,,Mijn overstap naar Meerburg is tot nu toe een uitstekende keuze”, was getekend door Daniël van der Zwaan, spits van “beroep” en geboren om te scoren. Na een doordeweekse trainingsavond spreekt uw verslaggever de topscorer van Meerburg en de revelatie tot nu toe van dit seizoen in de kantine die er voor een donderdagavond vrij leeg uitziet. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de kleedkamers gerenoveerd zijn en er tijdelijk niet gedoucht kan worden en Van der Zwaan voelt zich er niet prettig bij, ijdel als hij is.

Voor een 19-jarige heeft hij al een aardig rijtje clubs versleten. Via UVS, Meerburg en RCL is hij uiteindelijk weer neergestreken bij de Rijndijkers. ,,Het laatste seizoen bij RCL was niet het meeste gelukkige en toen Meerburg mij vroeg was de keus snel gemaakt. Net als voor het eerste van Meerburg begon het seizoen voor mij ook vrij moeizaam en was ik zelfs in het tweede niet zeker van mijn plaats. In die tijd gaf mijn vader (Paul van der Zwaan, trainer van Quick, AK) het advies om rustig af te wachten want die kans die kwam wel en dat gebeurde ook. Na een vakantie van Mats van der Poel ben ik er ingekomen om er vervolgens nooit meer uit te gaan.” De een zijn dood is dan de ander zijn brood maar zo ziet Van der Zwaan dat niet. ,,Ik leer ontzettend veel van Mats en wij kunnen ook best samen spelen.”

Net zoals Van der Zwaan begon, zoals gezegd, ook Meerburg 1 moeizaam aan het seizoen. ,,Het is al vaker gezegd maar iedereen heeft in het begin aan elkaar moeten wennen. Je had de oude garde (op uitdrukkelijk verzoek geen namen), de groep jonkies en een nieuwe trainer die ook nog eens een nieuwe speelstijl wilde invoeren en de stroeve start is te verklaren. En als juist in die periode dan ook nog eens ploegen als Alphia en SEV op bezoek komen dan kost dat gewoon punten. Na de stroeve start hebben we de draad opgepakt, zijn we punten gaan pakken en is eigenlijk alles nog mogelijk. Onze doelstelling is dan ook promoveren, het liefst uiteraard via een kampioenschap maar via een periode is wat mij betreft ook prima.”

Als ik vraag hoe het trainingskamp was beginnen zijn ogen te glinsteren. ,, In een woord fantastisch. Ik had zoiets nog nooit meegemaakt maar wat een geweldige groep hebben wij toch”, aldus de youngster die in Rotterdam sportmarketing studeert. ,,We hadden de weg omhoog al gevonden en ja het kan allemaal nog wel beter maar we zijn in Spanje nog dichter naar elkaar toegegroeid dus ik verwacht een mooie tweede seizoenshelft. Nagenoeg iedereen is fit en mogelijk keert er nog een “oude” Meerburg held terug dus promotie is zeker een realistische doelstelling.”

Een persoonlijke doelstelling heeft Van der Zwaan niet. ,,Op deze voet doorgaan, belangrijk zijn voor het team en dat hoeft niet altijd met doelpunten te zijn en we zien wel waar het uitkomt. Het liefste promoveer ik uiteindelijk met Meerburg  naar de tweede klasse en verder kijken heeft geen zin. Het is mijn eerste jaar in de senioren, en dit was best wel een pittige stap dus laat ik nu eerst maar eens een stabiele tweede seizoenshelft draaien.” Als ik gekscherend vraag of Quick al heeft gebeld moet hij lachen en vervolgt er een overduidelijke ‘nee’.

Met een ferme handdruk neem ik afscheid van hem, hij wil zo snel mogelijk naar huis om te gaan douchen. Een sympathieke gozer en niet alleen als voetballer maar ook persoon een absolute aanwinst voor Meerburg.  Dat blijkt ook wel als ik even later met assistent-trainer en tevens cultuurbewaker van de club, Loek van der Wal, sta te praten. ,,Deze jongen is dit seizoen enorm gegroeid en er zit nog heel veel potentie in. Ik wil niet al te veel op de zaken vooruitlopen maar het moet raar lopen wil Meerburg zijn plafond zijn. Tenzij wij promoveren naar de hoofdklasse maar dat zie ik niet gebeuren, hahahaha.”

Zo neem ik afscheid van een bijzondere jongeman, spelend bij een bijzondere club waarbij er aan het einde van het seizoen best wel eens wat bijzonders kan gaan gebeuren…….

Meerburg :

Positie: 11-22-36-14 (3e)

Periode 1: 11-22-26-14 (3e)

Periode 2: nog niet gestart

Thuis: 6-9-12-9(7e)

Uit: 5-13-14-5 (3e)

Grootste zege: 4-0 Wassenaar (thuis), 0-4 Roodenburg (uit)

Grootste nederlaag: 2-4 KSD/Marine (thuis), 1-3 SEV (thuis)

Thuis: 2 keer nul gehouden

Thuis niet gescoord: 1 keer niet gescoord

Uit: 2 keer nul gehouden

Uit niet gescoord: 0 keer niet gescoord