Ook dit seizoen wordt er wekelijks een Krakerrr van de Week gepubliceerd. Soms zelfs twee. Dat kan gaan om een stadsderby, streekderby, burentwist, topper, een kelderwedstrijd of er wordt om een andere reden gekozen voor schijnwerpers op 1 of 2 (of dus meerdere) regionale clubs. Onze redactie begrijpt dat er elk weekend meer wedstrijden van formaat op de rol staan, maar er moet nu eenmaal een keuze worden gemaakt. In elk geval wordt er door onze redactie rekening gehouden met het door de club gekozen pakket en daaraan gekoppelde mogelijkheden. De nieuwe keuze is gevallen op het duel Pancratius-Kagia (derde klasse B, West I).

Joost, de nummers 2 en 1 spelen tegen elkaar. Een topper dus. Of moeten we zeggen ‘papieren topper’?

,,Dit is zeker een topper of beter in dit kader een Krakerrr van de Week. Het scheelt nogal of we winnen of verliezen. Als het fout gaat, wordt het verschil teruggebracht tot zes punten en dat is niet overdreven veel want er zijn dan nog tien wedstrijden te gaan. Mocht het voor ons goed aflopen dan wordt het een gat van twaalf punten en dat mogen we nooit meer weggeven ten aanzien van Pancratius. Stormvogels blijft bij winst op tien punten afstand, maar die moeten nog maar eens zien te winnen (uit bij DEM, HK). Dus het belang van deze wedstrijd is zeker groot te noemen. Kagia moet vooral doen wat het in de hele competitie al doet. Geconcentreerd en scherp spelen.”

Eerder dit seizoen werd het 5-1 in Lisserbroek. Je zou kunnen spreken van een veegpartij.

,,Dat was het niet. Sterker nog, zij meenden na afloop dat ze het beste van het spel hadden gehad. Dat spreek ik niet een stegen overigens. Wij lieten hen de bal en wij probeerden er telkens razendsnel uit te komen. Dat pakte prima uit. Bijna elke kans was een goal. In die pot waren we dodelijk effectief. Tot nu toe krijgen we in elke wedstrijd minimaal vijf grote kansen en het scoren gaat ons doorgaans prima af. Het zal ook nu geen makkelijke pot worden. Zij moeten natuurlijk komen om dichterbij te geraken en wij zullen niet anders dan anders spelen. Tijdens een wedstrijd zie je hoe het zich ontwikkelt. Wij zijn in staat om als ploeg in te zakken en toe te slaan, maar als de wedstrijd daarom vraagt kunnen we ook hoog druk zetten. Die omschakeling ligt ons wel.”

Even terug naar afgelopen zaterdag. DEM werd met 5-1 verslagen. Alweer een grote zege dus.

,,Dat klopt, maar zeker in de beginfase hadden we het lastig. Zij raakten tweemaal de paal en als het 0-1 zou zijn geworden, krijg je een andere pot. Nadat we echter op 1-0 kwamen via een pingel en zij rood kregen voor de overtreding kregen we de volledige controle. We voelden in het veld al dat er deze middag niets te halen viel op ons sportpark. Het is niet zomaar dat wij DEM omver spelen, maar uiteindelijk weet je dat de kansen weer komen tegen een team dat verder moet met tien man.”

Verdedigend staat het als een huis bij jullie. Twaalf goals in vijftien wedstrijden. Daarmee moet het toch goedkomen?

,,We voelen elkaar prima aan achterin, maar dat is ook zo met de drie linies. We weten wat we aan elkaar hebben en met de onderlinge communicatie zit het wel goed. Veel kansen krijgen we niet tegen, maar we hebben met Sander (Hogervorst, HK) ook nog eens een prima keeper. Aanvankelijk kwam ik zelf binnen als rechtsback en ook heb ik op de andere flank gestaan. Al met al word ik nu vooral benut centraal achterin. Glenn (Lobbezoo, HK) en ik vormen het blok en als wij elkaar aankijken, weten we al genoeg. Het is uiteraard een plus als er veel automatismen in zitten.”

Voorheen kwam je uit voor de zondagtak van FC Lisse en Hillegom. Die laatste club speelt in de eerste klasse en dus kan je dit niveau prima aan. Ben je een leider geworden binnen het team?

,,Niet heel nadrukkelijk hoor. Uiteraard heb ik wel dingen meegenomen van het niveau waarop ik speelde en die probeer ik over te brengen als situaties daarom vragen. Er staat een fantastische groep en het acceptatievermogen is groot. Met jongens als Sam van der Veek, Stefan Tibboel, Joey van Beelen, Hogervorst en Tom Hoejenbos speelde ik al bij FC Lisse en van daaruit ook weet je wel hoe iemand in elkaar steekt.”

De kans neemt per week toe dat er straks een feest kan losbarsten. Wordt daar al veel over gesproken?

,,Aanvankelijk zeker niet, maar in het begin wonnen we veel wedstrijden al in de eerste helft en daardoor groeide het idee dat we wel iets konden gaan neerzetten. De laatste tijd komt de platte kar wel eens ter sprake, maar we mogen niet verslappen. Bij winst zaterdag ziet het er natuurlijk wel heel rooskleurig uit. Je merkt binnen de club dat het wel steeds meer gaat leven. Van bestuur tot de vrijwilligers; iedereen leeft mee en dat maakt dat de sfeer wekelijks top is.”

Het zou wat zijn: Kagia-RCL, Valken’68-Kagia, UVS-Kagia om maar wat te noemen.

,,Zeker, maar daar zijn we absoluut niet mee bezig. Natuurlijk weten we dat dit mogelijke tegenstanders zijn als we promoveren en verkassen naar West 2. Iedereen heeft daar trek in, maar dat is nu niet aan de orde. Wel vinden we dat we het getroffen hebben met de loting voor de Rabobank LAV Cup. Valken’68 is de tegenstander geworden en dat is voor ons een prima graadmeter. Kansloos hoeven we zeker niet te zijn en ik schat in dat we goed weerstand zouden kunnen bieden aan veel huidige tweedeklassers. Maar zoals gezegd; ik wil zeker niet te ver vooruit kijken.”

Kagia speelt bijna elke week in dezelfde samenstelling. Dat is ook niet ongunstig.

,,Vorig seizoen, zo heb ik begrepen, was er veel blessureleed bij Kagia. Dat kan prestaties beïnvloeden. Nu spelen vaak dezelfde jongens omdat er weinig blessures en schorsingen zijn. Vanzelfsprekend wordt er wel eens gewisseld op posities en daar werden we telkens niet minder van. Dat zegt veel over het huidige Kagia. Er staat een brede selectie en spelers doen nauwelijks voor elkaar onder.”

Zaterdag gaan jullie op pad naar Badhoevedorp. Met een bus nog wel en volgt ook nog een feestavond daar?

,,Dat klopt, ja. Pancratius is bij ons ook blijven hangen en wij doen dat nu andersom ook. Zij hebben een zangertje in hun midden en bij ons werd het een dolle boel. Dat zal nu vast niet anders zijn. Het mag duidelijk zijn dat ons feest nog groter is wanneer we hooguit nog 1 concurrent over houden. Mar als dat zo is, zullen we ook waakzaam en scherp blijven. We willen zoveel mogelijk punten pakken en niet verzaken. We gaan voor een puntenaantal van in de zestig. We zijn moeilijk te verslaan in deze klasse. En als er dan eens een nederlaag dreigt zoals laatst bij en in IJmuiden dan rechten we de rug en zo voorkwamen we de eerste nederlaag. En dat blijft ook nu ons doel.”