,,Dit was een collectief falen”, concludeerde Erik Bakker, aanvaller van VV Leiden. De ploeg van trainer Cees van Tongeren ging zaterdag ‘kansloos’ met 3-0 onderuit bij nummer twee DWO. Het betekende pas de eerste nederlaag in 2018 na vier ongeslagen duels op rij. ,,We waren met zo’n goede reeks bezig vanaf het trainingskamp. Acht punten uit vier duels, twee keer zo veel als in de eerste seizoenshelft. Van alle oefenduels hebben we er ook geen één verloren en dan krijg je dit.”

Volgens Bakker speelden de Leidenaren de slechtste wedstrijd van het seizoen. ,,Vooral in de eerste helft. We hadden niets te vertellen. De wil om te winnen ontbrak volledig. We gingen te slap de duels in, de aanval deed weinig, het middenveld liet grote ruimtes vallen en de verdediging sloot niet goed aan. Dan krijg je natuurlijk onderlinge verwijten naar elkaar, maar we hebben met z’n allen gefaald. DWO is gewoon een goede ploeg, dat hebben we in de eerste seizoenshelft ook gezien. Maar als je dan met zo’n instelling speelt, ben je sowieso kansloos. We kunnen ook tegen hoger geklasseerde ploegen punten pakken, bijvoorbeeld tegen BSC ’68 (2-2, red.) en Be Fair (3-2, red.). Juist tegen dit soort teams zouden we geprikkeld moeten worden om te winnen.”

In de tweede helft viel al snel de derde Zoetermeerse goal. ,,Ik was nog niet eens de middenlijn over en de bal lag er al in. Onze verdediging stond te slapen. Het leek wel een afrondvormpje bij de training, zonder weerstand welteverstaan. Daarna hadden we nog een keer moeten scoren, maar in de afronding lukte het niet.

Sipan Khalid miste halverwege de tweede helft vanaf elf meter, waarna ook Koos de Haas nog twee grote kansen miste. De teller van Khalid, die overigens wel veel duels miste, bleef zo op één staan. Vorig seizoen schoot de spits nog dertig keer raak voor Roodenburg in de vierde klasse. ,,Het blijkt toch dat het verschil tussen de derde en vierde klasse behoorlijk groot is. In deze klasse zitten geen clubs als WVC waar je 11-0 van wint en zes keer als aanvaller tegen scoort. In de vierde klasse zitten misschien drie teams die gelijkwaardig zijn aan ons, de rest is van het niveau ‘campingelftal’. Sipan werkt ontzettend hard, alleen vallen de doelpunten nog niet. Ik merk dat ook bij mezelf. Ik sta nu pas op zes treffers, maar in de vierde klasse hadden dat er veel meer geweest.”

Aanstaande zaterdag ontvangt de formatie van Van Tongeren nummer drie Van Nispen, dat met 5-2 te sterk was voor laagvlieger WDS. Ieder punt is op dit moment welkom voor VV Leiden.

Foto’s: met dank aan Stan van der Meel