In de vierde klasse A verspeelde Oegstgeest afgelopen zaterdag bij Meerburg kostbare punten in de strijd om de titel. De formatie van coach Huig Jan Heeringa kreeg met 1-0 klop. Komend weekend ontvangen de geel-roden de buren van UDO. Het is de laatste keer dat de clubs elkaar zullen treffen. Komend seizoen gaan zij immers samen verder als FC Oegstgeest. Terry Polet (Oegstgeest) en UDO-speler Joost den Hollander kijken vooruit.

Door de nederlaag van de Heeringa-equipe in Zoeterwoude heeft het op de derde plek bivakkerende SEV nu de minste verliespunten. De Leidschendammers behaalden 37 punten uit zestien wedstrijden. Oegstgeest heeft een punt meer, maar kwam eenmaal vaker in actie. VVSB leidt op dit moment het klassement met 44 punten uit twintig ontmoetingen. Al met al kan Oegstgeest, dat op 12 mei nog op bezoek gaat bij SEV, zich tegen de fusiepartner geen puntenverlies veroorloven.

,,Als we niet voorbij UDO komen, met alle respect gesproken, dan verdienen we ook geen kampioenschap”, liet Heeringa al weten. Eerder dit seizoen kende zijn team weinig problemen met de geel-zwarten. Het werd op De Voscuyl 0-4. De resultaten van de titelpretendent vallen de laatste weken echter tegen. De ploeg, winnaar van de eerste twee periodes, bezet in de derde periode met zeven punten uit vijf potjes slechts de achtste plek. ,,Als team zijn we redelijk uit vorm”, vertelt Polet. ,,We hebben veel moeite om in ons spel te komen. Afgelopen zaterdag liep het in de eerste helft helemaal niet en na rust ging het wel beter, maar scoorden we niet. Er komt niet uit wat er in zit. Waar dat aan ligt weet ik niet, al denk ik wel dat we de inbreng van Danny Wenink missen. Hij is onze meest creatieve speler. Door een enkelblessure heeft hij een aantal keren niet mee kunnen doen. Afgelopen weekend heeft hij een kwartiertje gespeeld. Hopelijk kan hij er tegen UDO bij zijn. Overigens hebben we ook wel andere creatieve spelers, hoor. Maar goed, feit is wel dat ook de andere ploegen die bovenin meedraaien het net als wij op dit moment moeilijk hebben. Het kruipt zo een beetje naar elkaar toe.”

In het dagelijks leven is Polet werkzaam in de psychiatrie: ,,Ik ben ambulant behandelaar in de wijk Transvaal in Den Haag. Dat betekent dat ik de mensen thuis bezoek, al kunnen ze ook naar ons kantoor komen. Je krijgt te maken met patiënten die psychotische stoornissen hebben, mensen die erg in de war zijn, enzovoorts. Boeiend werk.”

De 26-jarige Leidenaar is in het elftal van Heeringa steevast achterin te vinden. ,,Dit seizoen stond ik veelal centraal in de defensie, maar zaterdag was ik tegen Meerburg linksback. En in de uitwedstrijd tegen UDO startte ik als rechtsback en eindigde ik als centrale verdediger. Ik speel gewoon daar waar de trainer mij nodig heeft. Het was overigens een wedstrijd waarin je merkte dat UDO er vol voor ging. Maar uiteindelijk wonnen we toch vrij makkelijk. Ik verwacht dat ook nu weer. Thuis zijn we sowieso de baas. We hebben alleen tegen SEV gelijkgespeeld, de rest gewonnen. Vorig jaar werd het 5-1 of 6-1. Dat zou voor nu ook een mooi scenario zijn. Ik hoorde trouwens dat onze trainer heeft gezegd dat het al een soort selectiewedstrijd is voor komend seizoen. Dan moeten we er maar meteen voor zorgen dat we ook volgend jaar onder Huig Jans leiding spelen”, aldus Polet.

De 25-jarige Den Hollander keerde medio 2017 voor de tweede keer terug bij de club waar hij ooit als voetballertje begon: ,,Ik heb vanaf de jeugd steeds bij UDO gespeeld. Daarna verhuisde ik voor een jaar naar Oegstgeest om vervolgens weer terug te keren bij m’n oude vereniging. Na twee jaar ben ik toen weer overgestapt naar Foreholte, waar ik één seizoen meemaakte. En afgelopen zomer belandde ik dus weer bij UDO, waar ik ook trainer van Onder 15 ben geworden. De competitie heeft voor ons eerste elftal echter niet gebracht wat ik ervan hoopte. We hebben niet gepresteerd zoals we verwachtten. We gingen uit van een plekje in de middenmoot en nu staan we op één na onderaan, al komt dat natuurlijk ook door het uit de competitie halen van Gol Sport en Wassenaar. Zelf ben ik door blessures weinig in actie gekomen. Ik denk dat ik maar een wedstrijd of zeven heb gespeeld. Nu kamp ik met een knieblessure. Deze week train ik mee en als dat goed gaat wil ik zaterdag graag minuten maken. Maar eerlijk gezegd denk ik dat de kans groter is dat ik er niet bij ben.”

 

De in Oegstgeest geboren en getogen verdediger, sinds twee jaar in Leiden wonend, coacht niet alleen een jeugdteam van UDO:  ,,Ik werk bij Newstyle, een sportschool in Leiden, en daar begeleid ik mensen die dunner, gespierder of breder willen worden. Daarnaast studeer ik aan de Hogeschool Leiden. Ik doe de Pabo in deeltijdstudie. En voor wat studeren betreft: komend jaar wil ik verder ook meer vorm geven aan mijn trainerscarrière door op te gaan voor TC2, of zoals het tegenwoordig heet het UEFA B – diploma. Daarom ga ik het zelf voetballen even op een lager pitje zetten.”

Alhoewel het uiterst onzeker is of Den Hollander zelf tegen Oegstgeest in de brigade van trainer Nikivor van Rijn acte de présence kan geven, is hij ervan overtuigd dat zijn team er alles aan zal doen de titelgegadigde te dwarsbomen: ,,Afgelopen weekend speelden we tegen SEV een hele goede pot. We verloren met 3-2, maar we hadden best een punt uit het vuur kunnen slepen. Nu moeten we het dan maar tegen Oegstgeest laten zien. We zijn erop gebrand een goed resultaat neer te zetten. Dat komt mede door een paar uitlatingen van hun trainer, wat mij betreft een beetje denigrerend naar ons toe. Zoiets werkt dan als een rode lap. En zo goed zijn zij zelf de laatste tijd nu ook weer niet. Enige bescheidenheid zou hen gezien de matige prestaties van na de winterstop sieren. Blijkbaar hebben ze toch minder kwaliteit dan ze dachten. Hoe dan ook, het wordt vast een hele leuke pot. We zijn er klaar voor. We gaan erop en erover, zodat de trainer er niet omheen kan om volgend jaar een groot deel van de UDO-selectie op te nemen in die van FC Oegstgeest”, besluit Den Hollander opgewekt.

Foto’s: met dank aan beide clubs.