Sinds vorig seizoen is er een samenwerkingsverband tussen onze redactie en het Leidsch Dagblad. Elke vrijdag wordt het Leidse voetbal in de krant extra uitgelicht met uiteenlopende berichtgevingen. Vandaag stond het volgende interview op papier. Nu nog even via deze website (en iets uitgebreider), voor belangstellenden die het artikel (nog) niet lazen. In de schijnwerpers Mark van der Horst van vierdeklasser Football Factory.

De competitie nemen Mark van der Horst en ‘zijn’ Football Factory serieus, maar het hoogtepunt van het seizoen staat pas gepland voor 11 tot en met 26 juli. Dan reist de jongste Leidse club met spelers en al dan niet bij een club aangesloten studenten af naar Wuhan in China. Daar wordt De World Elite University Football Cup 2018 gespeeld tussen Universiteitssteden. Afgelopen jaar was Mark van der Horst, linksback bij de rood-zwarten, erbij. ,,Die editie werd in Beijing gespeeld en dat was een fantastische ervaring. We zijn 2 weken lang als een prof behandeld. Alles werd vanuit China geregeld. We speelden in stadions met veel publiek, alles was tot in de puntjes verzorgd. We hadden zelfs ballenjongens. De spelers werden bijna gezien als idolen. Bij terugkomst voelde het wel aan alsof je weer met beide voeten op de grond werd gezet en terug was in het echte leven.”

Dit jaar hoop Van der Horst er weer bij te zijn, maar in de loop van april wordt pas bekend gemaakt wie de verre trip gaan bijwonen. ,,Het gaat niet per se om spelers van het eerste. Het kan bijvoorbeeld ook gaan om een speler uit het derde of zondag 1, die getalenteerd zijn maar in een vriendenteam spelen. De voorbije weken werden trials georganiseerd, ook voor studenten uit het Haagse en Leidse. Uiteindelijk bepaalt een onafhankelijke commissie wie er straks mee doen aan dat toernooi. Daarbij is er zeker geen sprake van vriendjespolitiek. Ik heb nog geen vakantie geboekt en ik mik op China als mijn vakantie. Als ik er buiten val, zal ik wel een paar nachten wakker liggen. Zo’n ervaring wil je gewoonweg mee pakken. Hoe gaaf is het dat dit allemaal kan via de Leidse Universiteit en Football Factory?”

Naast het spelen van wedstrijden en het feit dat voetbal centraal staat heeft de reis nog meer doelen. ,,Natuurlijk gaan we de omgeving verkennen, maar het is ook belangrijk om contacten te leggen met de andere universiteiten (onder meer Cambridge, Oxford, Melbourne, HK). Van elkaar leren is belangrijk en kijken of we studenten naar Nederland kunnen krijgen om een studie te volgen. De wedstrijden doen er echter ook zeker toe. Zwaar is het ook overigens. Vorig jaar speelden we ’s middags bij veertig graden. Je raakte als speler bijna oververhit. Het schijnt dat de temperatuur in Centraal China nog hoger ligt. Wuhan wordt, zo heb ik begrepen, gezien als het Chicago van China.”

Van der Horst (28) zit in zijn vierde van zes jaar studie geneeskunde met als doel om huisarts te worden of aan de slag te gaan in de ouderengeneeskunde. ,,Een pittige opleiding moet ik zeggen. Ik ben er ook een tijdje mee gestopt, maar heb mijn draai weer gevonden. Het is wachten op co-schappen.”

De verdediger startte op zijn zesde jaar met voetbal bij DIO in Oosterwolde (Fr). Hij doorliep de selectieteams en verkaste uiteindelijk naar het westen om zich aan te melden bij de Leidse Universiteit. Via een vriend werd het Football Factory voor hem. ,,Ik voel me hier thuis. We zitten hoofdzakelijk in dezelfde leeftijdscategorie en zelfde levensfase. Dat is interessant en ik kan me niet voorstellen dat het ooit een andere (Leidse) club wordt. We dollen veel, maar willen ook presteren. Het loopt dit seizoen wat anders dan verwacht, maar we moeten zeker nog van de laatste plaats af kunnen komen. De laatste tijd zijn we weer compleet en daardoor dicht bij een stunt geweest tegen bijvoorbeeld Alphia (0-1) en SEV (2-3). Die laatste ploeg is kampioenskandidaat en die hadden we kunnen verrassen. We raakten tweemaal de paal en er werd een bal van de doellijn gehaald. We hebben niet veel geluk gehad. Het regende blessures en we moesten telkens met een ander team spelen, dat is niet bevordelijk voor de prestaties. Dat we geen hoogvlieger zijn heeft ook te maken met een groot verloop elk seizoen, dat is inherent aan een studentenclub. Bovenal groeit de club elk jaar en dat ligt bij andere Leidse clubs wel anders. In Den Haag is HVV Football Factory opgericht en binnen een mum van tijd speelden er vier teams. Hoe mooi is dat in deze tijden van discussies over fusies?”