Ook dit seizoen zal er wekelijks een Krakerrr van de Week worden gekozen. Dat kan gaan om ploegen die om de koppositie spelen, een degradatieduel uitvechten of er staat een onvervalste derby voor de deur. En zo zijn er nog wel een aantal redenen te bedenken om te kiezen voor een speciale wedstrijd. Alle clubs gaan wekelijks mee in de voorbeschouwing en daarnaast komt een club dus in aanmerking voor extra aandacht middels deze bijdrage. Deze week is de keuze gevallen op het duel tussen SJZ en Stompwijk’92. Bekeken vanuit Zoeterwoudse kamp, omdat SJZ is aangesloten bij LAV. Wie weet de tegenstrever van komende zondag volgend seizoen eveneens..

In de derde klasse A stelt SJZ tot nu toe bijzonder teleur. De Zoeterwoudenaren streden vorig seizoen nog in de nacompetitie om promotie, maar bevinden zich nu in de degradatiezone. Voor komende zondag staat de derby tussen de bewoners van sportpark Haasbroek en Stompwijk’92 op het programma. ,,Die moeten we absoluut winnen”, stelt SJZ-aanvoerder Stefan Sleijser.

,,We staan niet waar we vooraf dachten te staan”, vertelt de 31-jarige routinier. ,,Er zijn na de voorbije competitie verschillende spelers gestopt die fysiek sterk waren en over de nodige ervaring beschikten. De jongens die er bij zijn gekomen kunnen goed voetballen, maar we moeten het nu op strijdlust nogal eens afleggen tegen ploegen die voetballend eigenlijk minder zijn. Afgelopen zondag lieten we tegen Bernardus (3-2 verlies/red.) het balletje heel aardig rondgaan, alleen hield het in de eindfase op. Het hoeft niet altijd mooi. Het maakt niet uit hoe ze er ingaan. Verder hebben we steeds met veel afwezigen te maken. Van de selectie voor het eerste en tweede elftal zijn er tien spelers geblesseerd. Het komt er op neer dat we op dit moment een heel jonge ploeg hebben, die tijd nodig heeft.”

,,We dienen  ervoor te zorgen dat we het nu snel op de rit krijgen”, vervolgt Sleijser. ,,De verwachting die we hadden om bovenin mee te draaien is op dit ogenblik niet realistisch. We moeten er met z’n allen meer voor gaan en op die manier vertrouwen zien op te bouwen. Pas als we flink wat punten erbij hebben en hogerop zijn beland kunnen we zien of we wellicht nog een rol kunnen gaan spelen in de derde periode. Ik vind trouwens toch dat de competitie een beetje vreemd verloopt. Er is door de komst van een flink aantal ploegen uit de vierde klasse veel veranderd. Als je naar de ranglijst kijkt zie je dat verschillende daarvan bovenin meedraaien. Het zijn fitte, fysiek sterke elftallen. En aardige ploegen zoals Aalsmeer, Van Nispen en ook wij die meer proberen te voetballen, staan onderin.”

De in Zoeterwoude opgegroeide en thans in Leiden woonachtige Sleijser maakt in de groen-witte formatie deel uit van de middenlinie. ,,Ik ben linkshalf, verdedigende middenvelder. Ik ben een sobere speler die doet wat de trainer van me vraagt. Ik ga de duels aan en bezorg de bal weer bij de goede kleur. Ze moeten van mij niet verwachten dat ik een mannetje of drie voorbij ga en dan in de kruising schiet.”

De trainer wiens opdrachten de captain zo goed mogelijk opvolgt is Ludo Pistorius, die dit seizoen het stokje overnam van de naar ARC vertrokken Rob van den Wijngaard. Sleijser toont zich enthousiast over de van Nicolaas Boys gekomen coach. ,,Hij bevalt uitstekend. Hij vindt het prettig om tussen de groep te staan, maar hij schroomt ook niet om zijn zegje te doen. Hij is absoluut de baas. Dat doet-ie goed.”

Na tien duels bezet Sleijser, in het dagelijks leven werkzaam als expeditor bij het in Den Haag gevestigde Jacobs Engineering, met zijn team de dertiende plaats. Die klassering leidt aan het einde van de rit tot p/d-wedstrijden. Stompwijk’92, dat met elf uit tien twee punten meer vergaarde, staat vlak boven de Pistorius-equipe en is dus binnen handbereik. De voortekenen lijken voor Sint Jan Zoeterwoude niet ongunstig. De Stompwijkers verloren de laatste vier competitiewedstrijden op vreemde bodem, terwijl SJZ  in eigen huis recentelijk redelijk presteert. De laatste drie ontmoetingen werd er niet meer verloren.

,,Maar dat zegt helemaal niets. Dit is een wedstrijd die volledig op zichzelf staat. We hebben al een aantal jaren tegen ze gespeeld. Ik heb begrepen dat er bij hun diverse oudere spelers in het tweede zijn gaan voetballen en dat er nu wat jongere gasten in lopen. Er zitten dus nieuwe gezichten bij voor me. Hoe dan ook, we moeten deze pot absoluut winnen. Ten eerste omdat het een echte derby is. Ten tweede omdat we de punten hard nodig hebben”, besluit Sleijser.

Uitslagen laatste vier edities in Zoeterwoude:

16/17: SJZ-Stompwijk’92 0-2

15/16: SJZ-Stompwijk’92 1-0

13/14: SJZ-Stompwijk’92 3-3

12/13: SJZ-Stompwijk’92 1-2