Zaterdag

3A

Voor Lugdunum staat er vooral na afgelopen zaterdag niets meer op het spel. Nadat het kampioenschap was veiliggesteld tegen LSVV (2-1), kon de ongeslagen status die nog gekoesterd had kunnen worden, niet worden behouden een week later tegen Nieuwkoop (3-2). Het enige dat nog rest is de sportieve plicht, als zaterdag Schoonhoven op bezoek komt. In de laatste thuiswedstrijd van het seizoen zou Lugdunum een enorm plezier kunnen doen aan Zwammerdam.

De Dammenaren zijn nog in de race om de derde periode en zouden hun garen spinnen bij een zege van Lugdunum. Zwammerdam staat momenteel tweede achter Schoonhoven in de laatste periode, een zelfde lot als Nieuwkoop is toebedeeld. En laat nou uitgerekend die club zaterdag de tegenstander zijn van ‘Damme’ op het eigen sportcomplex. Wil de ploeg van Rob de Lange het seizoen van glans voorzien, dan draait alles om een goed resultaat komende zaterdag. Eerder lukte het de groenhemden niet om met punten weg te komen uit Nieuwkoop: 4-3, ondanks doelpunten van Donny van der Neut (2) en Bryan van Delft.

Na afgelopen weekend heeft LSVV’70 ten opzichte van concurrent Floreant de beste papieren om er zeker van te zijn ook volgend seizoen in deze klasse te kunnen uitkomen. De Boskopers gingen met 1-0 onderuit bij WDS, terwijl LSVV’70 met 3-2 te sterk was voor Zevenhoven, dat nu officieel al gedegradeerd is. ,,We moeten het nu kunnen afmaken”, zei trainer Freek Jansen na de overwinning op de hekkensluiter. ,,Volgende week gaan we naar Floreant toe en misschien is een gelijkspel al voldoende voor ons om handhaving af te dwingen. We sluiten nog af met een duel tegen Zwammerdam. Bij winst zijn we uiteraard overal vanaf en dat willen we uiteraard ook wel. Hoewel, er zijn spelers bij die liever nog even doorballen, omdat hun vrouwen of vriendinnen anders straks op zaterdagmiddag de stad in willen of op de bank willen gaan zitten.” Het resultaat uit de eerdere ontmoeting zal Floreant weinig hoop bieden: 3-0 voor LSVV. Voor de Leidse studentenclub waren destijds Richard Guffens (2) en Jiddo Doornenbal trefzeker.

Zondag

3A

Het duel van de zondagtak van Voorschoten’97 en ASC van komende zondag is er één met conflicterende belangen. Terwijl ASC vecht tegen nacompetitie voor degradatie/lijfsbehoud, is Voorschoten dicht bij het binnenhalen van de derde periode. ,,Dat zou een mooi einde zijn van een wisselvallig seizoen”, zei speler Jeroen Wassenaar na een klinkende 0-3 zege bij Aalsmeer. ,,Ik ben er 99% zeker van dat we die periodetitel gaan pakken. Dat zou ook helemaal terecht zijn als je naar de kwaliteit van de groep kijkt.” ASC verloor zondag met 0-1 van het hoog geklasseerde Alphen. ,,De nacompetitie is niet meer te ontlopen”, besefte ook verdediger annex middenvelder Siard Kuipers. ,,Er gaan er sowieso weinig uit en wij horen daar niet bij. Volgend jaar op een nieuw complex en een nieuw veld spelen we in de derde klasse. Beschouw dat maar als een belofte.” Zelden lukt het ASC om een vuist te maken tegen het fysiek sterkere Voorschoten. Zo ook eerder dit seizoen aan de Duivenvoordestraat: 1-2.

Voor SJZ wachten nog twee mooie ‘testcases’. Het seizoen wordt op 14 mei afgesloten met een bezoek aan runner-up Alphen, maar eerst staat komende zondag de laatste thuiswedstrijd op het programma. Voor KDO is dat een bijzonder duel. Bij winst op sportpark Haasbroek mag de koploper de kampioensvlag hijsen en de champagne ontkurken. SJZ zal het de Kwakelaren echter zeker niet cadeau doen. Al is het maar omdat zijn spelers de na dit seizoen met trainerspensioen gaande Van den Wijngaard een mooi afscheid voor eigen publiek zullen gunnen. ,,Ach, ik ben daar niet zo mee bezig. Natuurlijk willen we hun feestje graag verstieren. Wat mij  betreft mag KDO kampioen worden hoor, maar niet bij ons. En ik denk dat er zeker mogelijkheden voor ons liggen.’’ Eerder was SJZ niet opgewassen tegen KDO: 3-1. Opvallend: vorig seizoen werd Meerburg uitgerekend kampioen op het terrein van SJZ..

,,Het heilige vuur is gedoofd’’, moest ook FC Rijnland-trainer Pikaar na het 2-4 verlies tegen Stompwijk bekennen. ,,De intentie is er echt wel, maar de energie ontbreekt. Het is net die laatste tien procent die we missen. Ook vandaag was dat weer het geval. We begonnen dramatisch en gaven in de eerste minuten al twee goals weg, maar daarna pakten we het prima op. Ik heb ook echt wel goede dingen gezien. Maar het is gewoon net niet goed genoeg.’’ De Leidse ploeg is inmiddels afgedaald naar de tiende plek. ,,Of FC Rijnland te goed is voor de tiende plek? Nee, want uiteindelijk sta je waar je hoort te staan. Een seizoen duurt nou eenmaal 26 wedstrijden.’’ Zondag speelt Rijnland de laatste thuiswedstrijd van het seizoen, tegen FC Aalsmeer. Eerder gingen de Leidenaren met een 0-1 zege aan de haal in de heenwedstrijd dankzij een doelpunt van Martijn van Leeuwen, die inmiddels is vertrokken vanwege ‘uiteenlopende ambities’.

Warmunda ontkomt na afgelopen zondag niet meer aan een plek in de nacompetitie. De ploeg van Alan Campfens gaat komend weekend op bezoek bij Van Nispen, de nummer vijf op de ranglijst, waar thuis 1-1 tegen werd gespeeld. De nacompetitie heeft de prioriteit. ,,En dan moeten we er met elkaar voor zorgen dat we er vanaf het begin ook echt staan”, zei linksback Brian van Noort na de 2-3 nederlaag tegen WVC. Het vorige resultaat tegen Van Nispen biedt in ieder geval een klein beetje houvast voor de Warmonders. Op Sportpark Overbos werd het eerder 1-1. Van Noort zorgde destijds voor het Warmondse doelpunt.