Nacompetitie derde/ vierde klasse (zaterdag)- Do or die, intense vreugde en diepe teleurstelling dicht bij elkaar, handhaving of promotie met degradatie als gevolg voor de opponent. De spanning was voelbaar op het sportpark in Leidschendam luisterend naar de niet alledaagse naam Kastelenring.

Gespannen koppies bij spelers, trainers, staf en toeschouwers, iedereen door elkaar drentelend wachtend op het beginsignaal van scheidsrechter Mats Blaak.
Zou trainer Kenneth Soechit een passend afscheid krijgen van vier mooie jaren BSC’68 of zou Huig Jan Heeringa een fraai afscheid krijgen door met FC Oegstgeest te promoveren naar de 3e klasse na een hele lastige periode met diverse perikelen?

Beide trainers zijn gewaardeerde collega’s van uw LAV-reporter, beiden had ik ze het beste gegund maar de realiteit is dat één van hen als verliezer van het veld stapt.
Door de eerder genoemde perikelen verscheen FC Oegstgeest gehavend aan de start. Tot overmaat van ramp moest ook spits Joep van Tulder de wedstrijd aan zich voorbij laten gaan door een enkelblessure opgelopen tegen Floreant. Hij werd vervangen door Daniël van Vliet.

Vanaf het eerste fluitsignaal pakte de fusieclub het initiatief wat al na drie minuten resulteerde in een grote kans voor Lars van Bommel. Vanuit de omschakeling werd de buitenspeler met een steekbal weggestoken, rechtsback Mitchel van der Linden gleed uit dus vrij baan voor Van Bommel. Echter Van Bommel profiteert niet en schiet tegen doelman Michael Verhoef aan, corner. De bleek uitstel van executie te zijn want uit de hoekschop kon Van Vliet de 1-0 tegen de touwen koppen door voor goalie Verhoef te kruipen en binnen te knikken. Daar waar op de tribune wat gemor klonk over “hinderen van de keeper” vond uw LAV-verslaggever het meer een inschattingsfout van de weifelende sluitpost.

Blijkbaar ook voor leidsman Blaak want de treffer vond genade in zijn ogen, 1-0 op het scorebord. BSC moest zich herpakken van deze gevoelige tik en trok ten aanval. Een scrimmage voor de afscheid nemende Peter Messemaker leverde een dreigende situatie op, net voordat spits Lennart van den Berg kon uithalen werd de bal voor zijn voeten weggetikt.
Oegstgeest blijft gevaarlijk met snelle counters, dan weer vanuit de opbouw dan weer vanuit een lange bal van Messemaker. Oegstgeest speelt met twee spitsen ver uit elkaar waardoor er in de as ruimte ontstaat voor de naar Katwijk vertrekkende Abel Bormans die constant de diepte zoekt op de juiste momenten en is daardoor ook lastig te bespelen voor de centrale verdedigers van BSCV’68, Manuel Goossens en Thijs de Ruiter. Oegstgeest speelt met veel mensen in de as, alleen de jonge Tim Bakker (links) en Terry Polet spelen richting de zijlijn. Bakker bemoeit zich ook regelmatig met de aanval, zeker als van Bommel naar binnen trekt, dendert de jongeling er regelmatig overheen.

Uit een omschakelmoment komt FC Oegstgeest op 2-0. Rens van der Spek opent met een crossbal op de vrijstaande Van Bommel die 1:1 met de keeper nu wel als winnaar uit de strijd komt. Uw LAV-verslaggever had toch sterk de indruk dat Van Bommel uit buitenspelpositie vertrok, de neutrale grensrechter stond niet geheel op één lijn en vlagde niet zodoende kon van Bommel de 2-0 binnen prikken, BSC in wanhoop achterlatend.

BSC is aanvallend onmachtig en had moeite om in de wedstrijd te komen, de mannen uit Oegstgeest konden daardoor de wedstrijd domineren en bepalen zonder dat het een grootse wedstrijd werd.

Toch weet BSC ineens vanuit een hoekschop terug te komen in de wedstrijd, Remco Bor weet uit een corner het leder langs Messemaker te schieten, 2-1, de wedstrijd ligt weer open. Kan BSC hier moed uit putten en raken de mannen van Heeringa de regie kwijt?
Op slag van rust zet Bormans een aanval op en schuift de bal naar Van der Spek, die legt klaar en laat een diagonale schuiver los die in de verre hoek verdwijnt achter de verbouwereerde Verhoef met de 3-1 tot gevolg.

Feest in het ene kamp, treurnis aan de andere kant. Voordat we aan de thee konden, trekt BSC nog eenmaal naar voren en krijgt het een enorme kans via Mitchel Davids die alleen voor keeper Messemaker verschijnt met kompaan van den Berg naast zich, de ideale mogelijkheid voor de 3-2 zo tegen het rustsignaal. Maar tot afgrijzen van geheel Benthuizen wordt deze kans verprutst door slecht over te spelen waardoor een Oegstgeestse verdediger redding kan brengen. Ga je toch even met een ander gevoel aan de thee…

Na rust zien we Van Vliet niet meer terug. Hij wordt vervangen door Eric Schadde van Doorn, een verdedigende wissel. Heeringa verklaart na afloop dat hij meer grip op het middenveld van BSC wilde hebben, daarom Schadde brengt en Bormans in een vrije rol voorin laat spelen naast Van Bommel.

BSC neemt direct het initiatief om te pogen de opgelopen schade te repareren. Een kopbal van Goossens zeilt net over het doel van Messemaker. BSC komt wel meer inde wedstrijd, wordt ook dreigender maar creëren uiteindelijk niet echt grote kansen. Oegstgeest daarentegen wel. Een uitbraak via Van Bommel over de rechterflank levert een kopkans op voor Bormans die echter naast kopt.

Soechit past een eerste wissel toe door aanvoerder Bor eraf te halen en te vervangen door Stijn van Leeuwen. Het elftal van Heeringa begint op twee gedachten te hinken, doordrukken of consolideren daardoor ontstaat er meer ruimte voor BSC want tussen de aanvallers en de rest van het elftal is er geen aansluiting meer waardoor de tweede bal niet wordt gewonnen en er geen rust meer in het elftal is. Vanuit die onrust pakt Schaddé zijn eerste gele kaart door wat wild een duel aan te gaan.

BSC weet uit een vrije trap van Lody Dijkhuizen bijna de aansluiting te vinden maar Messemaker weigert mee te werken en tikte de bal uit de kruising.
Heeringa moet noodgedwongen de geblesseerd geraakte Van der Spek wisselen, wat de rust in het spel ook niet ten goede komt aangezien Van der Spek wel vrij rustig blijft bij balbezit.
Aan de andere kant zorgt die wissel wel voor de 4-1. De vers ingebrachte Ruben Morin zet namelijk goed door en brengt Bormans met een steekbal voor keeper Verhoef, tegen diens schot is hij niet bestand. 4-1 met een klein kwartiertje te gaan, einde oefening zou je zeggen.

Maar Schaddé pakt zijn tweede gele kaart en dus rood, FC Oegstgeest met 10 man verder. BSC kan niet profiteren van het overtal, sterker nog Bormans heeft diverse goede individuele acties in huis die net niet eindigen in het Benthuizer doel.
Heeringa beloont het spel van Bormans met een terechte publiekswissel vlak voor tijd. Direct daarna schiet Mario Gianfiglio volkomen onnodig de bal weg na het fluitsignaal van Blaak en ontvangt ook zijn tweede gele kaart dus sleept Oegstgeest met 9 man de wedstrijd over de streep met de zo gewenste promotie tot gevolg.

Dolle taferelen na het laatste fluitsignaal en rouw bij de Benthuizer formatie die afdruipt richting kleedkamer. Eindelijk heeft FC Oegstgeest de gewenste promotie, al jarenlang er tegenaan hikkend destijds nog als VV.
Heeringa verklaart na afloop dat dit het gewenste afscheid was en dat er veel gebeurd is voordat het doel werd bereikt. ,,We hebben individueel veel kwaliteit ingeleverd maar zijn als collectief en als team wel enorm gegroeid de laatste periode met deze promotie als beloning.” Ook Martin Meijer, de leider die vele jaren (12) zijn stinkende best heeft gedaan voor de selectie, was verguld met deze afsluiting. Hij volgt door alle zaken die zijn gepasseerd Heeringa naar Meerburg en neemt zo afscheid van zijn club.

Basisopstelling FC Oegstgeest: Messemaker, Polet, Gianfiglio, Groeneveld, Bakker, Nieuwenburg, Bormans, Van der Spek, Van Vliet, Lichtenbeld, Van Bommel.

Basisopstelling BSC ’68: Verhoef, Van der Linden, Goossens, De Ruiter, Splitthoff , Bor, Korving, Dijkhuizen, Davids, Sandifort, Van den Berg.

Foto’s: lichtenbeldfoto.nl (een fotoreportage volgt!)