Vierde klasse A (zaterdag)- LSVV’70 heeft de eerste zege van het seizoen te pakken. Na drie gelijke spelen werd in Hoogmade met 1-4 gewonnen van MMO. De Leidse ploeg bleef dus ongeslagen en gaat de komende weken op jacht naar de kopgroep. De ingevallen Freek Jansen was de grote man bij de bezoekers met twee treffers en een assist. Genoeg reden om bij de Ajax-watcher verhaal te gaan halen.

,,Een prachtige middag in de polder. Ik voelde me weer even een kind van tien. Nu, een dag later, heb ik de glimlach er nog op staan. Invallen en bepalend zijn op je 36ste. En dat in mijn laten we zeggen ‘vijfde jeugd’.”

De wedstrijd was niet van een al te hoog niveau volgens Jansen. ,,We kampten weer eens met een boel afwezigen. Zo waren de gebroeders Waasdorp respectievelijk in Cuba en Italië en daardoor stond Joppe Gloerich tussen de palen. Hij keepte afgelopen dinsdag ook al voor de Rabobank LAV Cup en deed dat verdienstelijk. Zo ook nu. In de eerste helft was het stroperig van onze kant, zonder dat MMO potten kon breken. We waren erg onrustig aan de bal en de ruimtes werden niet gevonden. Toch kwamen we op slag van rust op voorsprong door Leo Casteel.”

In de rust namen hoofdtrainer Jan Nonkes en rechterhand Jansen het woord en gaven aan dat de wedstrijd uitgespeeld moest worden door het gebruiken van het gezonde verstand. De woorden van het tweetal kwamen kennelijk niet over, want tien minuten na de rust kopte Jelle van Tol raak vanuit een hoekschop. Jansen popelde om er net als Alen Stjepanovic in te komen. ,,Ik zag dat het spel steeds meer stroperig werd en ik was de mening toegedaan dat we hier geen punten mochten laten liggen.”

Halverwege de tweede helft werd Jansen gebracht en bepaald niet zonder succes. Kort na zijn invalbeurt vond hij de verre hoek vanaf een meter of twintig. Niet veel later werd Jiddo Doornenbal eindelijk eens fatsoenlijk de diepte in gespeeld. ,,Dat lukte daarvoor nauwelijks en ik kon onze topscorer met een simpele steekbal wegsturen. In de 1 op 1 is hij meestal succesvol. Zo ook nu en dus was de marge twee. Tien minuten voor tijd kreeg LSVV’70 een vrije trap en de spelers meenden dat Jansen achter de bal moest. De routinier gaf nog maar eens het voorbeeld en zo werd de eindstand bepaald op 1-4.

,,In principe hebben we 25 man op papier, maar zoals bekend zijn die er nooit bij ons. Ik kreeg donderdag al in de gaten dat we maar 13 man hadden voor deze pot en toen voelde ik al wel dat ik weer eens speelminuten zou kunnen gaan maken. Gelukkig kwam het daarvan, want zelf voetballen blijft toch het leukste. Ik ben blij dat ik mijn aandeel heb mogen hebben en dat de wedstrijd sinds de wissel kantelde. ‘s Avond heb ik veel appjes gehad van medespelers. ,,Goed gedaan hoor train”, je hebt ons gered.

Jansen was vrijdagvond Fons Groenendijk nog tegen gekomen in het Leidse. ,,He Freek, tegen wie speel je morgen?” ,,Ik antwoordde met MMO en gaf aan dat ik misschien zou kunnen spelen. Gisteravond heb ik Fons even een app gestuurd. Twee goals, een assist en drie punten. Nu jij nog, Fons, in Zwolle tegen PEC.”

Voorlopig kan Jansen niet meer stuk. ,,Als je als man op de bank naast Jan allerlei voetbalzaken naar voren brengt en aangeeft hoe het moet dan moet je zelf ook wel wat kunnen laten zien als dat nodig is. Vooral de nieuwe spelers waren aangenaam verrast. Het verbaasde mij eigenlijk ook wel dat het zo liep, maar ik heb er wel van genoten. Dat jongetje zit nog wel in mij.”

Basisopstelling LSVV’70: Gloerich, Van der Meer, Huisman, Van Luxemburg, Leugering, Casteel (Jansen), Van der Graaf, Groenendijk (Stjepanovic), Lagas, Kamp, Doornenbal.