Na een weekend zonder competitievoetbal werken inmiddels alle ploegen in de derde klasse weer toe naar speelronde 8. Van de acht LAV-clubs op zaterdag en zondag is er maar één team die op dit moment om de bovenste plaatsen speelt. FC Rijnland staat nu gedeelde eerste met Altior in de derde klasse op zondag. Voor de overige teams liggen er misschien kansen in de tweede periode.

Zaterdag

Dat geldt bijvoorbeeld voor Kagia, dat in de laatste wedstrijd van de eerste periode nummer drie Be Fair treft. De Lisserbroekers wonnen afgelopen dinsdag nog met 3-5 van vierdeklasser UDO in de LAV Cup, al kregen vooral reservespelers de kans.  Trainer Anton Wijsman vond de prestatie in Oegstgeest ondermaats. In de competitie loopt het ook nog niet als gewenst. Met tien punten uit zeven wedstrijden staat het team van Wijsman op plek zeven. Wil Kagia het gat met de top drie verkleinen, dan moet zaterdag op eigen veld gewonnen worden van de degradant uit de tweede klasse.

LSVV ’70 kan op eigen bodem koploper Soccer Boys het eerste puntverlies toebrengen. Er zijn wel eens gekkere dingen gebeurd op de Kikkerpolder. De Leidse studentenploeg staat met zeven punten op plek negen, één punt boven de gevarenzone, en heeft de punten hard nodig na drie wedstrijden zonder zege. Thuis is LSVV overigens nog ongeslagen, dus dat zou een licht voordeel op kunnen leveren. In de drie thuiswedstrijden werd het huidige puntentotaal gepakt, dankzij twee zeges op respectievelijk Koudekerk (3-1) en Blauw-Zwart (5-0) en een gelijkspel tegen Kagia (4-4). De lijstaanvoerder uit Bleiswijk is dus gewaarschuwd.

Zwammerdam is net als de afgelopen seizoenen wisselvallig. Nummer zes DWO, dat zes punten meer heeft en vier plaatsen hoger staat, komt komende zaterdag op bezoek. Ondanks de 2-0 nederlaag tegen ROAC van afgelopen weekend was trainer Rob de Lange optimistisch over het optreden van zijn ploeg die voornamelijk bestond uit reserves.

,,Na rust voetbalden we vrijuit en dan is het heerlijk om te zien wat wij kunnen. We voetbalden met wat jongens die normaal niet in de basis staan, maar staan te trappelen om zo’n plek te veroveren en dan ben ik ontzettend blij dat ze het niveau aan kunnen. We hebben dan wel verloren, maar wat mij betreft ook gewonnen. Je ziet dat we een brede selectie hebben die weinig voor elkaar onder doet. Dat hebben we nodig in de derde klasse waar de ploegen elkaar weinig ontlopen. Als we twee keer winnen staan we bovenin de middenmoot. Dat is de positie die met deze groep haalbaar moet zijn.”

Zondag

Voor de gedeelde koploper FC Rijnland staat er zondag een topper op het programma tegen nummer drie Nicolaas Boys, dat drie punten minder heeft maar wel een wedstrijd minder speelde. Bij winst kunnen de Leidenaren dus echt afstand nemen van de club uit Nieuwveen. Zou Rijnland alweer een beetje hersteld zijn van de 8-1 bekernederlaag tegen hoofdklasser Ter Leede?

ASC staat er na de met 0-1 gewonnen ‘derby’ tegen Warmunda prima voor. Drie van de zeven wedstrijden werden winnend afgesloten en dat leverde de Oegstgeestenaren een plek in de middenmoot op. De mannen van trainer Mo Bougrine kunnen nog verder omhoog kijken als nummer negen Stompwijk ’92, dat één punt minder verzamelde, wordt verslagen. Vorig seizoen zegevierde ASC met 3-1 op de laatste speeldag. Thuis won Stompwijk met 4-1.

Warmunda ontvangt SV Bernardus. Voor de Warmunders geldt precies hetzelfde als voor ‘buurman’ ASC: met drie punten op zak komt de subtop in zicht. Maar dan moet dus wel eerst worden afgerekend met de bezoekers uit Hazerswoude-Rijndijk, die na de promotie vanuit de vierde klasse dit seizoen voorlaatste staan in de derde klasse. Al zegt dat niet zoveel, aangezien alle teams dicht op elkaar staan. Bernardus pakte namelijk zeven punten tot nu toe en dat aantal is slechts twee minder dan Warmunda.

Nummer tien SJZ gaat op bezoek in Leimuiden bij Kickers ’69. De Zoeterwoudenaren haalden vorig seizoen nog de nacompetitie voor promotie naar de tweede klasse dankzij een vierde plek, maar dat behoort nu voorlopig niet tot de mogelijkheden. Al is bij drie zeges op rij de top vier, dat eventueel recht geeft op een plek in de nacompetitie, weer binnen bereik. Kickers ’69 won overigens van de drie thuiswedstrijden er twee. Werk dus aan de winkel voor trainer Ludo Pistorius en zijn team.

De voorbeschouwing op Koudekerk-VV Leiden met Leiden-doelman Andy van der Meulen werd eerder al geplaatst.