Voetballend gezien was het een weergaloos jaar voor de Ter Aarse Voetbal Vereniging. Een periodetitel zat al in de knip en de ploeg leek op weg het kampioenschap binnen te halen. Ruud Zonderop, voorzitter van TAVV,  kan er niet omheen: ,,We waren kandidaat nummer een, dat is duidelijk. Naarmate het jaar vorderde begon het team beter te voetballen en raakte in een flow. We waren bij wijze van spreken al bezig met het organiseren van het feest toen Covid-19 toesloeg. Alle ellende zet het voetbal in het juiste perspectief: het is niet meer dan een leuke bijzaak in het leven.”

TAVV en de gemeente Ter Aar en de buurgemeentes lijken vooralsnog gespaard voor het virus. Zonderop: ,,Voor zover ik weet is niemand ziek geworden en dat is natuurlijk heel wat belangrijker dan een reeks successen op het veld. Wat dat betreft mogen we ons gelukkig prijzen.”

Terug naar het voetbalseizoen: ,,Het afbreken van de competitie is natuurlijk voor de hele club een domper, maar ik denk dat het voor onze trainer Frenk van der Kleij nog het meest sneu is.  Hij heeft samen met zijn assistenten van de groep een ware eenheid gemaakt. De nieuwe jongens zijn keurig ingepast en hebben de selectie ook een boost gegeven. We hadden iedereen dat feest ook van harte gegund.”

De voorzitter (op archieffoto met de nieuwe trainer Dennis Tijssen) is ook danig in zijn nopjes als hij terugkijkt op de tegenstanders van het afgelopen seizoen: ,,Aarlanderveen was onze grootste concurrent en ook hun had ik promotie gegund. Wedstrijden tegen streekclubs als deze en bijvoorbeeld ook Nieuwkoop en Alphia bieden iets extra’s, ook qua kantine omzet.”

Teruglopende inkomsten zijn voor veel clubs een zware financiële klap, die niet iedereen gemakkelijk opvangt. ,,Natuurlijk is het een aderlating”, geeft Zonderop toe, ,,maar ik moet zeggen dat de gemeente de helpende hand heeft toegestoken wat betreft de huur van het complex. Daar zijn we zeer dankbaar voor.”

Een bloeiende voetbalvereniging is voor een dorp vaak meer dan een plek waar tegen een balletje wordt getrapt: het is een warme ontmoetingsplaats waar vele sociale contacten plaatsvinden. Denk aan welke plaats clubs als ROAC en Kagia in de gemeenschap innemen en het is duidelijk wat er bedoeld wordt. TAVV bood de aanhang van de club tijdens de voetbalstop via de social media ook volop vermaak en probeerde er zoveel mogelijk mensen bij te betrekken. Dat leidde vaak tot hilarische filmpjes. Zonderop kan er nog steeds om grinniken: ,,Ja, ik heb ervan genoten, vooral ook omdat iedereen binnen de vereniging wel zijn steentje leek bij te dragen. Het heeft ons zeker dichter bij elkaar gebracht.”

Inmiddels heeft Valken’68 het verzoek om promotie gehonoreerd gezien door de KNVB. De voorzitter: ,,Ook wij hebben een dergelijk verzoek gedaan. Hopelijk kunnen we volgend seizoen in de tweede klasse gaan ballen. Het lijkt me wel een passende beloning voor het afgelopen jaar. Ik denk niet dat we het lelijke eendje zullen worden. De selectie is breed en sterk en ik geloof oprecht dat we met onze nieuwe trainer Dennis Tijssen een meer dan capabele vervanger voor Frenk in huis hebben. Laten we duimen dat de situatie en de regels dusdanig veranderd zijn dat we vanaf de start van de competitie weer publiek mogen toelaten. Natuurlijk zullen we zaken moeten aanpassen, maar laat dat maar aan onze mensen over.”

Note redactie: het interview vond plaats kort voor de uitspraak van de KNVB. Helaas: voor TAVV geen promotie en dus wordt het weer derde klasse. Op social media pakte Zonderop het uitermate sportief op. De felicitaties gingen uit naar Valken’68 en de wens werd uitgesproken dat het dan volgend seizoen maar moet gebeuren voor blauw en wit. Onze redactie zou in dat geval het woord ‘gerechtigdheid’ in de mond nemen..