Het vreselijke lot bracht Thomas Kortekaas op de positie waar hij nu zit bij Warmunda. De pas 21-jarige teammanager kan zelf niet meer voetballen door een kapotte knie. Tel daarbij op dat hij veel van de taken overneemt van z’n vader die door een hersenbloeding werd getroffen. De weg naar z’n huidige functie kende meer diepe dalen dan hoge pieken. Maar nu Kortekaas z’n rol weer heeft gevonden binnen de club is hij fanatieker dan ooit. ,,Als ik maandag wakker word, leef ik alweer naar de zaterdag toe.”

De teamleider van Warmunda, zoals hij zichzelf noemt, is een vraagbaak voor spelers. Problemen? Bel hem. Per ongeluk iets op de club laten liggen? Kortekaas zal de eerste zijn die op de club is. ,,En dat bevalt heel goed. Ik probeer de taken van mijn vader daarin over te nemen. Niet alles overigens hoor, want dan zie ik mijn vriendin ook niet meer”, lacht de twintiger hardop. ,,Ik weet nog wel hoe dat bij ons thuis ging. Mijn vader ging na z’n werk bijna altijd naar Warmunda. Dan zag ik mijn moeder alweer kijken: ‘moet dat nu weer?’ Dat wil ik nu voorkomen.”

,,Eigenlijk wordt alles met elkaar besproken, met de spelers erbij. Dat hoort ook een beetje bij Warmunda”

Toch is de vierdeklasser voor Kortekaas een tweede thuis, een tweede liefde misschien wel. Het liefst is hij er elke dag mee bezig. Van de opzet van een prestatie-elftal in Warmond, tot een soort manusje van alles, zolang hij maar wat voor z’n club kan doen. Zo heeft hij ook een rol gehad in het weer binnenhalen van Sjoerd Winkelman voor de club. In diens kielzog kwam ook Sohrab Safi mee van FC Boshuizen, om Warmunda op een hoger plan te krijgen in de zaterdagcompetitie.

,,Toen Sjoerd nog bij FC Boshuizen speelde, hielden we al regelmatig contact met elkaar. Ik vroeg zo af en toe hoe hij erin stond om eventueel terug te keren, omdat ik wist dat het zondagvoetbal in Leiden steeds lastiger voor hem werd vanwege z’n werk.”

Het zegt genoeg over de status van Kortekaas, die zelf tot een jaar of twee geleden ook gewoon tussen de meeste spelers van Warmunda in stond als voetballer. ,,Daarom zijn veel van die gasten ook gewoon mijn vrienden. Dat praat ook makkelijker. In de afgelopen tijd hebben we veel gesprekken gehad met jongens over of ze wilden blijven. Daarbij was het eerste woord natuurlijk altijd aan de trainers, maar heb ik wel bij de gesprekken gezeten.”

,,Kijk, ik heb zelf gevoetbald en heus wel een beetje verstand van het spelletje. Soms kan ik tijdens een wedstrijd dingen zeggen die de trainers weer helpen”

,,Neem bijvoorbeeld Kevin van Bentum en Rick van der Boon. Zij werden door ASC benaderd om daar te gaan voetballen. Hoewel Kevin snel aangaf bij ons verder te gaan, twijfelde Rick ook wel een beetje. Uiteindelijk ga ik dan ook met hem in gesprek en heeft hij toch weer voor ons gekozen.”

Voor de trainers Barry van Rijn en Remco Breuer is Kortekaas inmiddels de perfecte schakel geworden tussen de technische staf en de selectie. De twee trainers dulden de inspraak van de teammanager, sterker nog ze moedigen het aan. ,,Als wij na de training op donderdag nog even in de kantine zitten, bespreken we vaak al een beetje hoe we zaterdag gaan spelen. De trainers vragen dan zelf ook: ‘wie kunnen we het beste linksbuiten zetten of linksback?’ Eigenlijk wordt alles met elkaar besproken, met de spelers erbij. Dat hoort ook een beetje bij Warmunda.”

En die positie, zoals die nu bekleed wordt, past Kortekaas perfect. Ambitie om trainer te worden heeft hij niet, maar zo kan hij alsnog in woord en gebaar z’n steentje bijdragen aan de club. ,,Kijk, ik heb zelf gevoetbald en heus wel een beetje verstand van het spelletje, maar ik heb geen trainerslicentie. Ik kijk verder wel mee op de trainingen en luister goed. Ik vind het heel leuk om dingen te leren. En soms kan ik tijdens een wedstrijd ook weleens dingen zeggen die de trainers weer helpen in het maken van de juiste keuzes.”

Voor de korte termijn heeft de teamleider van Warmunda één wens. De ploeg zo snel mogelijk richting de derde klasse krijgen. Dat komt dit seizoen absoluut nog te vroeg, maar met een sterke selectie voor volgend seizoen met onder andere de nieuwkomers Winkelman en Safi erbij, moet er een gooi worden gedaan naar de titel.

,,Als wij het voetbal voortzetten van de afgelopen weken, dan zouden we LSVV’70 nog voorbij kunnen. Dan willen we volgend seizoen mee gaan doen om promotie of misschien zelfs een kampioenschap. Dat het coronavirus nu rondwaard vind ik vreselijk natuurlijk, maar ook wel omdat ik het voetbal enorm mis. Oh, en daarnaast zou ik worden geopereerd aan mijn meniscus, maar dat gaat nu niet door, omdat het virus nu voorrang heeft in de ziekenhuizen. Dat snap ik wel.”

Met dank aan collega Frank Venema van VIDB kreeg LAV toestemming om dit interview over te nemen, zoals dat andersom qua samenwerking ook af en toe het geval is. Samen sterk!

Zie ook: https://voetbalindebollenstreek.nl/