Tweede klasse C (zaterdag)- Soms is de roep in de Europa League te horen om de VAR. Discutable beslissingen zijn er echter ook genoeg in het amateurvoetbal en dat zal wel zo blijven en heeft ook wel zo een bepaalde charme. Bij UVS tegen Valken’68 ging het inhoudelijk na afloop niet zo zeer over het technische gedeelte van de derby, maar meer om genomen beslissingen van de leidsman. Dat leidde nogal af van het gebodene. De ploegen konden niet imponeren en dat mocht UVS zich het meest aantrekken.

De Leidse ploeg had nog een reëele kans om de eerste periodetitel in de wacht te slepen, maar daarbij was het wel afhankelijk van Wateringse Veld/Kanenburg. Eerst moest er door de ploeg van Patrick van Dullemen worden afgerekend met Valken’68 dat vooraf op de ranglijst niet ver weg stond van de Kikkerpolder-bewoners.

Een overwinning zat er echter niet of nauwelijks in voor de thuisploeg. Waar de blauwwitten in diverse wedstrijden dominant konden spelen met veel balbezit was er nu sprake van een afwachtende houding. Dat had vast ook te maken met de spelopvatting van de Valkenburgers die brutaal de regie in handen namen.

In het eerste kwartier gebeurde er weinig tot niets. Valken’68 zorgde even daarna voor het eerste gevaar. Matthijs de Mooij stak Marc Langeveld weg, die Kevin Wassenaar op zijn pad vond. De bezoekers kregen ook wat schietkansen, maar te vaak werd gekozen om de bal af te leggen aan een speler die er juist lastiger voor stond. De Mooij doorbrak de impasse met een vlammend schot op de lat. Wassenaar was in deze situatie kansloos, maar kwam dus met de schrik vrij.

Aan de andere kant stond Bart van der Weijden een paar keer aan de basis van een Leidse aanval, maar van het vervolg kon de ploeg van Alan Campfens geen schrik krijgen. Al met al kon de eerste helft weinig boeien en dat had vooral te maken met het bijna onherkenbare spel van de thuisploeg.

Na de rust gebeurde er veel meer, maar kwalitatief gezien bleef het niveau pover. Nog voordat er vijf minuten gespeeld waren kreeg Samet Arikan een grote kans om de 0-1 op het scorebord te brengen. Eerst lag Wassenaar in de weg en de rebound werd door Sven Verlaan verwerkt vanaf de doellijn. Althans, zo meende arbiter Kuup. Volgens diverse aanwezigen was de bal de doellijn wel gepasseerd. Het bleek uiteindelijk de opmaat naar diverse beslissingen die aangevochten konden worden.

Allereerst was daar de rode kaart voor William van Vliet. De middenvelder ging met enig risico een luchtduel aan met Arjan Haasnoot en daarbij ging de Valkenburgse rots in de branding neer. Er zou een elleboogstoot zijn uitgedeeld. De routinier van UVS was zich van geen kwaad bewust en leek daarin gelijk te hebben. Uiteindelijk kon Haasnoot verder, maar UVS moest door met tien man.

Bijna een kwartier later liep Jaco van der Bent Van der Weijden in de zestien op de hielen, maar de bal ging niet op de stip en die beslissing leek de juiste te zijn. Aan de overkant claimde Valken’68 een elfmetertrap bij een mogelijke overtreding van Wassenaar op Arikan. Ook hier leek ‘doorspelen’ een juiste keuze. Daarna beklaagde UVS zich weer in verband met een tik in het gelaat van Isi Adima, maar ook hier leek er niet al teveel opzet in het spel.

Valken’68 kwam vervolgens een paar keer in de buurt van een voorsprong, maar Wassenaar en Marvin Sloos voorkwamen een achterstand voor de blauwwitten. Pas laat in het treffen bracht Alan Campfens een aanvaller, maar een andere aanvaller werd er vanaf gehaald. Kort voor tijd werd Sander van Gugten nog gebracht om oorlog te maken, maar de tijd bleek te kort om iets aan de stand te kunnen veranderen. In die slotfase kreeg Daan van der Zwaan, ingevallen even voor rust, ook een directe rode kaart. De overtreding van de spits was wellicht rijp voor geel, maar de andere getrokken kleur was gezien de aard van de wedstrijd eveneens overtrokken.

Zoals gezegd viel er dus veel te zeuren en te twisten, maar bovenal moest worden vastgesteld dat de derby te weinig kon imponeren. UVS had het niet en Valken’68 verspeelde twee punten omdat het best met wat meer lef de slotfase had mogen in gaan. Nadat de stofwolken waren opgetrokken, werden de wonden gelikt. Gen periodetitel voor UVS, twee schorsingen en een optreden die bekritiseerd mocht worden. Valken’68 verloor dit keer niet, vorig seizoen won UVS tweemaal nipt, maar vergat eigenlijk te winnen omdat het beter was geweest. Wateringse Veld/Kranenburg zal het allemaal een zorg zijn. Die ploeg won ruimschoots en pakte de eerste prijs van het seizoen.

UVS-Valken’68 0-0.

UVS: Wassenaar, L.Verlaan, S. Verlaan, Pison, Sloos, El Houari (41.Van der Zwaan), Van der Weijden, Van Vliet, Geus (83. Van Kempen), Tavilla (62.De Roy van Zuydewijn), Adima.

Valken’68: Van der Does, Yarim, De Lange (87. Van Gugten), Haasnoot, Redel, De Mooij, Van der Bent, Zandbergen, Van Duijn (85. Guijt), Langeveld, Arikan.

Tip: beluister verder de podcasts na afloop van deze wedstrijd, eerder geplaatst vandaag!

Foto’s: Saam de Mooij