Derde klasse A (zondag)- FC Rijnland wil op termijn naar de tweede klasse. De club is achter de schermen druk doende met versterkingen en de organisatie wordt meer en meer neergezet. De ploeg uit de Leidse Morsch wilde dit seizoen ook wel meedoen om een ticket voor de nacompetitie, maar die missie lijkt definitief gestrand te zijn in Leimuiden. Kickers’69 won met 2-1 en zo bleef de ploeg van Paul Pikaar op de zesde plaats staan. De kampioen uit 4A uit het vorige seizoen lijkt vrijwel zeker van lijfsbehoud.

Voor de thuisploeg kon de dag toch al niet stuk. Er werd een nieuwe hoofdsponsor vastgelegd voor de komende drie jaar en zo werd continuïteit bereikt voor de komende seizoenen. Daarnaast is er mogelijk zicht op een kunstgrasveld en zo kan Kickers’69 de toekomst met vertrouwen tegemoet zien. Wanneer de hoofdmacht dan vervolgens wint en vrijwel zekere handhaving afdwingt mag de vlag best uit. Zeker wanneer je je bedenkt dat het eerste elftal vrijwel louter samengesteld is uit spelers die afkomstig zijn uit Leimuiden of nabije omgeving. Reden om trots te zijn.

Bij FC Rijnland is treurnis ook misplaatst. De geel-groenen, in uitwedstrijden opererend in een donkerblauw tenue overigens, zijn vooralsnog prima op hun plaats in de derde klasse. Vorig seizoen, bij het debuut, werd een keurige zesde plaats ingenomen bij de finish en ook dit seizoen is er geen moment sprake geweest van angst voor degradatievoetbal. De laatste weken verloopt het minder vloeiend bij het team van Pikaar en de zijnen, maar een verklaring is rap gevonden. De bevlogen trainer heeft te maken met afwezigheid van niet onbelangrijke spelers en sinds een aantal weken zijn Martijn van Leeuwen en Koos de Haas niet meer inzetbaar. Daarover werd eerder al gesproken op deze website. Het maakt dat de Leidse ploeg kwetsbaarder is en dat het net tekort komt voor een hoge klassering.

In Leimuiden waren de eerste tien minuten steriel te noemen. Beide ploegen konden geen gevaar stichten en het tempo in de tweestrijd lag vrij laag. Pascal Broers kreeg namens de gastheren de eerste kans, maar de rechtsbuiten prikte naast. Pas na twintig minuten kwam er Leids rumoer. Danny Kromwijk ging er op links vandoor en vond gelegenheidsspits Rob van Noort. De vervanger van Boudewijn Kamphues stuitte op Jeroen Tent. Niet veel later leek de 0-1 er dan toch te komen, maar uit weer een assist van weer Kromwijk mikte Ferry van Leeuwen op de lat.

Toch kwam de voorsprong er voor de bezoekers. Van Noort wilde een voorzet geven, maar zijn poging werd door de wind gedragen en viel zowaar over Tent heen. Een gelukkig moment dus voor FC Rijnland, maar daar maalde niemand om aan Leidse kant. De voorsprong leek al snel teniet gedaan te worden, maar Jaimy van Dijk zag een vrije trap via de vingertoppen van Mario van der Pluym via de lat overgaan.

Vijf minuten voor de pauze werd het alsnog gelijk. FC Rijnland kreeg de bal niet weg uit het eigen vijfmetergebied en dat bood spits Koen Bakker de kans om de 1-1 op het scorebord te brengen. Het vlagsignaal van de grensrechter werd in deze straal genegeerd. Met de gelijke stand werd de rust bereikt. Tijdens die adempauze liepen de gemoederen nog even hoog. Opvallend, want binnen de lijnen was er werkelijk niets aan de hand geweest. Vanaf de kant waren niet malse scheldwoorden gebruikt, zo was de lezing. Tja, hier past maar een term: schaamte. Bah.

De tweede helft was vervolgens amper onderweg of Bakker kreeg de kans op 2-1. De puntspeler onderschatte zijn kansrijke positie. Het was wel het startsein voor een vooral betere fase van Kickers’69. FC Rijnland had veel moeite met de opbouw en zo kon de oranje-witte brigade het heft in handen nemen. Dit leverde uiteindelijk de 2-1 op nadat Roy de Rijk was weggestoken. De aanvallende middenvelder maakte er gedecideerd 2-1 van.

Daarna was het niet denderend meer van beide zijden. FC Rijnland had niet echt meer het vermogen om de rug te rechten en Kickers’69 was vooral slordig. Er werd nog druk gewisseld om iets te forceren, maar grote kansen bleven uit. Tot een minuut of vijf voor tijd. Bij een in de tweede helft schaarse aanval van FC Rijnland leek Van Noort de 2-2 binnen te schieten, maar een onbewuste handsbal van Misha de Wagenaar voorkwam het hernieuwde evenwicht. Wel ging de bal op de stip en dat was te billijken. Kromwijk mocht aanleggen, maar vergat te scoren. Zijn poging spatte uiteen op de lat.

Kickers’69 hoefde dus geen punten af te staan en zo werd het een topdag voor de thuisploeg. FC Rijnland, dat speelde onder toeziend oog van Randy Wolters, lijkt te kunnen uitbollen en is het vizier al aan het richten op volgend seizoen. De Leidse ploeg is een stabiele derdeklasser en is onderweg naar meer. Zulks heeft tijd nodig.

Kickers’69- FC Rijnland 2-1 (1-1). 25. Van Noort 0-1, 40. Bakker 1-1, 62. De Rijk 2-1. Scheidsrechter: Waleveld. Toeschouwers: 125.

Basisopstelling Kickers’69: Tent, Witkop, De Wagenaar, J. van Vliet, Straathof, Van der Hoorn, De Rijk, N.van Vliet, Broers, Bakker, van Dijk.

Basisopstelling FC Rijnland: Van der Pluym, De Groot, Cerdijn, Heemskerk, Oomen, De Bolster, Koelink, Van As, Van Leeuwen, Van Noort, Kromwijk.