Nacompetitie (zondag) – ,,Ongelofelijk wat die Geus en Ammerlaan van Stompwijk’92 vandaag bij ons in het Haagse sportpark ‘De Dieppunt’ op de mat legden. Wat een spelers, wat een balbehandeling en wat een neusje, zeg maar gerust neus, voor doelpunten. Ze maakten samen toch alle vier de doelpunten waardoor we met 2-4 overklast werden. Maar bovenal wat een teamgeest bij hen. Als ik deze zonnige middag een hoed op had, dan had ik die uit respect voor deze ploeg afgezet”, aldus de zeer sportieve HVV-supporter die na de wedstrijd langzaam overstak naar het hoofdveld om de cricketklassieker HCC – VCC te gaan aanschouwen.

‘The death or the gladiols’, zo zou Louis van Gaal deze wedstijd om promotie naar de tweede klasse betitelen, ook al had de verliezer nog een achterdeurtje om de tweede klasse te kunnen  bereiken dan wel erin te blijven. HVV, dertiende geworden in de tweede klasse C met 23 uit 26 (34-69), was er alles aan gelegen om het thuisvoordeel vandaag om te zetten in lijfsbehoud. Maar hoe kwamen de jongens van Stompwijk’92-trainer Erik van Manen uit de wedstrijd van afgelopen donderdag tegen Wilhelmus? Zouden Geus en Ammerlaan nu meer zichtbaar zijn dan op die zenuw vretende avond? Op twee plekken na vertrouwde Van Manen op dezelfde basis, de jonge doelman Jesper van Leeuwen verving Jordi Bennis en Pim van der Arend verving nu routinier John Onderwater.

Zou de kapotte bus van Stompwijk’92 symbool komen te staan voor deze voetbalmiddag? Al snel bleek van niet, want na het eerste fluitsignaal van de strak fluitende Younes El-Hajouti was het de uitploeg middels, natuurlijk, vleugelaanvallers Geus en Ammerlaan die de eerste kansjes kreeg. HVV viel vooral op door opportunistisch spel waar veelal de lange bal werd gehanteerd. Opvallendste Haagse spelers waren de geroutineerde aanvoerder Jaap Akerboom, ook nu weer voortdurend in de spits aan het sleuren en de immer ‘oorlog makende’ vleugelspeler Tommie Steens. Bij de thuisploeg leek het wel alsof men voortdurend hoopte op een gelukkig gevallen bal waar Stompwijk’92 steeds meer en scherp counterend het spel naar zich toe trok.

Het grote verschil tussen beide verenigingen zat hem duidelijk ook in de supporters. Waar de Hagenaars hun aanmoedigingen en leuzen aan het spandoek hadden toevertrouwd trommelde, joelde en zong de Stompwijkse spionkop achter het vijandelijke doel op volle geluidssterkte om de eigen spelers op te zwepen. En dat hielp want tien minuten voor rust kopte Ammerlaan de 0-1 binnen uit een prachtige voorzet van rechts van Geus waar vijf minuten later de rollen waren omgekeerd en Geus de 0-2 binnenschoot na een fluwelen voetbeweging met de balaanname uit een afgemeten hoge voorzet van Ammerlaan van links.

 

HVV ging meer druk zetten en was vooral gevaarlijk bij hoekschoppen. Zo kon Bo van Viegen met zijn hak net de bal van de doellijn tikken. Maar bij de derde achtereenvolgende hoekschop kon de opgekomen HVV-verdediger Ernest Janssen van twee meter de bal wel het doel inlopen, 1-2. De hieruit voortkomende scrimmage om zo snel mogelijk die bal weer op de middenstip te krijgen leverde voor beide ploegen één terechte gele kaart op. En kort voor rust werd een inzet na een hoekschop van Steens door een Stompwijk’92-verdediger wederom van de doellijn gehaald.

De 1-2 ruststand was voor HVV-trainer Edmund Vriesde, oud-speler van ADO Den Haag, reden om twee nieuwe vleugelaanvallers in te brengen, Chongyi Tjin Asjoe en Jesper Fennema, die direct voor meer aanvalskracht zorgden. Dennis van der Linden met twee kopkansen en Van der Arend met een streep van afstand kregen kansen op de 1-3 waar HVV weer een inzet op de doellijn van doelman Van Leeuwen gekeerd zag worden. Maar halverwege de tweede helft lieten Geus en Ammerlaan zien dat ze niet alleen doelpunten kunnen maken, maar ook dat ze elkaar blindelings kunnen vinden met steekballetjes, diepe ballen… een feest om daar als toeschouwers getuige van te mogen zijn. Zo’n diepe bal van Ammerlaan, immer sleurend als de voormalige NEC-spits Frank Dumouge in zijn beste dagen, nam Geus wederom prima aan maar werd hij op het laatst gestopt door de jonge HVV-doelman Azar Ghennem die daarbij ook per ongeluk aan het hoofd werd geraakt.

Om een goede uitslag te forceren besloot Vriesde na zijn derde, aanvallende wissel, achterin één op één te gaan spelen. Van Manen bracht routinier Onderwater, ‘op tien’, erin voor spits Rick Luiten die onder luide jubelzang van de meegereisde supporters met een dansje het veld verliet. De geboden ruimte voorin werd door Ammerlaan direct perfect benut, hij bracht zijn maatje Geus in stelling die met een strak schot doelman Ghennem kansloos liet. De spelers zochten hun supporters achter het doel op met Geus, met ontbloot bovenlijf, in het middelpunt om deze 1-3 te vieren. Wat een ontlading, ook bij de technische staf, de wisselspelers en alle aanwezige Stompwijkers. Over wangen biggelende tranen, gebeuk op elkaars schouders, kreten van enthousiasme… het was er allemaal kort voor tijd.

 

Maar kort voor tijd scoorde Akerboom uit een vrije trap met de kruin de 2-3. Zou het de Kroonleeuwen toch nog lukken om het voetbaltij te keren? Van Manen bracht in de laatste minuut de lange Tim van Veen voor Van Viegen in als extra slot op de deur. Maar het was bovenal de leeuw in het doel van Stompwijk’92 die koelbloedig als een vorst regeerde in zijn doelgebied. Geus deed dat in de vijandelijke zestien want waar hij in de extra tijd eerst keihard de bal overschoot na een voorzet van, het wordt bijna vervelend, Ammerlaan was het even later in dezelfde rolverdeling wel raak. Deze zeer intens gevierde 2-4 werd ook de dik verdiende eindstand en bezorgde Stompwijk’92 de promotie naar de tweede klasse.

Het laatste fluitsignaal, huilende en juichende spelers, Van Manen die zijn familie langs de lijn opzoekt en omhelst, trotse blikken binnen en buiten de lijnen bij ieder die Stompwijks bloed in de aderen heeft in de wetenschap dat het nog goed gevierd zou gaan worden… het was er allemaal deze zondagmiddag in Den Haag. Zo spelende is deze ploeg zeker een verrijking voor de tweede klasse. En HVV dan? Zondag 17 juni wordt er uit gespeeld bij Laakkwartier, Nicolaas Boys of ODB en bij winst wacht er een week later de thuiswedstrijd tegen Blijdorp of Virtus uit Noord-Brabant. ,,Het is een verdiende overwinning voor Stompwijk’92 moet ik eerlijk zeggen. En het belangrijkste is dat het een sportief, heerlijk Engels duel was deze middag waar we met velen van hebben kunnen genieten”, sprak de HVV-supporter.

LeidenAmateurVoetbal feliciteert Stompwijk’92 met dit succes en de promotie naar de tweede klasse waar komend seizoen prachtige tegenstanders voor mooie wedstrijden zullen gaan zorgen. Ons team zal het van dichtbij gaan volgen!

HVV – Stompwijk’92 2-4 (1-2). 35. Ammerlaan 0-1, 40. Geus 0-2, 43. Janssen 1-2, 83. Geus 1-3, 89. Akerboom 2-3, 90.+3. Geus 2-4. Scheidsrechter: Y. El–Hajouti. Toeschouwers: 374.

HVV: Ghennem, Noordhoek Hegt, E. Janssen, D. Janssen, Davidson, Jongmans (46. Tjin Asjoe), Van der Bruggen, Akerboom, Van den Broek (70. Donker), Van Bommel (46. Fennema) en Steens.

Stompwijk’92: Van Leeuwen, B. van der Salm, Van den Bosch, Van Marwijk, Van Viegen (90. Van Veen), Van der Arend, S. van der Salm, Van der Linden, Geus, Luiten (74. Onderwater) en Ammerlaan.

Note redactie: een uitgebreide fotoserie volgt op maandag!