Voorbeschouwing derde klasse A

Zaterdag 17 februari

VV Leiden-Zwammerdam

Vorige week speelde VV Leiden knap gelijk tegen BSC na eerst met 2-0 achter te hebben gestaan. De mannen van Cees van Tongeren sprokkelden in de laatste drie wedstrijden vijf punten bij elkaar.  Die zijn keihard nodig om de weg naar boven te vinden. Verder dan een wedstrijd vooruit kijken is zinloos. Focussen op de eerstkomende pot voetbal en daar het maximale uithalen. In Zwammerdam treft men een onpeilbare tegenstander. ‘Damme’ maakt de faam van een wisselvallige ploeg te zijn ook dit jaar weer waar. Tegen Kagia werd thuis zeer teleurstellend verloren, maar daarna werd weer gelijk gespeeld tegen DSVP en gewonnen van WDS. De ware kracht van Zwammerdam is veelal een mysterie. VV Leiden won dit seizoen slechts twee keer, waarvan een keer tegen jawel, Zwammerdam. Dit resultaat geeft echter geen enkele garantie voor een nieuwe zege. Voor de mannen van Rob de Lange, die overigens na dit seizoen vertrekt naar AVV Alphen, lijkt weinig meer op het spel te staan. Slechts de derde periode zou nog iets kunnen opleveren, maar de vraag is of dat wel reëel is. Een periodetitel is nu buiten bereik en de ploeg lijkt redelijk veilig boven de degradatiestreep te staan. Voor de thuisploeg staat er zaterdag wel veel op het spel.

LSVV’70-Oudewater

Thuis won LSVV’70 vier van de zes wedstrijden en kwam vaak sterk voor de dag. Oudewater krijgt vaak het respect omdat de ploeg het niet moet hebben van fysiek geweld, maar immer voetballend oplossingen zoekt. Dat leverde tot dusverre een zesde plaats op voor de nieuwkomer. De studenten staan ook niet bekend om hun machtige en gespierde torso’s, ook zij zoeken het eerder in combinaties dan in confrontaties. Een leuk duel lijkt welhaast zeker, waarbij de punten voor de Leidenaren het hardst nodig zijn.  LSVV’70 moet zo langzamerhand toch echt over de schouder kijken: slechts twee ploegen verzamelden minder punten dan de cultclub. Heren studenten: ‘bloed aan de palen, bal in het net’ is jullie motto? Waarmaken zaterdag.

Kagia-Blauw Zwart

Kagia verloor de laatste twee wedstrijden en in plaats van te gluren naar een plek in de subtop moet men in Lisserbroek gaan oppassen dat de streep die een nacompetitie om degradatie aangeeft niet al te dichtbij komt. Vorig jaar streed de club lange tijd mee om het kampioenschap in de derde klasse in West I. Is die klasse veel minder sterk of is Kagia er minder op geworden? Duidelijk is wel dat het niet loopt voor de mannen van Anton Wijsman. Dan komt ook nog eens Blauw Zwart op bezoek. Dat leek aanvankelijk het lelijke eendje van de afdeling, maar heeft zich ontwikkeld tot een levensgevaarlijke ploeg. Uit de laatste acht wedstrijden haalde de ploeg achttien punten en de laatste nederlaag dateert van 4 november. Alle hens aan dek bij Kagia zaterdag dus.

Voorbeschouwing derde klasse A

Zondag 18 februari

ASC-Altior

Statistisch gezien boekt ASC zondag een overwinning. Het gaat werkelijk om-en-om bij de mannen van Mo Bougrine. Afgelopen weekend werd verloren van het op de tweede plaats staande Nicolaas Boys dus een overwinning ligt voor het oprapen. Ware het niet dat Altior de trotse koploper is. Menigmaal is al geconstateerd dat de derde klasse A geen oppermachtige leider kent zoals in andere klassen. De ploegen zijn voor een groot deel aan elkaar gewaagd en de vorm van de dag, de beschikbaarheid van basisspelers en geluk zijn het die mede de uitslag bepalen. De thuisploeg hoopt dat wat dat betreft de puzzelstukjes voor hen perfect in elkaar passen. Dan is de gedachte om de koploper te verslaan niet eens zo gek. Het meest gewenst door Bougrine is de beschikbaarheid van alle potentiele basisspelers. Daarover zal het wedstrijdformulier zondag uitsluitsel geven.

FC Rijnland-DIOS

FC Rijnland lijkt opnieuw in zwaar weer terecht te zijn gekomen. Vlak voor de winterstop was het echt huilen met de pet op met als dieptepunt de 7-0 nederlaag tegen ASC. Een nieuwe trainer bracht nieuw optimisme en een nieuw elan. Na de zege op Stompwijk volgden echter twee nederlagen tegen respectievelijk SJZ en WVC. Beide wedstrijden gingen bovendien gepaard met (veel te veel) gekrakeel. De wedstrijd van afgelopen weekend kan met recht een absoluut dieptepunt genoemd worden. Voor alle aanwezige Leidenaren was duidelijk, dat hen zwaar onrecht was aangedaan. Mopperen of woedend terugblikken leidt echter tot niets. Het is tijd om de rug te rechten en voetballend te laten zien dat men FC Rijnland dit jaar nog niet moet afschrijven. Daar moet de ploeg van Kluivers absoluut toe in staat zijn. Concurrent DIOS moet daartoe echt verslagen worden. Niet alleen om het blazoen op te poetsen, maar ook om een positie bij de (sub)top te behouden.

SJZ-Van Nispen

Het voetbaljaar 2018 is voor SJZ uitstekend begonnen met twee zeges op hoger geplaatste ploegen. De club uit Zoeterwoude liet zien dat het optimisme dat vooral bij de aanvang van het seizoen niet op drijfzand was gebaseerd. Wat heb je het liefst als je een zegereeks wil continueren? Juist, de club die onderaan staat. Welnu, Van Nispen komt zondag op bezoek. Als men binnen de selectie waakt voor zelfoverschatting kan de derde zege op rij geboekt worden. Bijkomend voordeel is dat men verder verwijderd raakt van de onderste plaatsen en zelfs een plek in de middenmoot haalbaar is. Uit werd met 2-2 gelijk gespeeld, een resultaat waar trainer Ludo Pistorius nu niet tevreden mee zal zijn.

Warmunda-Kickers’69

Zondag treffen twee oude rivalen elkaar op sportpark Overbos. Al jaren ontlopen de twee elkaar bijzonder weinig in kracht. Ook dit jaar is dat het geval: Warmunda staat een puntje voor, maar Kickers heeft een wedstrijd minder gespeeld. Beide clubs kregen 26 goals tegen. Een voorspelling is onmogelijk te geven. Alan Campfens staat bekend om de konijnen die hij uit zijn hoge hoed kan toveren waardoor tegenstanders nog wel eens op het verkeerde been gezet werden. Dat lukte vorige week ook bijna tegen Altior. Het was vooral de krachteloosheid van de aanval die Warmunda toen de das om deed tegen de koploper. Defensief lijkt de ploeg de zaakjes steeds beter voor elkaar te hebben. Met potlood 1-0 op het totoformulier invullen?

Voorbeschouwing derde klasse B

Zondag 18 februari

Voorschoten’97-REMO

Afgezien van de volkomen onnodige nederlaag tegen DHL twee weken geleden is Voorschoten’97 bezig met een goede serie. Deze nederlaag hoeft echter geen ramp te zijn. Afgelopen zondag werd gedecideerd van ESDO gewonnen met 2-4 en zo behield de ploeg van Huib van Oostrom Soede de beste papieren voor de tweede periodetitel. Dat wil zeggen; SVV is net als in de eerste periodetitel ook in de tweede periode ongenaakbaar. Omdat een ploeg geen twee periodes kan pakken, schuift dus straks de nummer twee door. Voorschoten’97 zou zo de gelukkigste kunnen worden. Dan moet wel eerst degradatiekandidaat REMO worden verslagen. Dat lijkt geen onneembare horde, maar in het uitduel stonden Van Oostrom Soede en de zijnen wel met lege handen (4-3). Dus de huid niet verkopen…etc