Derde klasse A (zaterdag)- Een heuse nieuwe derby werd zaterdagmiddag gespeeld bij Kagia. Nieuwkomer Van Nispen werd op het sportpark in Lisserbroek welkom geheten. Weliswaar nog geen derby met naam en faam, maar dat kan zomaar anders worden vanaf nu. Dat de Zilkers bekend staan als een vriendenteam met nauwelijks aanwezige staf/trainer bleek al uit het feit dat één van de spelers om 14.15 uur de bestuurskamer betrad in jeans met daarboven de rood-gele kleuren van zijn club, met in zijn hand het welbekende, oranje KNVB mapje met de spelerspassen.

Een bulderende lach van de gastheer Kagia was op zijn plaats, immers sedert 4 maart (red.) zijn deze passen niet meer verplicht en is de KNVB dit seizoen gestart met de digitale spelerspassen. De nonchalance van Van Nispen bleef gedurende de rest van de middag centraal staan, niet alleen voor en na de wedstrijd, maar ook tijdens het duel.

De fysieke disbalans tussen beiden ploegen was al duidelijk tijdens het schudden van de handen voorafgaand aan het startsignaal. De veelal jongere spelers van Kagia waren in vele gevallen twee koppen kleiner dan hun tegenstanders.  Van Nispen maakte een flitsende start en zocht in de eerste twee minuten vier keer de goal van Kagia op. De torenhoge Ivo van der Vlugt spoedde zich, aan het einde van de tweede minuut, over de linkerkant van het veld richting goal en zorgde voor de 0-1 op het scorebord.

Waar van Nispen een meer dan relaxte en rustige indruk maakte, zocht Kagia naarstig naar een passende speelwijze om de Zilkers te weerhouden een volgende kans te benutten. Zichtbaar was dat de 3-4-3 opstelling van Van Nispen duidelijk meer opleverde dan de 4-3-3 waar Anton Wijsman zijn mannen de wei mee had ingestuurd.

Daar waar Kagia een gerede kans kreeg was het resultaat een blessure voor Joey Beelen na een onfortuinlijke val over doelman Sven van Hensbroek. Na een rustige aanval over wederom de linkerkant van het speelveld, scoorde Van Nispen de 0-2 via Pieter-Koen van der Plas. Uit een assist van Tijs van Schinkel lukte het Joey van Beelen in de 35e minuut de bal tussen de palen te schieten (1-2). Opvallend in de resterende tijd van de eerste helft was het zien van een weinig bewegend Kagia. Hierdoor was keeper Luuk van Paridon vaak genoodzaakt de lange bal te spelen en werd er weinig van achteruit opgebouwd.

Na de rust leek Kagia te gaan voor een 4-4-2 opstelling, waarbij evenwel vaak vijf man op het middenveld te zien waren. De eerste 15 minuten leverde dat beter voetbal op en leek Van Nispen de draad volledig kwijt te geraken. Een aantal schitterende aanvallen, zowel over de flanken als door het centrum, leverden Kagia geen doelpunten op maar gaf de toeschouwer wel moed. Een nederlaag kon op dat moment nog zeker worden afgewend.

Jeffrey Koemans gooide echter roet in het eten met en rake kopbal uit een hoekschop van Wouter Kok. Diezelfde Koemans presteerde het om krap een paar minuten later de 1-4 te scoren. De routinier, die onder andere in de jeugd bij Ajax en Feyenoord speelde en daarna voor Noordwijk en Rijnsburgse Boys uitkwam, schatte goed in dat doelman Van Paridon wat ver uit zijn goal stond en stiftte de bal netjes over hem heen.

En hoewel Kagia haar uiterste best deed er voetballend uit te komen, was het vooral Van Nispen dat nog net niet flierefluitend over het veld heen dribbelde. Bij de Kagianen viel vooral het spel van Van Schinkel op, de middenvelder deed er alles aan om de wedstrijd te doen draaien, zijn inzet bleef onbeloond.

Kagia-trainer Wijsman was niet bepaald gecharmeerd van de prestaties van zijn elftal. Hoewel hij hoopte dat zijn jonge elftal na vorige week (na een 4-1 achterstand 4-5 winst, red.) een goede les had geleerd, leek het er in de eerste thuiswedstrijd op dat de feestweek in Lisse nog flink in de benen van de spelers zat. Dat kam slecht uit tegen het geretourneerde van VAn Nispen, waar diverse spelers eerder op een hoger niveau acteerden.

De toeschouwers zagen in Lisserbroek een ploeg uit De Zilk die zichtbaar plezier in het spelletje heeft. Het oogde als een kudde vrijgelaten schapen dartelend in de wei. Alsof ze een middagje buiten mochten spelen. Zonder enige druk, frustratie en moeite werd een prima wedstrijd gespeeld door Van Nispen. Het leek geen enkel bezwaar dat Stefan Spruijt (trainer) en een teammanager afwezig waren. De immer aanwezige Cees Imthoorn (grensrechter) was blijkbaar, tezamen met 11 vrienden, voldoende om een goed resultaat neer te zetten in deze onderlinge confrontatie. Resultaat is daarnaast ook nog eens dat er al bijna 300 dagen (!) niet is verloren in competitieverband. Voor Kagia waren de druiven zuur en zal het volgende week echt anders moeten om niet in een vroeg stadium verder achterop te raken.

Opstelling Kagia: Van Paridon, Timmermans, Hogewoning, Zonneveld, Hoejenbos (Warmerdam), Imanse, Van der Voort, Van der Schinkel, Beelen, Sluijmer (Lobbezoo), Ligtenberg.

Opstelling Van Nispen: Van Hensbergen, De Ridder, Schoenmakers, Davina, Van der Plas, Kok (Parlevliet), Polman, Van der Vlugt, Cornelissens (Segaar), De Kok, Koemans.