Derde klasse A (zondag)- Hoewel er voor FC Rijnland niets meer op het spel stond, togen de Leidenaren naar Langeraar om Altior te verrassen. De ploeg van Manfred van den Bosch was vooraf niet alleen koploper, maar ook de titel kon de ploeg al bijna niet meer ontgaan. Bij winst was er een mogelijkheid om al gehuldigd te kunnen worden, maar met dat scenario werd eigenlijk geen rekening gehouden. Immers, dan zouden Nicolaas Boys, RKDES en Stompwijk’92 moeten morsen. Altior won ruimschoots van FC Rijnland, maar zowel Nicolaas Boys als Stompwijk lieten ook geen steken vallen, hoewel de ploeg uit Nieuwveen lang op achterstand stond. FC Rijnland kon enige tijd gelijke tred houden, maar de thuisploeg toonde zich voor de pauze veel slagvaardiger en in de tweede helft was het heilige vuur weg bij de ploeg van Ed Kluivers en zo kon de thuisploeg eenvoudig weglopen naar 6-0 en dat was meteen de grootste thuiszege van het seizoen.

Altior speelde vorig seizoen nog in de vierde klasse. Het werd tweede achter Bernardus en promotie werd een feit. Waar de kampioen van vorig seizoen in 3A lijkt te degraderen, vergaat het Altior uitstekend. Boven verwachting eigenlijk, maar wie de wedstrijd tegen FC Rijnland zag kon wel begrijpen waarom de ploeg vooralsnog de meeste punten vergaarde. De ploeg kenmerkt zich door degelijkheid en het speelt als een team. Dissonanten zijn er niet en met de productie zit het wel snor. Ed van der Weijden pikt zijn goaltjes mee en Marco Pellegrom heeft als handelsmerk het scoren van doelpunten. Ook in deze ontmoeting kwam het tweetal tot vijf doelpunten.

In de beginfase pakte FC Rijnland het initiatief. Waarom ook niet proberen te verrassen tegen de aanstaande kampioen? De eerste kans was voor de Leidenaren. Mike Filippo vond Danny Kromwijk. De buitenspeler zocht Boudewijn Kamphues, maar de spits kon in vrije positie niet aannemen. FC Rijnland had veel balbezit, maar deed daar te weinig mee. Geleidelijk aan was er van eventuele kampioensstress bij Altior niets meer te zien. Jeffrey Smeele redde nog een paar keer op pogingen van Pellegrom, maar na ruim twintig minuten was het wel raak. Defensief gehannes van de bezoekers leverde de nummer tien een kans op en dit keer werd deze gedecideerd benut. Kort daarop werd het al 2-0. Nu zette Pellegrom Ed van der Weijden weg en met een bekeken lobje werd de Leidse doelman geklopt.

In het vervolg van de eerste helft probeerde FC Rijnland het nog wel, maar de ware overtuiging ontbrak. En die constatering was niet gebaseerd op het optreden tegen de lijstaanvoerder. De Leidse ploeg is al geruime tijd geen schim meer van zichzelf, hoewel er af en toe best aardig werd gecombineerd. Illustratief was eigenlijk wel dat Kromwijk van dichtbij Mo Abassi raakte in een pijnlijke streek van het lijf, waarbij er toch tal van andere afspeelmogelijkheden waren op dat moment. De schade bleef al met al beperkt tot 2-0, in de wetenschap dat Nicolaas Boys en RKDES op dat moment op een nederlaag stonden halverwege hun wedstrijden. Stompwijk’92 stond wel voor, maar dit dan wel weer nipt bij Bernardus.

De tweede helft was ronduit eenzijdig. Altior kreeg zeeën van ruimte en daar wist het wel raad mee. FC Rijnland deelde nog wel wat plaagstootjes uit, maar na de 3-0 van Ed van der Weijden gingen alle sluizen open. De ingevallen Rody Blommestijn maakte er 4-0 van en vervolgens prikten Pellegrom en Van der Weijden nog eens raak. De scheidsrechter van dienst vond het wel welletjes na de reguliere speeltijd en FC Rijnland kon het daar wel mee eens zijn.

Voor de Leidse ploeg duurt het seizoen erg lang en wanneer er in de resterende twee potjes niet wat puntjes bijkomen, kan een elfde plaats zomaar het eindstation worden. En dat terwijl de ploeg feitelijk wilde meedoen om de prijzen. Alle pijlen staan nu al gericht op volgend seizoen wanneer Sporting Leiden geboren wordt. Dan zal de selectie zijn aangepast. Van een aantal spelers is of wordt afscheid genomen en er strijken enkele meer dan modale spelers neer in de Morsch. Trainer Kluivers zal er dan niet meer bij zijn. De tussentijds gekomen trainer en de club nemen over een paar wedstrijden alweer afscheid van elkaar. De Leidse trainer zal gaan werken bij ARC (met jeugd, red.).

Altior moest het kampioensfeestje nog even uitstellen, maar volgende week of uiterlijk de week erop zal een tweede promotie op rij een feit zijn. Daar twijfelt niemand meer aan. Is de titel dan terecht? Daar is maar één antwoord op mogelijk. Een volmondig ‘ja’. De ploeg van Vanden Bosch verloor slechts vier keer en was by far de meest constante ploeg van deze klasse. Het complex misstaat niet in de tweede klasse straks en naar het zich laat aanzien blijft de selectie van de ex-trainer van onder meer Hazerswoudse Boys in tact. Op enkele versterkingen mag ook worden gerekend en dus kan de tweede klasse een mooie uitdaging worden. Voorafgaand aan de wedstrijd werd er in de bestuurskamer ook al enigszins vooruit gekeken, en dit vooral in alle nuchterheid. ,,Dit hadden we niet verwacht, maar het is zoals het is. In de tweede klasse wachten diverse prachtige tegenstanders voor ons dus daar kunnen we ons al op verheugen.”

Onze redactie is misschien voorbarig, maar de club wordt bij deze alvast gefeliciteerd met het kampioenschap. Een prestatie van formaat. Een lelijk eendje in de tweede klasse? Wij denken van niet…

Basisopstelling Altior: Van Sassen, Van Vliet, Theuns, J.Egberts, Den Haan, T. van der Weijden, Van der Pijl, E. van der Weijden, Pieterse, Pellegrom, Otto.

Basisopstelling FC Rijnland: Smeele, Van Noort, Mink, Heemskerk, Maaskant, Habraken, De Bolster, Filippo, Abassi, Kamphues, Kromwijk.