HomeZaterdagDerde klasseFC Rijnland doet zichzelf (weer) de das om tegen Warmunda

FC Rijnland doet zichzelf (weer) de das om tegen Warmunda

-

Derde klasse A (zondag)-Vriend en vijand waren het na afloop van  FC Rijnland tegen Warmunda het roerend met elkaar eens: door een oliedomme rode kaart te pakken glipte de wedstrijd volledig uit de vingers van de thuisploeg. Een bijna zeker lijkende overwinning werd uiteindelijk een droevige nederlaag. Hoe vervelend het ook is om te zeggen, maar de Morsclub werd weer eens de dupe van een gebrek aan discipline van de eigen spelers. Zo zonde, want voetballen kan men terdege.

,,Het liep allemaal gladjes”, zo verklaarde Gloire Kalangu na afloop. ,,We speelden een lekkere pot voetbal. Al na twee minuten kwamen we op voorsprong via Mike Flippo en Warmunda had eigenlijk weinig in te brengen. Volgens mij stevenden we rechtstreeks op een simpele overwinning af. Tot die ene minuut in de eerste helft dan.”

Keeper Arthur van Dam bij opponent Warmunda sluit met zijn mening hier naadloos bij aan: ,,Het dreigde een sombere middag te worden. Na een oplettendheid bij ons scoorde FC Rijnland al na luttele tellen en we vreesden voor een kansloze middag, niet onverwacht, maar toch. De ommekeer die er een compleet andere wedstrijd van maakte kwam in de twintigste minuut.”

Een van de meest begaafde voetballers van de thuisploeg was, ongetwijfeld tot zijn eigen verdriet en spijt na afloop, de hoofdrolspeler hierin. Mike Filippo brak de score open na een knappe actie, maar ook verloor hij zijn hoofd na een akkefietje met de grensrechter van de tegenpartij. Zijn verbale reactie tegen de scheidsrechter daarna leidde tot een tweede gele kaart en hij kon gaan. Vrijwel direct daarna doelpuntte Selmo Kurbegovic en tot overmaat van ramp raakte Jan de Groot, sterke man in de defensie van de Leidenaars, ook nog eens geblesseerd.

De rollen in het veld waren opeens omgedraaid: nu was Warmunda de bovenliggende partij. Vlak voor rust werd dat in een doelpunt van Brian van Noort uitgedrukt die een corner van dichtbij inkopte. Toen Kurbegovic direct na rust via een strafschop de 1-3 maakte leek het spel gespeeld. Van Dam nog eens: ,,Kans op kans kregen we, maar die werden allemaal nogal knullig verprutst. De 1-7 waar ik zelf aan dacht had makkelijk gekund, maar we kregen het nog knap moeilijk toen juist FC Rijnland scoorde.”

De thuisploeg nam na de 1-3 vanzelfsprekend alle risico’s om via alles of niet voetbal dichterbij te komen. De verdediging werd verwaarloosd met als gevolg een aantal werkelijk reuzenkansen voor de bezoekers die allemaal om zeep werden geholpen. FC Rijnland waardeerde dat zeer, bleef zodoende in de race en speelde een half uur prima. Warmunda wankelde en moest de 2-3 van de gedreven spelende en onvermoeibare Danny Kromwijk toestaan. Niet veel later sneed de Leidse ploeg zich echter opnieuw in de vingers. Na een overtreding op hem reageerde Jordy Heemskerk impulsief door een lichte natrappende beweging te maken met een rode kaart als gevolg.

Met negen man moesten de mannen van Edwin Kluivers de wedstrijd uitspelen. Toch waren zij vlak voor tijd zelfs nog dicht bij de gelijkmaker. Een fantastische reflex op de doellijn van Van Dam voorkwam een treffer. De hoofdrolspeler: ,,Pff, nou. Bijna nog gelijk. En even later bracht Brian van Noort nog eens redding. Langs de rand van de afgrond en natuurlijk heel erg onnodig. We hadden er echt een paar bij moeten maken en het niet nog spannend moeten laten worden. De drie punten zitten echter in de knip.”

Kalangu baalde hevig van de rode kaarten: ,,Zo zonde. Warmunda werd overlopen en er was voor ons werkelijk geen vuiltje aan de lucht. Nu verlies je niet alleen, maar je raakt ook mensen kwijt door schorsingen. Tel daarbij de blessures op en je hebt de komende wedstrijden een knap uitgedunde selectie. We hebben iedereen nodig om er nog wat van te maken dit seizoen.”

Kalangu heeft daar zeker een punt. FC Rijnland verloor niet alleen door een moment van voetbalblindheid van Filippo. Ook de vele blessures speelt de ploeg parten. Wim de Bolster en Jan de Groot speelden beide met een kwetsuur en moesten naar de kant. Boudewijn Kamphues kwam er in, maar hij was bepaald ook niet ‘okselfris’. Spelers als Giovanni Koelink en Koos Habraken worden al langer gemist. Het is geen vrolijke tijd voor de club uit de Mors. Warmunda zag het allemaal handenwrijvend aan. De club lijkt zich zo langzamerhand vrij te spelen van een nacompetitie voor lijfsbehoud en dat zeer tot genoegen van trainer Alan Campfens.

FC Rijnland-Warmunda 2-3 (1-2). 2. Flippo 1-0, 22. Kurbegovic 1-1, 44. Brian van Noort 1-2, 48. Kurbegovic 1-3, 75. Kromwijk 2-3. Scheidsrechter: Van Erven. Toeschouwers: 50.

Basisopstelling FC Rijnland: Smeele, Kalangu, Mink, Heemskerk, De Groot, Abassi, Ronald Mink, De Bolster, De Haas, Flippo, Kromwijk.

Basisopstelling Warmunda: Van Dam: Mastemaker, Solleveld, Brian van Noort, Holverda, Van der Meij, Kortekaas, Menno van Noort, Balmamoune, Dijkstra, Kurbegovic.