Elke week kiest onze redactie voor een zogeheten Krakerrr van de Week. Dat kan gaan om een topper, een degradatieduel, een burenruzie, een dorpsderby of er is een andere reden om juist één wedstrijd uit te kiezen. Alle clubs gaan wekelijks mee in de algemene voorbeschouwingen en elke week staan de spotlights dus vooral op 1 of 2 clubs. Zo ook deze week. Dit keer is gekozen voor de ontmoeting tussen Lugdunum en Voorschoten’97 (2C, zaterdag).

Spannende tijden breken aan voor Lugdunum en Voorschoten’97. Met nog twee duels voor de boeg zijn de ver afgezakte Leidenaren er al wel zeker van dat zij in de nacompetitie zullen uitkomen. Of dat toetje zal gaan om promotie of degradatie is echter de vraag. Voor de Voorschotenaren is de derde periodetitel nog binnen bereik. Aanstaande zaterdag ontmoeten de ploegen elkaar in de Kikkerpolder. Casper Koreman (Lugdunum) en Benjamin Beumer (V’97) blikken vooruit.

De sinds kort in Leiden woonachtige Koreman is bezig aan zijn tweede seizoen bij de groenhemden: ,,Ik ben oorspronkelijk een Voorschotenaar, vandaar dat ik ook bij Voorschoten’97 met voetballen ben begonnen. Op een gegeven ogenblik ben ik overgestapt naar Alphense Boys, dat was de club met de beste jeugdopleiding. Ik kwam er in de D1 en speelde op het hoogste niveau, dus onder andere tegen de D1 van Ajax en Feyenoord. Ik werd daarna opgepikt door Sparta. Daar bleef ik vier jaar. Vervolgens keerde ik terug bij Alphense Boys, maar omdat ik niet op zondag wilde gaan spelen heb ik destijds de overstap naar Quick Boys gemaakt. Daar kwam ik onder meer voor Jong Quick Boys uit. Toen volgde de terugkeer naar Voorschoten’97. Daar belandde ik in het tweede en vroeg ik me langzamerhand af of ik er nog wel zin in had. Toen kwam via, via Lugdunum in beeld. En die overstap maakte ik dus. In mijn eerste jaar bij de club werden we meteen kampioen.”

Op een niveau hoger, in de tweede klasse C, kende de promovendus een voortreffelijke start. De formatie van trainer Jan Wansink eiste met 22 punten uit acht ontmoetingen zelfs meteen de eerste periodetitel voor zich op. Niet veel later volgde evenwel een vrije val. Met 29 punten uit 24 potjes bivakkeert Lugdunum nu op de elfde plaats, met drie punten meer dan het op een nacompetitieplek genoteerde TAVV.

 

De 22-jarige Koreman, die in het dagelijks leven gymles geeft op basisscholen en daarnaast sportactiviteiten verzorgt op BSO’s, probeert het te verklaren: ,,We kunnen echt wel goed voetballen, maar door blessures en schorsingen zijn er wedstrijden geweest waarin we op negen spelers geen beroep konden doen. Dat mag dan misschien geen excuus zijn, maar het telt wel mee. Zelf heb ik daardoor al op allerlei plekken gespeeld. Ik ben begonnen als linksbuiten, zakte af naar het middenveld en daarna naar de linksbackpositie. En dat terwijl verdedigen niet mijn sterkste punt is. Ik ben eigenlijk een middenvelder die graag het spel verdeelt en nu en dan een actie maakt.”

,,De laatste tijd laten we af en toe ook best wel weer leuk voetbal zien,” vervolgt hij. ,,We hebben alleen weinig geluk. Een paar weken geleden nog maakten we het Die Haghe, toch de koploper, knap lastig. We verloren in de laatste tien minuten met 1-0. Er zijn langzamerhand ook weer meer spelers beschikbaar, zoals bijvoorbeeld komend weekend Ozan Isitir. Zijn schorsing zit erop. Tegen Voorschoten moeten we sowieso drie punten gaan pakken en dan afwachten wat TAVV doet. Het zou mooi zijn als we zaterdag veilig zijn, zodat we ons daarna kunnen richten op de nacompetitie betreffende promotie.”

Eerder dit seizoen ging Lugdunum op sporpark Adegeest met ruime cijfers onderuit. ,,We verloren met 5-1, maar dat kwam ook omdat we in de eerste helft door rood voor Henk Brandt met tien man verder moesten. Die kaart was volgens mij niet nodig geweest. E was niet veel aan de hand. Maar goed, Voorschoten heeft best een leuke ploeg. Het zal geen makkelijke wedstrijd voor ons worden, maar als we op sterkte zijn en er vol voor gaan, moeten we de punten kunnen pakken”, besluit Koreman.

Voorschoten’97 verzuimde afgelopen weekend om aan de leiding te komen in de derde periodestand. De equipe van coach André Lourens kwam tegen staartploeg Nieuwkoop niet verder dan 2-2 en profiteerde zo niet van het puntenverlies van UVS (1-1 tegen DoCoS) en  Honselersdijk (2-3 verlies tegen HVC’10). Die twee teams strijden met de groen-gelen om de laatste prijs van de jaargang. De 21-jarige Beumer kan de remise niet worden verweten. Met een assist en een treffer was hij sowieso van waarde.

 

,,Ik ben al vanaf mijn vijfde lid van de club en dit is nu mijn derde jaar bij de senioren. Het eerste van die drie jaren heb ik echter helemaal gemist. Er was een stukje bot in mijn knie afgebroken en de revalidatie heeft erg lang geduurd. Daarna heb ik in het tweede gespeeld en probeerde ik terug op niveau te komen. Aan het begin van dit seizoen kwam ik bij de selectie, maar door een knieblessure ben ik er weer drie maanden uit geweest. Sinds de winterstop gaat het steeds beter en de laatste weken zat ik bij de wedstrijdselectie. En tegen Nieuwkoop maakte ik voor het eerst in competitieverband deel uit van de basis-elf. We kregen veel kansen, maar die gingen er niet in. Zij creëerden er twee en benutten die. Het doelpunt dat ik scoorde was uit een pingel. In het tweede elftal nam ik ze ook altijd en toen er niemand de behoefte had om deze te nemen deed ik het maar. Iedereen vond het, geloof ik, wel best”, aldus de net als Koreman naar Leiden verhuisde Voorschotenaar.

De 21-jarige Beumer, studerend aan de Campus Den Haag van de Universiteit Leiden en  bezig met het schrijven van een scriptie voor de master crisis and security management, debuteerde dus tegen Nieuwkoop en deed dat op het middenveld. ,,Ik speel graag in de as en ik houd ervan om lekker te combineren. Ik heb ook best een redelijk goede trap in de benen. Af en toe lever ik verdedigend mijn bijdrage, maar dat is wel een verbeterpuntje. Dat ik nu een kans in het eerste heb gekregen heeft natuurlijk deels ook met blessures te maken. Zo waren Richard Bakker en Shemiel Constancia niet fit genoeg om te starten en ook Sem Simonis ontbrak. Ik weet niet of zij tegen Lugdunum inzetbaar zijn, maar ik hoop in elk geval zelf van de partij te zijn”, vertelt Beumer.

In de stand om de derde periodetitel deelt Voorschoten’97 op dit moment de tweede plek met Honselersdijk. Beide brigades verzamelden zestien punten uit zeven potjes. UVS staat er met een punt meer net boven. Opmerkelijk is dat de Adegeest-bewoners nu opeens hun draai lijken te hebben gevonden. In de eerste twee periodes presteerde de gedegradeerde brigade matig. ,,We begonnen natuurlijk op een niveau lager en dan heb je wellicht de neiging het met tien procent minder te doen. En dat werkt niet. Maar het zou een verklaring kunnen zijn. De laatste tijd is het besef er wel dat we er keihard voor moeten knokken. Er is ook meer vastigheid in de ploeg gekomen. We gaan vol voor de derde periode, al vind ik het geen ramp  als we dit jaar de stap terug naar de eerste klasse nog niet maken. Dat doen we daarna dan wel. Enfin, eerst zien van Lugdunum te winnen. Zij hebben veel kwaliteiten, maar als wij in goeden doen zijn kunnen we winnen”, eindigt Beumer hoopvol.