Derde klasse A (zaterdag)- VV Leiden leek vlak voor tijd vrijwel zeker van nacompetitievoetbal. Op alle andere velden had de concurrentie gewonnen en de Leidse ploeg keek tegen een 1-0 achterstand aan bij Blauw Zwart. Binnen enkele minuten keerde het tij evenwel en de ploeg van Cees van Tongeren won uiteindelijk met 1-2 en zo kan nog steeds plaats dertien worden verlaten, twaalf worden gepasseerd en de elfde stek lijfsbehoud betekenen. Overigens kwam de zege de bezoekers ook toe, daar waren de beide trainers het in elk geval over eens.

Allereerst Jos van der Helm van Blauw Zwart: ,,Ik heb altijd geroepen dat we moesten blijven strijden en dat je pas veilig bent wanneer een ander team je niet meer kan inhalen. Wanneer je met 1-0 voor staat kort voor tijd mag je dat niet meer weggeven. Met winst waren we klaar geweest, maar nu moeten we nog vol aan de bak. Natuurlijk baal ik hiervan, maar ik moet ook eerlijk stellen dat VV Leiden meer recht had op de drie punten. Wij zullen ons moeten oprichten en het nu moeten zien te klaren op de voorlaatste of laatste speeldag. Niet eenvoudig want we gaan nog naar Zwammerdam toe en krijgen DWO nog thuis.”

De trainer van de thuisploeg vervolgt: ,,VV Leiden straalde uit dat het wilde winnen, ook al scoorden wij de 1-0 een pakweg kwartier voor tijd. Zij gaven niet op. Okay, we hadden het kunnen beslissen met een tweede doelpunt. Dat gebeurde niet en uiteindelijk gaan we in de fout bij een corner waarbij we als kinderen staan te verdedigen en bij de tweede goal spelen we verkeerd in en waren zij er razendsnel uit. Een penalty was het terechte gevolg en dan blijf je dus met lege handen achter. We moeten er nu alles aan doen om het niet tot op de laatste speeldag te laten aankomen, want dat is ronduit gevaarlijk. We kenden een dramatische start van de competitie en vervolgens een geweldige inhaalrace. Maar in deze klasse kan je niet verzaken, want dan kom je alsnog in de problemen.”

Daar zit de ploeg van Van Tongeren ook nog steeds in, maar de resultaten van na de winterstop mogen er zijn. De Leidse trainer: ,,Ik voorspelde dat we van de laatste drie wedstrijden er twee moesten winnen. Door de uitslagen van deze speelronde zijn dat er drie geworden. We hebben er nu eentje binnen en ik waan onszelf niet kansloos tegen Soccer Boys volgende week en daarna sluiten we af bij LSVV’70. Dus ik ga nog steeds uit van het beste scenario.”

Over de wedstrijd kon de bevlogen oefenmeester tevreden zijn. ,,Ik vind het prettig dat Jos vindt dat wij verdiend hebben gewonnen. We waren het grootste gedeelte van de pot de bovenliggende partij en heb in de rust al mijn complimenten uitgesproken. De taken werden prima uitgevoerd en organisatorisch stond het goed bij ons. We hadden voor de pauze pech met een vrije trap van Elroy Lammers die op de kruising belandde. Ook werden we vanaf de flanken gevaarlijk, alleen kwam de eindpass er niet goed uit. In de rust heb ik Kevin te Hennepe eraf gehaald omdat hij al heel snel een gele kaart pakte. Danny Sjaardema kwam voor hem. Ook toen ging het goed, maar toch scoorden zij uit een omschakelmoment. We zijn uiteindelijk met vier spitsen gaan spelen, Roland Middelkoop en Erik Bakker kwamen erbij, en dat leverde het o zo gewenste resultaat op. Middelkoop kopte de 1-1 binnen en even later werd Sipan Khalid gepakt en dat leverde een terechte pingel op. Die schoot hij zelf feilloos in. Knap op zo’n moment.”

VV Leiden won dus en heeft zelfs de nummer acht, Blauw Zwart, in het vizier. Het verschil is slechts vier punten. Daartussen bevinden zich ook nog DSVP, Zwammerdam, Koudekerk en LSVV’70. ,,VV Leiden piekt op het juiste moment en dat geeft vertrouwen richting de twee resterende finales. De bank kan nu ook bepalend gaan worden en in die zin heb ik gelukkig de nodige keuzes. Dat is wel anders geweest. Onze veerkracht kan ons ver brengen en hoe mooi zou het zijn als we ons nog veilig kunnen spelen? Het heeft er lange tijd niet goed uitgezien, maar nu staan we er.”

Foto’s: met dank aan Rob Römer, Haaglandenvoetbal.nl

Note redactie: er volgt nog een fraaie fotoreportage van de hand van Stan van der Meel!