vrijdag, april 26, 2024
HomeVierde klasseRoodenburgRoodenburg staat stil bij overlijden Bert Jansen

Roodenburg staat stil bij overlijden Bert Jansen

-

Weer is er iemand van de Roodenburg Wall of Fame overleden. Bert Jansen, oud speler van Roodenburg overleed deze week op 69 jarige leeftijd. Bert begon zijn voetballoopbaan bij VNA en LDWS en verkaste als C junior naar Roodenburg. Hier doorliep hij de jeugdopleiding en kwam op 17 jarige leeftijd in het eerste elftal terecht. Hij was toen nog buitenspeler. In die tijd was Roodenburg een walhallah voor scouts, want samen met Wim Rijsbergen klopten er talentvolle jonkies aan de deur van het eerste elftal.

Beide spelers verlieten Roodenburg. Bert werd in 1969 contractspeler bij Sparta. Spelers begonnen destijds in het tweede elftal om ervaring op te doen. Met het tweede elftal van Sparta werd hij kampioen van Nederland en hij kwam uit voor het Nederlands militair elftal.
Bert speelde bijna onafgebroken 10 jaar als rechtervleugelverdediger voor Sparta en heeft slechts 6 Spartanen voor zich, die meer wedstrijden voor de Kasteelclub gespeeld hebben.
Voor het Wereldkampioenschap voetballen van 1978 zat Bert in de voorselectie van het Nederlands elftal, uiteindelijk kwam het niet tot een definitieve selectie. Zijn Roodenburg clubgenoot Wim Rijsbergen werd wel geselecteerd door bondscoach Ernst Happel en ging naar Argentinië. Wim Rijsbergen stelde het op TV West zo: stel je eens voor, 2 Roodenburg spelers in één elftal naar de Wereldkampioenschap voetbal, jammer dat dit toch niet heeft plaatsgevonden.

Tijdens de laatste jaren als voetballer van Sparta ging hij  als trainer aan de slag bij Roodenburg. Hij trainde het 3de elftal, maar voordat hij daar aan begon gaf Bert koptraining aan talentvolle A junioren. Met drie kopgalgen leerden de leergierige spelers het timen van een door de lucht gespeelde bal. Wekenlang werd er tweemaal per week geoefend van het getimed koppen en toen dat liep, kwam het gewichtsvest er bij. Dit zorgde weer voor een verbetering van de sprongkracht.  De kennis, die Bert binnen bracht, werd nog jarenlang gebruikt om spelers beter te leren koppen.

Bert zou de C jeugd gaan doen bij Roodenburg, maar het bestuur ging niet mee met het voorstel om nog een betaalde jeugdtrainer aan te trekken. De A, B en C jeugd zouden dan onder hoede staan van ervaren jeugdtrainers. UVS was er als de kippen bij, Bert ging voetballen en trainen in de Kikkerpolder.

Bert was semiprof en werkte als drukker bij het Leidsch Dagblad. Na zijn carrière als betaald voetballer begon hij een drukkerij. Drukkerij Janssen was al in Leiden gevestigd en het werd dus Drukkerij Sparta. Dennis Nelville, een vermaarde trainer van Sparta verrichte de officiële opening. Zijn verwevenheid met de voetbalwereld zorgde er voor, dat veel clubs de drukkerij aan de Herenstraat en later Rooseveltstraat, wisten te vinden. Clubbladen, toernooiboekjes, nieuwjaarskaarten, presentatiegidsen,  men ging naar Bert en die wist samen met zijn crew er altijd iets moois van te maken.

Een paar jaar geleden is de drukkerij gestopt, opvolging was er niet. Bij Bert werd de ziekte van Alzheimer geconstateerd. Een paar maanden geleden wandelden wij aan de buitenkant van de Stevenshof en kwamen hem daar tegen. Hé verrek, ben jij het, woon je hier? Wij hebben toen nog tien minuten met hem staan praten. Ook Yvonne kwam nog even naar buiten. Recent vernamen wij dat Bert was opgenomen. Deze week overleed hij in Zuidwijck.

Met het overlijden van Bert is één van de beste Leidse voetballers heen gegaan. Wij wensen Yvonne, de kinderen en kleinkinderen veel sterkte toe met het verwerken van dit verlies. Bert, rust zacht.

Het bestuur van Roodenburg

 

 

Must Read