Derde klasse A (zondag)- Ongeloof, verontwaardiging, woede en opperste vreugde; de emoties bij beide teams spatten er vanaf deze middag op sportcomplex de Morsch. Na afloop viel men elkaar bij FC Rijnland in de armen; zij waren uiteindelijk de winnaar in een zinderende en krankzinnige pot voetbal. Bij SJZ overheerste de diepe teleurstelling en verbijstering na de onverwachte 4-3  nederlaag.

De eerste twintig minuten gingen gelijk op in een prima wedstrijd met lekker open voetbal waarin SJZ wel gevaarlijker oogde. De 0-1 van Daniel Coret op een voorzet van Daan Hoogbruin kwam daarom niet onverwacht. Voor de 0-2 had de ploeg uit Zoeterwoude de hulp van FC Rijnland nodig. Jordy Heemskerk kopte terug op zijn doelman Jeffrey Smeele, die echter net zijn doel had verlaten om de bal te onderscheppen. Daarmee was het voor lange tijd over voor de Leidenaren. SJZ was heer en meester en scoorde zelfs de derde. Dat doelpunt werd evenwel afgekeurd omdat de scheidsrechter het vlagsignaal voor buitenspel van de grensrechter overnam. Onbegrip bij SJZ, maar er leek voor de mannen van Ludo Pistorius  geen vuiltje aan de lucht.

Uitstel van executie leek het. De 68ste minuut zette de wedstrijd echter volledig op zijn kop. Een goal van Ronald Mink en een wel heel fraaie treffer van Danny Kromwijk brachten de spanning weer helemaal terug. De bezoekers waren de draad gans kwijt mede door het geblesseerd uitvallen van Hans Coret. De 3-2 leek aanstaande, maar het werd alsnog 2-3 door Mark Griffioen. Voor vriend en vijand was het overduidelijk dat de speler zeker twee meter buitenspel stond toen hij de bal ontving. De bank van FC Rijnland ontplofte en ook het publiek trok zich de haren uit het hoofd. Het appelleren van de grensrechter vond geen gehoor en de bezoekers leken toch aan het langste eind te trekken.

FC Rijnland vermande zich en trok andermaal ten aanval en met succes. Een vrije bal van Giovanni Koelink werd bij de tweede paal door Rob van Noort in het doel gewerkt. SJZ en hun grensrechter protesteerden dit keer heftig: Noort zou de bal met de hand in het doel geslagen hebben. Blijkbaar had hij dat zo slim en onopvallend gedaan dat het de leidsman ontging. De gifbeker was voor de gasten nog niet helemaal leeg, ook een punt was hen niet gegund. Koos de Haas reageerde alert op een steekpass en schoof de bal langs de keeper in het doel. Alles wat de Leidenaren een warm hart toedroeg werd bijkans gek van vreugde en bij SJZ was vooral verbijstering over zoveel, in hun ogen, onrecht.

Rijnland speler Wim de Bolster: ,,Ik voetbal nu 22 jaar, maar zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. De eerste helft bewees SJZ dat het een uitstekend voetballende ploeg is, we kregen geen schijn van kans. Ik was maar al te blij dat het ‘maar’ 0-2 was. Tot die 2-2 kwamen we op alle fronten tekort. Na de gelijkmaker zag je opeens de passie, de beleving en het goede voetbal bij ons. We roken bloed. Dat we eerst nog een keer achter kwamen én toch nog wonnen is te bizar voor woorden.” Na deze woorden haastte de spelverdeler zich om zich bij zijn feestende ploeggenoten te voegen.

De goed spelende Daniel Coret was nog enigszins van slag na afloop. ,,We speelden lange tijd zo goed. We kwamen op 0-2 en onze derde treffer had nooit afgekeurd mogen worden. Daar moet je echter maar mee leven. Aan onze derde hing ook een sterke geur van buitenspel. Hun derde goal was honderd procent hands en daar baalden we allemaal hevig van. We lieten ons ook door alle heisa uit ons spel halen. Verloren, maar met opgeheven hoofd. Dat we vandaag ondanks de nederlaag de betere ploeg waren staat voor mij als een paal boven water.”

De mening van trainer Ludo Pistorius sluit naadloos aan bij die van Coret. ,,Ik zag lange tijd een zeer goed SJZ. De taken werden goed uitgevoerd en FC Rijnland kreeg in feite geen schijn van kans. Oké, we kwamen gelukkig aan dat tweede doelpunt, maar het is in feite te gek: we scoorden zes keer, maar er stonden er uiteindelijk maar drie op het scorebord. Heel teleurstellend dat de scheidsrechter zo’n invloed had op het scoreverloop. Onze grensrechter vlagt eenmaal vanwege hands en hij wordt volkomen genegeerd. Triest. FC Rijnland moet nog naar Zoeterwoude en ik kan je nu al zeggen dat we op scherp zullen staan om dit recht te zetten.”

Voor FC Rijnland is de return echter nog ver weg. De overwinning zat in de knip, hoe die dan ook tot stand was gekomen. Het zal nog lang onrustig geweest zijn aan de Leidse Morsch.

FC Rijnland- SJZ 4-3 (0-2). 20. Daniel Coret 0-1, 29. Heemskerk 0-2 (e.d.), 68. Ronald Mink 1-2, 69. Kromwijk 2-2, 75. Griffioen 2-3. 82. Van Noort 3-3, 87. Koos de Haas 4-3.

Basisopstelling FC Rijnland: Smeele, Daaf Mink, Heemskerk, Maaskant, Filippo, De Bolster, Koos de Haas, Ronald Mink, Olivier, Leroy de Haas, Kromwijk.

Basisopstelling SJZ: Van Diemen, Hulsbos, De Goede, Van der Hoeven, Plooij, Versteegen, Daniel Coret, Sleijser, Griffioen, Hans Coret, Hoogbruin. Toeschouwers: 200.