Derde klasse B (zondag)-De 1-1 ruststand gaf Stompwijk nog alle hoop op een goed eindresultaat tegen AVV Alphen. Tjebbe Janson: ,,Tot dat moment waren de ploegen aan elkaar gewaagd. Qua kansen was het ook redelijk in evenwicht. De eerste minuten na de pauze deden ons de das om: een paar fouten van onze kant, een penalty en het stond 3-1. De koppies gingen omlaag en de wedstrijd was gespeeld.”

Het is een nuchtere en correcte samenvatting van de jongeling van Stompwijk’92.
Alphen wist voor het begin van de match waar het voor ging spelen: een plek hoog in de strijd om de tweede periode. Winst was noodzakelijk om in het spoor te blijven van het Rotterdamse Charlois, dat twee punten voor stond en over twee weken op bezoek komt bij de AVV. Toch was van ware bezieling van Alphense zijde aanvankelijk geen sprake. Het had zelfs een gelukje nodig om snel op voorsprong te komen. Na een misverstand tussen keeper Jesper van Leeuwen en Joris Disseldorp belandde het leer voor de voeten van Yassine Yagoubi die de bal voor het intikken had.

De thuisploeg slaagde er niet in door te drukken en Stompwijk’92 kwam zelfs op gelijke hoogte toen Nick Ammerlaan een steekpassje van Rick Luiten op waarde schatte en beheerst afrondde.

Vijf minuten na rust stond het echter al 3-1 door doelpunten van Jan de Lange, zijn tweede uit een penalty. Janson nog eens: ,,Tja, de eeuwige discussie. Wat kun je er aan doen als de bal van dichtbij tegen je arm wordt geschoten? Niets toch? Toch werd de bal op de stip gelegd en dat schijnt reglementair zo te moeten zijn. Later was er een zelfde geval aan de andere kant waar Amerlaan de 5-3 uit maakte. Dat doelpunt was echter alleen voor de statistieken.”

Na een uur voetballen en op het moment dat trainer Patrick Kamperveen twee vervangingen wilde doorvoeren in een alles of niets poging wat aan de 3-1 te doen, scoorde Dennis Boer met een droge knal knap de 4-1. De wedstrijd was daarna een formaliteit, alleen opgefleurd toen de net ingevallen Gianny Leonicia met zijn eerste balcontact de vijfde voor zijn ploeg scoorde.

Uit de laatste zes wedstrijden haalde stompwijk’92 slechts een schamel puntje en de ploeg staat inmiddels op maar twee punten van rode lantaarndrager SEP. ,,Een dramatische serie”, zo gaat Janson verder. ,,We zitten echt in een vrije val. Stompwijk’92 zit ook in een ombouwfase. Vandaag stonden er vier jongens in de basis die net als ik vorig jaar nog in de A-junioren speelden. Later kwam Sven Beuvink er ook nog eens in die nog eens twee jaar jonger is. Ervaren spelers als Ammerlaan en Luiten coachen ons, maar blijkbaar is dat nog niet genoeg. Ik heb er echter alle vertrouwen in dat de gewenningsperiode een goede afloop kent. Stompwijk gaat het op eigen kracht redden in deze klasse.”

Of er werkelijk zoiets als eventuele degradatie naar de vierde klasse kan voortvloeien is op dit moment onduidelijk; er ís op dit moment weer enige onduidelijkheid over de toekomst in West 2 op zondag. Voor de trotse promovendus van amper twee jaar terug is het hoe dan ook een onwennig gevoel daar ergens onderaan de derde klasse.

AVV Alphen-Stompwijk’92 5-3 (1-1). 8. Yagoubi 1-0, 41. Ammerlaan 1-1, 47. De Lange 2-1, 49. De Lange 3-1, 60. Dennis Boer 4-1, 66. Luiten 4-2, 87. Leonicia 5-2, 89. Ammerlaan 5-3. Scheidsrechter Van den Hurk.

AVV Alphen: De Vries, Mike Boer, Hogeweg (78. Ruiter), Van der Pijl, Hamilton, Dennis Boer, Yagoubi (84. Leonicia), Bor, Bernichi (72. Bergshoeff), De Lange, Van Leeuwen.

Stompwijk’92: Van Leeuwen, Janson (60. Van Viegen), Onderwater (60. Van den Bosch), Zabala (74. Beuvink), Disseldorp, De Haan, Van der Arend, Kemna, Luiten, Luchtigheid, Ammerlaan.

Foto’s: met dank aan Verël Fotografie, Alphen aan den Rijn