Voorbeschouwing derde klasse A

Zaterdag 14 april

Be Fair – Leiden

Met pijn en moeite sprokkelt Leiden de puntjes bij elkaar. Dat is knap te noemen als je kijkt met hoeveel afwezige basisspelers trainer Cees van Tongeren wekelijks te maken heeft. Er gloort echter hoop: de ziekenboeg lijkt langzaam leeg te lopen de komende weken. Misschien dat de trainer tegen Be Fair al iets ruimer in zijn selectie zit. Dat biedt wellicht perspectief zaterdag. In de eerste wedstrijd na de winterstop won Leiden met 3-2 van Be Fair. Het was de aanzet tot een desastreuze serie: uit de negen wedstrijden in de tweede helft van het seizoen haalde de ploeg uit Waddinxveen slechts vier puntjes. Er lijkt wat te halen zaterdag voor Leiden. Dat zou een hele mooie opsteker zijn voor de roodwitten in de strijd met WDS om rechtstreekse degradatie te ontlopen en misschien dichter bij de ploegen boven Leiden te kruipen. In het voorbije weekend verloor Be Fair ruim bij DWO, terwijl de roodwitten een remise overeen kwamen met DSVP.

LSVV’70 – DWO

Geen spaan liet de studentenclub heel van het ooit zo sterke Koudekerk zaterdag (0-4). Ongetwijfeld een triomf die naar meer smaakt. DWO is echter van een heel ander kaliber. Door Wilskracht Ontstaan prijkt op de derde plaats en is als zodanig nog volop in de race om een plek in de nacompetitie om promotie af te dwingen. Alle hens aan dek voor de mannen van Freek Jansen. In meer dan een opzicht bedoeld: bij de vorige thuiswedstrijd tegen DSVP stonden er achttien spelers te trappelen om een de wedstrijd te mogen meedoen. Een voltallige selectie betekent ook meer kwaliteit. Dat zal nodig zijn om de club uit Zoetermeer de voet dwars te zetten. De ogen zullen weer gericht zijn op Jiddo Doornenbal: hoeveel keer zal hij zaterdag scoren? De heenwedstrijd ging met 3-1 verloren.

Kagia – Zwammerdam

Wordt elders, als Krakerrrr van de Week besproken

Voorbeschouwing derde klasse A

Zondag 15 april

Stompwijk-FC Rijnland

De thuisclub won de laatste drie wedstrijden en staat keurig op de vierde plaats. Ook wat betreft de derde periode blaast de ploeg een aardig partijtje mee. Dat is zeker knap te noemen. Dat geeft tevens aan dat het voor FC Rijnland een hele kluif zal zijn hier met een goed resultaat weg te gaan. Zeker, de Leidenaren lijken zich steeds meer te herpakken en de winst op Nicolaas Boys en het gelijke spel tegen RKDES is wat dat betreft veelzeggend. Het pakken van prijzen is weliswaar zo goed als onmogelijk geworden, maar de ambitieuze club wil in de rest van het seizoen laten zien, dat de zwakkere periode een vergissing was. Met minder dan drie punten zal men bij FC Rijnland zondag dan ook niet tevreden zijn.

SJZ – RKDES

SJZ is bezig met een ongekend goede serie: 21 punten uit de laatste 9 wedstrijden. Een periodekampioenschap lijkt meer dan ooit een reële optie. Nu nog moet de ploeg van Ludo Pistorius Aalsmeer naast zich dulden, maar zondag moet deze club op bezoek bij koploper Altior. Puntverlies van Aalsmeer zal in Zoeterwoude met gejuich worden ontvangen. Dan moet er zelf wel gewonnen van RKDES. De club uit Kudelstaart kon geen potten breken bij FC Rijnland afgelopen zondag, maar staat wel derde in de derde klasse A. Dat geeft toch aan dat er kwaliteit genoeg rondloopt bij deze vereniging. De volle negentig minuten voetballen als de tweede 45 bij WVC is echt nodig om zegevierend uit de strijd te komen. In Zoeterwoude houdt men wel van een toetje als een nacompetitie waar de periodekampioen recht op heeft. Motivatie genoeg om er een mooie middag van te maken.

ASC – DIOS

Een wake-up call, zo mag je de uitspraken van Sean Goebel na de troosteloze wedstrijd tegen Aalsmeer wel noemen. Het kan niet anders of deze wanprestatie en de reactie van trainer Mo Bougrine en de aanvoerder zijn aan de orde gesteld deze week. Pikt de ploeg het op is de kernvraag. DIOS lijkt een gelijkwaardige ploeg en in dat soort wedstrijden geven de mentaliteit, de instelling en dus de bereidheid tot het gaatje te gaan de doorslag. Bij een nieuwe zeperd lijkt een verdere daling op de ranglijst waarschijnlijk. ‘Mouwen opstropen en als kerels voetballen’, zo zou Bougrine de wedstrijdbespreking kunnen eindigen aanstaande zondag.

Warmunda – Van Nispen

Schokkend nieuws afgelopen zondag vanuit Warmond: Warmunda dreigt te moeten stoppen met een standaardteam op zondag. De club hoopt echter als het op zondag niet haalbaar meer is, te starten met een team op zaterdag. Iedereen die de club ook maar een beetje kent hoopt op een doorstart. Deze problematiek zal de rest van het seizoen zonder twijfel overschaduwen. Een fraaie zege op het onderaan staande Van Nispen zou in iedere geval de boel een beetje opvrolijken. Verlies zou nog eens een extra grauwsluier over de selectie leggen. Zo ver wil trainer Alan Campfens het absoluut niet laten komen. Hij neemt afscheid aan het einde van het seizoen, maar dat moet met opgeheven hoofd zijn. Zijn spelers zullen hem daarin zeker steunen. Van Nispen mag daarin geen hinderpaal zijn. In De Zilk was er overigens eerder dit seizoen met 3-3 evenwicht.

Voorbeschouwing derde klasse B

Zondag 15 april

De Ster – Voorschoten’97

In een doelpuntrijk duel, 5-3, versloeg de ploeg van Huub van Oostrom Soede thuis De Ster. Dat klinkt als een heerlijke voetbalmiddag. Dat is eigenlijk ook het nieuwe doel van de zondagtak van Voorschoten: gewoon lekker ballen en de jeugd laten proeven van het ‘grotemannenvoetbal’.  Geen druk, geen gepraat over ‘elke wedstrijd is een finale’ nee gewoon plezier in het spelletje hebben. De Ster zal zondag meer naar het resultaat kijken. De ploeg staat nog niet veilig, maar heeft een paar wedstrijden minder gespeeld. Druk kan ook verlammend werken en misschien het vrijuit voetballende Voorschoten’97 weer drie punten laten bijschrijven.