HomeZaterdagDerde klasseVV Leiden is rode lantaarn eindelijk kwijt

VV Leiden is rode lantaarn eindelijk kwijt

-

Derde klasse A (zaterdag)-Na afloop van de wedstrijd VV Leiden tegen Zwammerdam was de eerste reactie van aanvaller Vincent Donders: ,,Onze ploeg heeft op basis van inzet en karakter de wedstrijd over de streep getrokken.” Het team van trainer Cees van Tongeren won de wedstrijd op eigen bodem met 2-1. Eindelijk kon er weer eens gejuicht worden aan de Smaragdlaan. WDS werd op de ranglijst gepasseerd en dus is de rode lantaarn eindelijk weg uit Leiden.

De wedstrijd begon aftastend. Beide ploegen probeerden de vrije man te vinden, maar waren beiden slordig in de eindpassing. Zwammerdam leek het heft in handen te nemen, iets waar de Leidenaren bewust voor kozen. De tegenstander het spel laten maken en in de tegenstoot gevaarlijk worden met de snelle spitsen. Met name Donders, Erik Bakker en Koos de Haas werden veelvuldig gevaarlijk voor de thuisploeg.

Gelukkig voor ‘Damme’ beschikt het met Emiel Samsom over een uitstekende doelman. De grootste kans was na een dik kwartier spelen voor Donders. Na een fout in de verdediging van Zwammerdam kwam hij vrij voor het doel. De scherpte ontbrak en de bal ging over het doel. Kort na deze actie had de thuisploeg andermaal de kans om op voorsprong te komen. Tot tweemaal toe stond sluitpost Samsom zijn mannetje. Overigens zou het niet zijn laatste redding zijn van de middag, waarmee hij zijn team in de race hield.

De Leidenaren deden zichzelf te kort door niet doeltreffend te zijn. Zo ook op slag van rust, waar De Haas zelfzuchtig was door zelf te schieten. Dat terwijl er op zijn minst twee man geheel vrij voor het doel stonden. Afspelen was een betere optie geweest, zodat zijn ploeg op voorsprong had kunnen komen. Zo werd er met een gelijke stand de rust in gegaan.

Kort na de onderbreking kreeg de bezoekende ploeg haar eerste kans. Een schot van Koen Woudenberg werd vakkundig weg gebokst door goalie Andy van der Meulen van VV Leiden. De pupillen van Van Tongeren echter, behielden het veldoverwicht en werden daarvoor beloond. Na pakweg tien minuten spelen in het tweede bedrijf was het raak. Na een messcherpe uitbraak behield De Haas ditmaal wel het overzicht. Met een panklare voorzet bediende hij teamgenoot Bakker die half liggend het net vond.

Ook na de openingstreffer gingen de Leidenaren onverminderd door met het bestoken van het vijandelijke doel. Zwammerdam had eigenlijk niets in te brengen en de ploeg van trainer Rob de Lange creëerde geen enkele uitgespeelde kans. De Leidse equipe won nagenoeg elk duel en ook de afvallende bal was veelal voor de gastheren. Een verdubbeling van de score kon dan ook niet uitblijven. Na een doorgespeelde bal van invaller Roland Middelkoop won Donders zijn duel op het middenveld. Tussen twee man in speelde hij zichzelf vrij, stormde op het doel af en rondde vakkundig af.

Kort voor tijd had Roman Donders VV Leiden definitief in veilige haven kunnen loodsen. Zijn inzet verdween maar net voorlangs. Dat ‘Damme’ speler Reijer Peters ver in de blessuretijd nog de 2-1 wist te scoren, was alleen maar goed voor de statistieken. De bezoekende ploeg had in geen enkel opzicht recht op een gelijkspel, laat staan meer. Het kende een totale offday.  Door deze overwinning draagt de Leidse ploeg dus de rode lantaarn over aan WDS uit Driebruggen, dat met 2-2 gelijkspeelde tegen DWO. Volgende week hebben beide clubs een weekend vrijaf in verband met een inhaal weekend.

Donders over het verloop van de wedstrijd: ,,De organisatie stond vandaag goed. Dat we de eerste helft niet scoorden had alles met de eindpassing te maken. Op zich jammer, want kansen waren er zeker de eerste helft voor ons. De tweede helft bleef de concentratie er en na een goede uitbraak werd de score geopend. We moesten lang scherp blijven omdat het lang maar één doelpunt verschil bleef. Gelukkig scoorde ik een minuut of tien voor tijd de 2-0 en toen kregen we het gevoel dat we er waren. Dat was niet goed en onze opponent zette nog even aan. In blessuretijd scoorden zij nog tegen. Gelukkig werd er kort daarna afgefloten. Al met al, de ploeg met de meeste inzet en werklust heeft deze wedstrijd gewonnen. En vandaag waren wij dat.”

Zwammerdam doelpuntenmaker Peters: ,, Een terecht verlies. Ik kan niet anders zeggen. We probeerden de eerste helft het spel nog wel te maken, maar Leiden stond zo compact opgesteld dat er geen doorkomen aan was. Daardoor ging het team tegen zichzelf spelen en kwamen zij er meerdere malen gevaarlijk uit met hun snelle aanvallers. Gelukkig stond onze doelman vandaag wederom goed te keepen. Met enig fortuin gingen we de rust in met een 0-0 stand. Toen was alles nog mogelijk. We wilden de tweede helft met een hogere balcirculatie gaan spelen. Dat kwam er totaal niet uit en Leiden daarentegen was messcherp in de tegenaanval. Daaruit waren ze tweemaal uiterst effectief. Dat ik diep in de blessuretijd nog scoor was gewoonweg te laat. We hadden vandaag totaal onze dag niet.”

VV Leiden-VV Zwammerdam 2-1 (0-0). 56. 1-0 Bakker, 82.Donders 2-0, 90+3. 2-1 Peters

Basisopstelling VV Leiden: Van der Meulen, Van Egmond, Fokkema, Van Heusden, Schreuder, Hamelink, De Haas, Devilee, Donders, Sjaardema, Bakker.

Basisopstelling VV Zwammerdam: Samsom, Peters, Van Dorp, Schmand, De Bruin, Van den Berg, Van der Neut, Kremer, Bons, Van Leeuwen, Woudenberg.

Foto’s: Jaap Peters (een fotoreportage volgt later)