Derde klasse A (zondag) – ,,We kenden DIOS niet, nog nooit tegen ze gespeeld, maar je hebt het zelf kunnen zien hoe ze het spelletje spelen. Na die 0-1 kort na rust konden ze achterover leunen en slim van de ruimte gebruik maken die wij hen boden. En als we dan zelf in hun zestien geen potten kunnen breken, dan houdt het op. Zo werd het uiteindelijk in de slotminuten nog 0-3 ook. Het is niet anders, uithuilen en komende zondag opnieuw beginnen. We hebben een goede selectie, ook jonge jongens die tegen het eerste aan zitten, dus het moet zeker beter kunnen”, aldus de ervaren SJZ-verdediger Guus van der Hoeven na afloop van een teleurstellende wedstrijd.

Dat voetbal ook maar gewoon een spelletje is, liet hij direct na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Joop de Wit zien. Na de handen te hebben geschud van de sportieve tegenstanders uit Nieuw Vennep was er alle aandacht voor zijn kleintje, tot plezier van alle omstanders. Er is meer dan voetbal, wat zeker niet nalaat dat hij met zijn elftalgenoten er alles aan zal doen om het spelbeeld en de score zo spoedig mogelijk te verbeteren. Met één uit drie hadden alle SJZ-toeschouwers op het zonnige sportpark ‘Haasbroek’ er echter goede hoop op dat het vandaag al zou gebeuren.

DIOS (Doelen Is Ons Streven) promoveerde met kampioen Bernardus, nummer twee Altior en nummer vier RKDES vorig jaar uit de vierde klasse A. De gemeenschappelijke noemer was dat deze ploegen makkelijk het net wisten te vinden. Ze scoorden vorig seizoen tussen de zeventig en negentig keer en kregen er gemiddeld dertig tegen in 24 wedstrijden. Voor een honderdvijftig toeschouwers, honderd langs de lijn en een vijftigtal op het speciale skyboxterras, stelde SJZ-trainer Ludo Pistorius dezelfde elf op als na de 2-2 vorige week uit bij Van Nispen.

Een kopbal van Van der Hoeven in de eerste minuut werd door een DIOS-verdediger van de lijn gehaald en halverwege de eerste helft zag middenvelder Roy Versteegen zijn schot van 25 meter op de paal uiteen spatten. En hier moesten de aanhangers van de groenwitten het echt mee doen in de eerste helft. ,,Ik dacht echt na een half uurtje dat we het lek boven hadden na de eerste drie wedstrijden. Die gasten hanteerden louter de lange bal. Kat in het SJZ-bakkie dus?”, vertrouwde een supporter van Sint Jan Zoeterwoude al vroeg aan zijn buurman toe. Het waren echter toch de bezoekers die na een half uur het spel meer en meer naar zich toe trokken. Meest opvallende spelers waren de kwikzilverachtige Jordy Vrolijk, Jesse van Wees als balvast aanspeelpunt op tien en de slim overal opduikende rappe Sasan Shybani. De SJZ-supporter in de rust: ,,Ik vind het spijtig om te zeggen, maar bij ons is geen enkele speler op mijn netvlies in positief opzicht bewaard gebleven.”

In de rust werd er niet alleen over het armetierige spel van de groenwitten gesproken. Het waren de conferences en dialogen van scheidsrechter De Wit met ‘de bank’ van beide ploegen en supporters van zowel de thuis- als uitploeg die vooral de tongen losmaakten. De trainers Pistorius van SJZ en Dave Lange van DIOS stuurden dezelfde basisspelers het veld in. De kleinste man van SJZ, spits Marc Griffioen, kopte na een paar minuten een voorzet van Corné Berg, de flegmatieke linksbuiten, net over DIOS-doelman Mark de Kooker. ,,Ik ga er nu maar echt voor zitten. De speciale polderthee gaat nu werken”, sprak de groen-witte supporter vol elan. Maar hij had zijn zin nog niet uitgesproken of Vrolijk zag DIOS-linksbuiten Mike Degenaars zijn strakke voorzet van rechts binnenglijden, 0-1.

Vanaf dat moment kon de uitploeg het favoriete spelletje spelen, achterover leunen en heerlijk counteren. Vrolijk was daarbij gelijk vroeger Robbie de Wit onvoorspelbaar en ongrijpbaar bij al zijn acties. ,,Zo’n speler loopt er bij ons echt niet rond. Misschien wel bij de aanstormende jeugd, maar die jongens ken ik nog niet echt”, liet de SJZ-supporter weten. Bij SJZ kwam na tien minuten de lange centrumspits Tommy van Klink binnen de lijnen voor Berg. Maar ook hij kreeg niet die voorzetten waar hij gevaar mee zou kunnen stichten. En DIOS, het kwam steeds beter in haar spel waardoor Pistorius probeerde meer grip op het middenveld te krijgen. Versteegen werd daarom gewisseld voor de lange tijd geblesseerde Peter Wansink, maar ook hij kon met zijn inzet en ervaring geen echte lijn in het aanvalsspel brengen.

,,Ik ken het prijzenfestival van een niet nader te noemen winkelketen, maar hier is het bij onze jongens van SJZ het foutenfestival. Tjemig, de meest simpele dingen als elkaar de bal goed aanspelen gaan mis. En als ik af en toe zie hoeveel ruimte hun aanvallers krijgen, niet te geloven. Ze moeten er gewoon kort en fel op zitten. Dat mis ik vandaag”, aldus de groen-witte supporter. Dat alle DIOS-spelers het counterspelletje perfect beheersten, bleek ook na de wissels van Vrolijk en Van Wees halverwege de tweede helft. Waar SJZ wel hoekschoppen kreeg, maar nauwelijks gevaarlijk kon worden in de zestien van de geelblauwen, was het invaller Nima Asadi Wardough die kort voor tijd uit een scrimmage de bal van tien meter laag inschoot, 0-2. De gifbeker was nog niet helemaal leeg voor SJZ, want in de slotminuut werd een splijtende diagonale voorzet van DIOS-aanvoerder Jeffrey van Goethem van dertig meter door Shybani ingeschoten, 0-3.

Van der Hoeven: ,,Ze speelden het gewoon heel slim en wij hadden er echt geen antwoord op. Volgende week een nieuwe kans voor ons om te laten zien dat we toch beter kunnen dan we tot op heden hebben laten zien.” Dat is dan Altior, ze wonnen vandaag met 0-2 bij Warmunda en zijn daarmee koploper in deze derde klasse A met tien uit vier (15-5), dus een grotere uitdaging om het op sportpark ‘Haasbroek’ te laten spoken is er niet. ,,Natuurlijk ben ik er weer bij, ook na deze zeperd vandaag, want het groenwit zit voor eeuwig in mijn bloed”, sprak de SJZ-supporter na het laatste fluitsignaal van de man in het zwart. Maar hij kan ook eerder genieten van zijn ploeg want woensdag 18 oktober speelt SJZ de eerste poulewedstrijd om de LAV-cup in poule C om 20.00 uur uit bij zaterdagderdeklasser LSVV’70.

SJZ- DIOS 0-3 (0-0). 50. Degenaars 0-1, 83. Asadi Wardough 0-2 en 90. Shybani 0-3. Scheidsrechter: Joop de Wit. Toeschouwers: 150.

SJZ: Van Diemen, Versteegen (61. Wansink), Van der Hoeven, De Goede, Plooij, D. Coret,  Griffioen, Hulsbos, H. Coret, Berg (55. Van Klink) en Sleijser,

DIOS: Mark de Kooker, Van der Hulst, Lei, Hoefkens, Rick de Kooker (76. Verbeek), Van Goethem, Vrolijk (69. Van Niel), Shybani, Wiggers, Van Wees (63. Asadi Warbough) en Degenaars.