Deze wijsheid werd ooit uitgesproken door een van de meest succesvolle spelers uit de vaderlandse geschiedenis. Hij doelde daarmee uiteraard op het feit dat de beslissingen in het vaderlandse voetbal pas aan het eind van het seizoen vielen. Ik wil aan deze uitspraak dit keer ook de maand juli toevoegen. Dat is immers de maand waarin de finale van het WK voetbal gespeeld wordt.

Oranje heeft zich zoals bekend niet geplaatst voor dit WK maar hoopt onder bondscoach Ronald Koeman een nieuwe start te maken. In zijn eerste wedstrijden als bondscoach werd duidelijk dat Koeman kiest voor jonge spelers en dat de kern van het nieuwe elftal zal bestaan uit spelers die in het buitenland bij hun club furore maken maar tot voor kort in Oranje in de schaduw van de oude garde opereerden. Onmiddellijk na het WK start Oranje met de kwalificatiewedstrijden voor het EK en dan zal ook duidelijk worden of Oranje internationaal weer mee gaat tellen. Met hun huidige prestaties bij hun club in de aflopende competities  proberen Nederlandse spelers Koeman te overtuigen dat hij voor hen moet kiezen.

In nagenoeg alle landen die zich voor het  WK geplaatst hebben neemt de WK koorts toe. De afwezigheid van Oranje op het WK is er mede de oorzaak van dat dit in Nederland niet het geval is. Ik hoor bijna niemand praten over het aankomende WK en concludeer dus dat er in ons land absoluut geen sprake is van WK koorts, het lijkt wel of er amper belangstelling voor is.

Als scheidsrechter leeft die WK koorts bij mij echter wel. Je zou het bijna vergeten maar Nederland is op het komende WK, in een andere setting, uitermate goed vertegenwoordigd. Ondanks veel kritiek op het niveau van de arbitrage in Nederland is de FIFA er terecht van overtuigd dat zij met de aanstelling van team Kuipers (Kuipers, Zijnstra en Van Roekel) de absolute wereldtop op het gebied van arbitrage hebben aangesteld. Een regelrechte beloning voor het hoge niveau wat dit team jarenlang laat zien. Omdat team Kuipers onlangs de wedstrijd Bayern Munchen – Real Madrid  floot (en dat weer uitmuntend deed) zijn hun finalekansen voor de Champions Leage uitermate klein. Inmiddels is bekend geworden dat team Kuipers de Europa League finale in goede banen mag leiden.

Bij de scheidsrechters van district West II viel afgelopen week de tussenstand op de mat (figuurlijk gesproken want ze werden digitaal bekend gemaakt). Ook voor een aantal van hen wordt de komende weken cruciaal v.w.b. propmotie of degradatie. De onderlinge verschillen zijn vaak klein en de komende weken zijn bepalend voor de definitieve eindpositie (en dus promotie of degradatie) op de ranglijst. Net als voor een aantal verenigingen uit de regio geldt dat het de komende weken voor hen erop of eronder is. Met alle gevolgen van dien want, omdat wij scheidsrechters gewone mensen zijn, ook bij een paar van ons zal de spanning er de komende weken vanaf druipen. De beloning van een goed seizoen is vaak terug te zien in het toewijzen van wedstrijden in de nacompetitie en promotie naar een hogere groep. Hoewel dit niet in de schaduw van een WK finale staat is dat wat de sportman, die in elke scheidsrechter zit, ook graag wil bereiken. Kortom spannende weken voor de arbitrage.

Voor een aantal regioclubs zijn de komende weken van cruciaal belang. Het zijn de weken waarin bekend wordt welke teams de kampioensvlag mogen hijsen en daarmee rechtstreeks promoveren, maar ook welke teams het volgend jaar een treetje lager moeten proberen. Vreugde en verdriet ligt dan dicht bij elkaar, vooral als deze beslissingen in dezelfde wedstrijd worden bepaald. Verschillende teams zijn al verzekerd van een plekje in de nacompetitie voor promotie en anderen strijden daar nog voor. Ook de strijd voor een plek in de nacompetitie voor behoud van het klasseschap is nog lang niet overal beslist. De laatste drie weekenden van mei worden daarin cruciaal.

Zo kan het in 2C (zaterdag) met UVS nog alle kanten op, het kampioenschap of de nacompetitie; ik durf er geen geld op te zetten. De ploeg van Steef Roodakkers kent een geweldige fase en mag zeker nog niet afgeschreven worden voor de titel. In dezelfde klasse zijn RCL, DoCoS en Lugdunum nagenoeg gevrijwaard van de nacompetitie, maar hebben zij allen nog een overwinning nodig om zich volledig veilig te spelen. Lugdunum kan zich dan, dankzij een geweldige seizoenstart met de eerste periodetitel als resultaat, alsnog opmaken voor de nacompetitie voor promotie, een schril contrast met de laatste prestaties en de huidige plek op de ranglijst.

In 3A zijn Zwammerdam, Leiden, Koudekerk en LSVV’70 nog niet vrij van degradatiezorgen. Leiden lijkt de weg omhoog gevonden te hebben, LSVV’70 balanceert al het hele seizoen net boven een P/D plek en zowel  Koudekerk als Zwammerdam zitten in een neerwaartse spiraal. WDS lijkt op enige afstand het kind van de rekening te worden maar welke twee ploegen de nacompetitie ingaan is koffiedik kijken. In 4A heft Oegstgeest de hoofdprijs nog in eigen hand, maar een scenario als dat van vorig seizoen loert om de hoek. Toen verspeelde Oegstgeest na de winterstop de titel en liep de lange weg van nacompetitie, inclusief een herkansingstoernooi, op niets uit. Als Oegstgeest haar resterende drie wedstrijden in winst omzet speelt de nieuwe fusieclub volgend seizoen in de 3e klasse.  De cruciale wedstrijd in dit drieluik is de uitwedstrijd tegen SEV van 12 mei aanstaande.

FC Boshuizen kent een teleurstellend seizoen. Leidens hoogst spelende amateurvereniging kende aanvankelijk een behoorlijke start maar zit nu in een moeizame periode. De kadebewoners hebben nog een overwinning nodig om zich veilig te spelen en volgend seizoen uit te mogen komen in de 1e klasse zondag. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat een wedstrijd aan De Kade zeker de moeite waard is, nooit saai, nooit voorspelbaar en spektakel verzekerd. In 2 C (zondag) is van de regioclubs alleen Foreholte nog ergens voor aan het spelen. Zij staan dicht tegen een P/D plek aan en moeten nog alle zeilen bijzetten om eind mei klaar te zijn met deze voetbaljaargang. In 3 A (zondag) zijn Warmunda en ASC, op een haar na, ook nog niet verzekerd van klassebehoud. Bernardus lijkt niet meer te redden terwijl Stompwijk de jacht op de titel net iets te laat lijkt te hebben ingezet. Maar de achterdeur is er ook nog.

Voor bovengenoemde teams worden het spannende weken waarin resultaten moeten worden behaald. Weken waarin, zoals eerder gezegd, de kaarten worden geschud. Nacompetitie, (directe) promotie of (directe) degradatie staan deze weken op het spel. Het zijn ook wedstrijden waarin vaak verrassende en onverwachte uitslagen te noteren zijn. Want, om maar een cliché uit de kast te halen, een kat in het nauw maakt rare sprongen.

Ik wens iedereen, clubs en scheidsrechters een succesvol slot van de competitie toe. En voor de ploegen die tegen degradatie strijden wijs ik graag op de uitspraak van Foppe de Haan die in tijd van (degradatie) nood de volgende wijze woorden sprak: ‘Je moet je pas zorgen maken als je in de laatste wedstrijd vier punten moet behalen’.