tongeren na de winst op Floreant en de promotie naar de derde klasse.

Programma beker:

2 september: VV Leiden-SV Madestein

9 september: Football Factory-VV Leiden

16 september: Sportief-VV Leiden

Programma competitie (eerste drie wedstrijden)

23 september: VV Leiden- WDS

30 september: DSVP-VV Leiden

7 oktober: Zwammerdam-VV Leiden