De ‘LAV-clubs’ in de derde klasse kenden een uitstekende start van de competitie. Kagia, Zwammerdam en Lugdunum wonnen hun eerste duel. Alleen Sporting Leiden kwam niet verder dan 3-3 op bezoek bij Van Nispen, ondanks doelpunten van Sipan Khalid (2) en Elroy Lammers. Al is dat geen schande, want De Zilkers staan te boek als een van de titelkandidaten in de derde klasse A.

De Leidenaren knokten zich tot twee keer toe terug van een achterstand. Aanstaande zaterdag ontvangt de formatie van trainer Cees van Tongeren BSC’68, dat afgelopen weekend met 4-0 klop kreeg van Lugdunum. De ‘kikkers’, waar jongeling Marouan Boukhidous in zeer positieve zin opviel, kenden een eenvoudige middag dankzij treffers van Amgad Elouath, Martijn van Leeuwen, Ozan Demirbas en Ilias Absalem. Optimistische supporters spraken zelfs al over een terugkeer naar de tweede klasse, het niveau dat de ploeg vorig seizoen verliet via de play-offs tegen degradatie. Wellicht wat te vroeg, maar de Leidse formatie gaf wel direct een waarschuwing af naar de andere kanshebbers voor de titel. ,,Waar we de hele voorbereiding voor hebben gewerkt, komt er vandaag eindelijk uit”, sprak de van Valken’68 overgekomen voorstopper Tom Dijkhuizen na afloop. ,,We hebben net als vorige week de nul gehouden en hebben dit keer eindelijk scorend vermogen voorin. Het is natuurlijk wel wennen met zo’n hele nieuwe ploeg, maar er is steeds meer een echt team aan het ontstaan. Daarom denk ik dat we dit seizoen zeker bovenin kunnen gaan meedraaien.”

Zaterdag speelt Lugdunum op eigen veld tegen CVC Reeuwijk, een andere degradant uit de tweede klasse, dat de competitie begon met een  2-3 nederlaag bij tegen Nieuwkoop. Vorig seizoen werden de punten gedeeld op de Kikkerpolder tussen beide ploegen (2-2), maar de uitwedstrijd werd eenvoudig gewonnen door de groenwitten (0-3). De verhoudingen zullen zaterdag wat anders liggen, aangezien Lugdunum toch behoorlijk is vernieuwd.

Zwammerdam gaat op bezoek bij DSVP, dat een pak slaag kreeg in Noordwijkerhout bij promovendus VVSB (5-1). Een ‘makkie’ voor ‘Damme’, zo lijkt het. Al is daar na één speelronde nog weinig over te zeggen natuurlijk. De nieuwe trainer Jack Harmsen zag zijn team tijdens de openingsronde in ieder geval de eerste drie punten pakken tegen Blauw-Zwart (2-1). De van Bodegraven overgekomen Jordi de Groot was de grote man aan de ‘groene’ zijde met twee treffers.

,,We hebben een leuke groep met veel jongens die echt voor elkaar door het vuur gaan. Dat miste ik vorig jaar wel, vandaar dat ik ook erg blij ben met mijn terugkeer naar Damme. Onze trainer, Jack Harmsen, speelt daar een grote rol in. Hij kan ons goed vertellen wat onze zwakke en sterke punten zijn. En daar haalt de spelersgroep veel vertrouwen uit. Persoonlijk hoop ik dit jaar stiekem op een top vijf klassering, maar we gaan in elk geval voor één van de vier prijzen dit jaar”, sprak De Groot alvast een ambitie uit.

In West I (derde klasse B) won Kagia ook zijn eerste wedstrijd. Jesper Imanse en Tijs van der Schinkel loodsten de Lisserbroekers in Beverwijk langs het ‘taaie’ DEM. Pancratius uit Badhoevedorp, dat zelf verloor tegen Stormvogels, is de volgende tegenstander. Onder de nieuwe trainer René Ras, de opvolger van Anton Wijsman, hoopt Kagia dit seizoen mee te doen om te prijzen. Imanse is tevreden met de komst van Ras. ,,Onder Anton Wijsman had ik het ook goed naar mij zin, maar het is voor de club ook goed dat er weer eens een frisse wind waait. Zeker voor spelers die er destijds net buiten vielen. Voor hen is het zeker een plus dat er nu een andere trainer voor de groep staat met een andere visie. Er staat een frisse groep en ik heb veel vertrouwen in een sterk seizoen. Het voelt goed aan en ik ga er vanuit dat Kagia gaat meedoen om de prijzen.”