Sinds enige tijd publiceert onze redactie de Ruhrgolder van de Week. Dat is iemand van een regionale voetbalclub die in het zonnetje wordt gezet en voorzien wordt van een overheerlijk pilsje, gesponsord door een van onze sponsoren: Ruhrgold. Het kan gaan om een pechvogel, een super vrijwilliger, een prijswinnaar of anderzijds. Deze week is de keuze gevallen op Giovanni Koelink.

Over het zo langzamerhand vooralsnog teleurstellende seizoen van FC Rijnland is al veel gezegd en  geschreven. Zeker niet de minste oorzaak is het ontbreken van Giovanni Koelink. De spelverdeler was vorig seizoen van vaste waarde, niet alleen vanwege zijn vermogen de bal neer te leggen waar hij wil, maar ook als natuurlijke leider binnen de groep, het cement tussen de stenen zeg maar. Hij was de man die binnen en buiten de lijnen wist wanneer een speler een schouderklopje nodig had of een flinke schop onder zijn eh….

Typerend is het feit dat hij zondagavond 25 februari j.l. gebeld heeft met Mike Filippo en Jordi Heemskerk. Beide spelers werden eerder die dag van het veld gestuurd vanwege een rode kaart. Koelink: ,,Ik wilde die gasten even een hart onder de riem steken. Ik ken ze al lang en het zijn niet alleen goede voetballers, maar ook heel aardige jongens. Ze baalden misschien zelf nog van hun kaarten.”

Koelink ten voeten uit om even contact te zoeken. In het veld kan dat al sinds begin september niet meer. ,,Halverwege een oefenwedstrijd moest ik uitstappen omdat ik me niet helemaal lekker voelde. Dat grieperige gevoel bleef maar hangen en zes weken later werd geconstateerd dat ik een chronische neusholte ontsteking had. Zelfs een paardenmiddel als prednison hielp niet en daarom word ik op 19 april geopereerd. Dat moet een eind maken aan deze ellende.”

De spelmaker werd nog met een andere kwaal geconfronteerd. ,,Op een gegeven moment werd astma geconstateerd. Nu moet ik puffen. Dat is geen reden om het voetbal vaarwel te zeggen. Man, ik kan je niet zeggen hoe dat gedwongen niets doen aan mijn hart gaat. Ik kan het zelfs niet opbrengen om bij een wedstrijd te kijken, echt verschrikkelijk.”

Optimist als hij is hoopt hij nog dit seizoen een paar wedstrijdjes te spelen. Volgend seizoen is waarschijnlijker. De doos Ruhrgold beschouwt hij als een welkome opkikker. ,,Zelf drink ik geen bier, maar ik ken genoeg liefhebbers van juist dit Duitse pils. Dank, ik stel dit gebaar zeer op prijs.”

Beterschap Gio en tot snel weer op de velden.