Krakerrr van de Week- Ook dit seizoen wordt er wekelijks een Krakerrr van de Week gepubliceerd. Soms zelfs twee. Dat kan gaan om een stadsderby, streekderby, burentwist, topper, een kelderwedstrijd of er wordt om een andere reden gekozen voor schijnwerpers op 1 of 2 (of dus meerdere) regionale clubs. Onze redactie begrijpt dat er elk weekend meer wedstrijden van formaat op de rol staan, maar er moet nu eenmaal een keuze worden gemaakt. In elk geval wordt er door onze redactie rekening gehouden met het door de club gekozen pakket en daaraan gekoppelde mogelijkheden. De tweede keuze is gevallen op een wedstrijd in de derde klasse op zondag: ASC-SJZ.

Zowel ASC als SJZ eindigde de afgelopen jaargang in het rechter rijtje van de derde klasse A. Voor dit seizoen koos de KNVB wegens het ontbreken van een vierde klasse in het district West 2 voor een bijzondere opzet. Na een halve competitie wordt de balans opgemaakt en plaatsen de eerste zes teams zich voor 3A hoog, een promotiepoule. De overige ploegen belanden in 3A laag en strijden voor lijfsbehoud. Niet zo vreemd dus dat ASC en SJZ nu beide streven naar een plek bij de eerste zes. Komende zondag ontmoeten zij elkaar op sportpark Overveer. Jelle Schouten (ASC) en Guus van der Hoeven (SJZ) blikken vooruit.

De 22-jarige Schouten (foto hierboven tegen DIOS, seizoen 2017-2018) kende het afgelopen weekend het genoegen de eerste competitietreffer voor de equipe van trainer Mohamed Bougrine te scoren. De rood-zwarten kwamen zo bij FC Aalsmeer op een 0-1 voorsprong. Gescoord werd er daarna niet meer, ook al omdat de dienstdoende arbiter zich genoodzaakt zag het duel in de 60e minuut te staken. ,,Hun centrale verdediger schoot de bal hard tegen het achterhoofd van de scheidsrechter, die daarna bewusteloos in elkaar zakte. Toen hij weer bijkwam, kon hij natuurlijk niet verder fluiten. Dat was voor ons wel jammer, want we zaten goed in de wedstrijd. En zij waren niet echt gevaarlijk”, vertelt Schouten. Hij gaf met zijn goal een vervolg aan de voor hem en zijn team succesvolle bekerserie. ASC behaalde daarin negen punten uit de drie potjes en daarin tekende de Oegstgeestenaar voor niet minder dan acht doelpunten.

,,Ik ben niet de snelste, maar ik ga wel vaak op het juiste moment diep en kan goed positie kiezen. En verder beschik ik over een redelijk schot”, legt Schouten bescheiden uit. De mogelijkheid bestaat overigens dat zijn naam zal worden vermeld in de annalen van zijn al in 1892 opgerichte vereniging. Toen Ajax Sportman Combinatie een jaar geleden het fraaie Overveer in gebruik nam, tekende Schouten in de openingswedstrijd tegen Aalsmeer immers met vier treffers voor de volledige productie (4-0). Uiteindelijk kwam hij het afgelopen seizoen tot zestien goals. ,,Tja, ik begon vorig jaar heel goed en scoorde een tijdje heel makkelijk. Op de een of andere manier ben ik daarna in dat opzicht stilgevallen. Dat moet komend seizoen beter. En dat geldt ook voor ons hele team. We zijn in de afgelopen competitie als elfde geëindigd en dat moet nu een flink stukkie omhoog. We zullen er alles aan doen om bij de eerste zes te komen. Dat moet haalbaar zijn met de selectie waarover we nu beschikken. Die was in het voorbije jaar niet breed genoeg. Gelukkig is er een aantal spelers bijgekomen waardoor de concurrentie groter is geworden. Je ziet het ook aan de trainingsopkomst, die is flink toegenomen. Als je nu niet komt trainen wordt dat afgestraft. Daarvan was onlangs Ralph van Zandwijk, normaal gesproken een basisspeler, het slachtoffer. Hij kon een paar keer niet trainen en stond er meteen naast.”

Schouten (op foto hierboven na gescoord doelpunt tegen Stompwijk’92), die in het dagelijks leven aan de Universiteit van Amsterdam accountancy and control studeert, verwacht dat tegen SJZ de nieuwkomers Ahmed Fernane (ex-Alphen) en Rutger Hoogkamer (ex-UDO) in de basis zullen starten. ,,En misschien ook wel Ilker Kacar, die van Ter Leede is gekomen. Hij was eerst niet speelgerechtigd, maar is dat nu wel. Hoe dan ook, SJZ heeft een prima ploeg, maar ik verwacht toch een overwinning van ons. Ik denk een nulletje of drie. Het is voor ons sowieso een voordeel dat wij hun doelman kennen. Glenn van Nierop keepte vorig jaar nog bij ons. We kennen z’n zwakke hoek”, lacht Schouten.

De kans is groot dat Schouten – vaak centraal in de aanval opererend –  aanstaande zondag veelvuldig Van der Hoeven tegen zal komen. ,,Ik ben één van de twee centrale verdedigers en ik ben de mandekker”, verklaart de 34-jarige routinier. De Zoeterwoudenaar acteert al bijna zijn hele leven bij de groen-witten. ,,In 2001 maakte ik mijn debuut in het eerste elftal en sindsdien maak ik er deel van uit. Al heb ik tussendoor nog wel een uitstapje gemaakt naar SJC (foto hieronder, 2014, SJC-UVS, met dank aan Johanna Wever). Zij hadden me gevraagd om bij hun op hoger niveau te komen spelen en dat heb ik drie seizoenen gedaan. Daarna ben ik weer teruggekeerd bij m’n oude club . Na de afgelopen competitie twijfelde ik wel of ik er nog aan jaartje aan vast zou knopen. Als werkvoorbereider bij Aannemersbedrijf Du Prie in Leiden heb ik een drukke baan en daarnaast hebben we twee kinderen: één van één en eentje van drie. Al met al vraagt dat veel tijd en is het best lastig te combineren met selectievoetbal. En ik word ook nog eens een dagje ouder. Je moet er toch een keer mee ophouden. Het is nu toch wel mooi geweest, dacht ik. Uiteindelijk heb ik toch besloten nog een jaar door te gaan. Ik vind het spelletje te leuk en je bent zo lekker bezig. Ik had nog geen zin om in een lager team te gaan voetballen.”

In de aanloop naar de competitie lukte het Van der Hoeven en de zijnen net als ASC hun bekerpoule te winnen: ,,Daar moeten we niet te veel waarde aan hechten. We hadden weinig tegenstand. Alleen DONK maakte het ons lastig. Die wedstrijd wonnen we met 2-1 door een heel laat doelpunt. Maar we mogen beslist geen hosanna roepen. In het algemeen hebben we gewoon slecht gespeeld. Toch is het wel onze doelstelling om bij de eerste zes te eindigen. Vorig jaar werden we achtste en nu hebben we het voordeel dat we in de breedte sterker zijn geworden. Zo is Floris Holt bijvoorbeeld overgekomen vanuit de jeugd. Hij doet het als rechtsback tot nu toe voortreffelijk. Verder is Danny Pieterse weer terug en hebben we er met Glenn van Nierop een keeper bij.”

,,We moeten er nu maar eens voor zorgen dat we minder wisselvallig worden”, vervolgt Van der Hoeven. ,, We kunnen best aardig voetballen, maar als het niet loopt zakken we door een ondergrens. En dat mag niet. Zeker dit seizoen niet, nu je met die andere opzet vanaf de eerste wedstrijd al goed moet presteren. Anders kan het moeilijk worden om bij de eerste zes te eindigen. Wat dat betreft was het jammer dat we afgelopen zondag nog niet voor de competitie in actie kwamen. Je leeft toch toe naar het begin ervan. Clubs die al gestart zijn hebben nu een voordeel. Al geldt dat niet helemaal voor ASC, dat slechts een uurtje speelde. De afgelopen jaren waren wij meestal de bovenliggende partij, maar zij hebben een goede voorbereiding achter de rug. Ik heb goede moed. Een uitgemaakte zaak is het echter niet.”

Foto 2: archieffoto SJZ-FC Lisse (zo)

Voor de duidelijkheid ook nog de uiteenzetting over het scheiden van de clubs na de winterstop:

3e klasse Q1 t/m Q4

 • De nummers 1 tot met 6 uit Q1 en Q2 plaatsen zich voor de 3e klasse hoog A.
 • De nummers 1 tot met 6 uit Q3 en Q4 plaatsen zich voor de 3e klasse hoog B
 • De nummers 7 tot met 15 uit Q1, Q3 en Q4 plaatsen zich voor de 3e klasse laag.
 • De nummer 7 tot met 14 uit Q2 plaatsten zich voor de 3e klasse laag. Er zullen vier 3e klassen laag zijn.
 • In 3e klasse Laag A plaatsen zich de nummers 7,8 en 9 uit Q1, de nummer 10 en 11 uit Q2, de nummer 12 en 13 uit Q3 en de nummer 14 en 15 uit Q4
 • In 3e klasse Laag B plaatsen zich de nummers 7,8 en 9 uit Q2, de nummer 10 en 11 uit Q1, de nummer 12 en 13 uit Q4 en de nummer 14 en 15 uit Q3
 • In 3e klasse Laag C plaatsen zich de nummers 7,8 en 9 uit Q3, de nummer 10 en 11 uit Q4, de nummer 12 en 13 uit Q1 en de nummer 14 uit Q3
 • In 3e klasse Laag D plaatsen zich de nummers 7,8 en 9 uit Q4, de nummer 10 en 11 uit Q3, de nummer 12 en 13 uit Q2 en de nummer 14 en 15 uit Q1.

3e klasse Hoog A en B

 • De kampioenen en nummer 2 uit de 3e klasse hoog promoveren naar de 2e klasse van het zondagvoetbal
 • De nummers 3, 4 en 5 uit de 3e klasse hoog spelen volgens een hiervoor vastgesteld schema samen met de nummers 12 en 13 van de 2e klasse C en D een nacompetitie voor 2 plaatsen in de 2e klasse van het zondagvoetbal
 • De nummers 6, 7, 8, 9 en 10 uit 3e klasse hoog plaatsen zich voor de 3e klasse 19/20
 • De nummers 11 en 12 uit 3e klasse hoog spelen volgens een hiervoor vastgesteld schema samen met de periodekampioenen van de 3e klasse laag een nacompetitie voor 2 plaatsen in de 3e klasse van het zondagvoetbal.
 • 3e klasse Laag A t/m D- De kampioenen en nummer 2 uit de 3e klasse laag promoveren naar de 3e klasse van het zondagvoetbal
 • De nummers 3, 4 en 5 uit de 3e klasse laag spelen volgens een hiervoor vastgesteld schema samen met de nummers 11 en 12 van de 3e klasse hoog een nacompetitie voor 2 plaatsen in de 3e klasse van het zondagvoetbal
 • De overige nummers spelen seizoen ‘19/20 4e klasse van het zondagvoetbal.